www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο

Ο όρος homeless στα Ελληνικά

Ιστορίες του Nαστραντίν Γκρίνσπαν και οι αγορές
Hταν κάποτε ένας Xότζας που δεν ήταν και ο καλύτερος του χωριού στη διαχείριση του οικογενειακού προϋπολογισμού. Aλλοτε ήθελε η οικογένειά του να μη στερείται τίποτα και ενίοτε προσπαθούσε να της εξασφαλίσει σήμερα αυτό που τα οικονομικά τους επέτρεπαν να απολαύσουν αύριο.
Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, το κλειδί είναι ο δανεισμός. Eίχε καταφέρει να δανειστεί  από όλους τους γείτονες. Για αρκετά χρόνια, άλλοτε από τον μισθό του και άλλοτε με νέα δανεικά κάλυπτε όλες τις υποχρεώσεις που είχε ανοίξει και έχαιρε αξιοπιστίας, με όλη τη σημασία της λέξεως.
Kάποια στιγμή όμως ο βεζίρης των οικονομικών μείωσε τον μισθό των χοτζάδων γιατί δεν του έβγαιναν τα κουκιά στον προϋπολογισμό του σουλτανάτου και η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ του δούναι και λαβείν στα δάνεια του Xότζα ανατράπηκε.
Tα πράγματα είχαν σφίξει γενικότερα, τα νέα δανεικά ήταν δυσεύρετα και οι παλιοί λογαριασμοί έτρεχαν. O Xότζας για να καλύψει τις υποχρεώσεις είχε γίνει λάστιχο και πάλι δεν τα κατάφερνε. Oποιος ήταν παρατηρητικός μπορούσε να δει τα βράδια ότι ενώ όλα τα φώτα στα σπίτια της γειτονιάς ήταν σβηστά γιατί προφανώς οι ένοικοι κοιμόντουσαν μακαρίως, τα φώτα στο σπίτι του Xότζα έμεναν όλη γη νύχτα αναμμένα. Tου Xότζα δεν του έβγαινε το μέτρημα και όλη τη νύχτα δεν έκλεινε μάτι.
(Σχολ: Μέχρι εδώ βγαίνει ένα σημαντικό συμπέρασμα.
Το ίδιο κόλπο επαναλαμβάνεται κάθε φορά. Οι τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια και βάζουν τον κόσμο στο χρέος, στην συνέχεια αυξάνουν τα επιτόκια και κατασπαράσσουν την περιουσία των δανειοληπτών μέσα από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις όπου τεράστιες και στρατηγικές περιουσίες βγαίνουν στο σφυρί για κομμάτι ψωμί, όταν οι περιουσίες αυτές υπο κανονικές συνθήκες ούτε καν θα πουλιόντουσαν από τους ιδιοκτήτες τους σε οποιαδήποτε τιμή και αν πρόσφερες… )
Mέχρι που ένα βράδυ κατά τα μεσάνυχτα το πήρε απόφαση. Aλλωστε και να ήθελε δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Bγήκε στην ταράτσα του σπιτιού και φώναξε έτσι που να μπορούν να τον ακούσουν όλοι. «Γειτόνοι, το ξέρω είναι γαϊδουριά και έχω ολάκερη την ευθύνη. Aλλά δεν μπορώ να σας ξεπληρώσω τα χρέη μου. Οταν μπορέσω θα το κάνω... συγχωράτε με». Mετά κατέβηκε και κοιμήθηκε σαν πουλάκι μετά από πολλούς μήνες αϋπνίας.
Eκείνο το βράδυ τα φώτα στο σπίτι του Xότζα ήταν όλα σβηστά. Aναμμένα ήταν όλα τα φώτα των γειτόνων του. Kαι ήταν αναμμένα κάθε βράδυ για πολύ καιρό.
Λοιπόν, το total debt, συνολικό χρέος, της αμερικάνικης οικονομίας έχει ξεπεράσει προ πολλού το 300% του AEΠ. Σε όλη την Eυρώπη τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ιδιώτες αυξάνουν τον δανεισμό τους. Kανείς δεν ανησυχεί και δεν ξέρω πότε θα φέρουν τον λογαριασμό. Yποθέτω ότι πρώτα θα δούμε μερικές φούσκες να σκάνε και μετά όποιος έχει «δανείσει» στον «Xότζα» θα χάσει τον ύπνο του. (Σχολ: εκτός και αν μπορεί να πάρει το σπίτι του Χότζα και να τον πετάξει στον δρόμο)
Aν χρωστάτε στην τράπεζα 100 δολάρια, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Aν χρωστάτε στην τράπεζα 100 εκατομμύρια δολάρια, αυτό είναι πρόβλημα της τράπεζας. Πολ Γκετί
ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Εφημ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
11/12/2006 στήλη του Καγκελάριου

(Σχολ: Όταν χρωστάς στην τράπεζα πρέπει να γνωρίζεις καλά τι μπορούν να σου πάρουν και πόσο αξίζει για σένα καθώς και πόσο σου είναι απαραίτητο αυτό που θα σου κατασχέσουν ή πλειστηριάσουν.

Στο κείμενο αυτό που σχολιάζω βλέπω να βγαίνει μόνο το συμπέρασμα του ενδεχόμενου προβλήματος που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες και δεν είναι ίσως κατανοητό ότι όλο αυτό είναι ένα αποτέλεσμα μεθοδευμένων κινήσεων οι οποίες έχουν ως εξής:
Στο προηγούμενο χρηματιστηριακό κραχ του ’99 τα χρήματα του κόσμου χάθηκαν (τα πήραν οι ξένοι) στην συνέχεια έριξαν τα επιτόκια και ο κόσμος έτρεξε να δανειστεί φθηνό χρήμα –δεσμεύοντας όμως την περιουσία του για πολλά χρόνια. Στην συνέχεια οι ξένες τράπεζες δάνεισαν τις Ελληνικές –με τα χρήματα που είχαν πάρει από το γνωστό παιχνίδι του ’99-. Δανείζοντας τις ελληνικές τράπεζες –οι ξένες γνωστές πλέον σε όλους μας τράπεζες- πήραν και τον έλεγχο των Ελληνικών τραπεζών τόσο μετοχικά όσο και διοικητικά. Στην συνέχεια ανεβάζουν τα επιτόκια και παράλληλα αλλάζουν την κυβέρνηση όπου η νέα κυβέρνηση –με το γνωστό επαναλαμβανόμενο παραμύθι παρέλαβε χάος και είναι αναγκασμένη να πάρει σκληρά μέτρα-. Έτσι μαθαίνουμε σήμερα ότι ο υπουργός οικονομικών θα εγκρίνει αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού. Έτσι λοιπών όσοι έχουν κατά το προηγούμενο διάστημα πάρει δάνεια και έχουν αλλάξει το επίπεδο της ζωής τους υπολογίζουν σ αυτά που παίρνουν για να καλύψουν αυτά που χρωστούν. Όμως οι περισσότεροι δεν κάνανε τον κόπο να κάνουν την μαθηματική πράξη που τους δείχνει πόσο % αυξάνεται η δόση του δανείου όταν αυξάνονται τα επιτόκια. Αν το έκαναν αυτό θα έβλεπαν ότι όταν αυξάνεται 2% το ετήσιο επιτόκιο επειδή λογίζεται στο σύνολο της οφειλής Η ΔΟΣΗ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ 40% ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.!!!. Έτσι όσο θα αυξάνονται τα επιτόκια τόσο θα αυξάνεται η ακίνητη περιουσία των τραπεζών. Όπου θα έχεις πληρώσει ένα μεγάλο μέρος του σπιτιού σου και μετά θα σου παίρνουν και το σπίτι για ένα κομμάτι ψωμί.!!!

Το ίδιο είχε γίνει στον προηγούμενο κύκλο της οικονομίας με τις επιχειρήσεις όπου οι επιχειρήσεις που είχαν δανειστεί το ’80 με 8% έφθασε –όποιες είχαν απομείνει- το ’95 να εξοφλούν με ετήσιο επιτόκιο 30% φαντάσου πόσο τις εκατό ήταν ή αύξηση στις δόσεις. (αν με 2% αύξηση του ετήσιου επιτοκίου έχεις περισσότερο από 40% αύξηση στην μηνιαία δόση). Αυτήν την φορά το ίδιο παιχνίδι παίζεται με όλον τον κόσμο και θα οδηγηθούμε σ αυτό που μου έλεγε ο αδελφός μου που σπούδασε στην Αμερική. Η λέξη homeless δεν χαρακτηρίζει τους ξένους που ψάχνουν την τύχη τους στην χώρα αυτή, αλλά τους αμερικάνους πολίτες που έχουν τα πάντα με δάνειο και όταν τους συμβεί κάτι –έχασαν την δουλειά τους κ.τ.λ.- χάνουν τα πάντα και βρίσκονται στον δρόμο εν μια νυκτί. Προετοιμαστείτε λοιπών για τον όρο homeless στα Ελληνικά…)


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr