www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο ΜικροσκόπιοΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΜΠΛΟΚΩΝ

·        Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες

·        Απαιτείται προσοχή και βοήθεια ειδικών

 

Η πιθανότητα να προκύψει σε κάθε δανειολήπτη κάποιο απρόοπτο πρόβλημα ανωτέρας βίας που θα τον βγάλει απο τον οικονομικό προγραμματισμό του και θα τον εμποδίσει να εξυπηρετήσει ομαλά την δανειακή του υποχρέωση είναι πάντα υπαρκτή για όλους. Σε μια τέτοια περίπτωση, η τράπεζα θα αρνηθεί να δείξει οποιαδήποτε κατανόηση και διάθεση να διευκολύνει τον πελάτη της να ξεπεράσει τη δυσκολία.

Αντίθετα, θα σπεύσει να κινηθεί αδίστακτα, βάζοντας σε κίνηση τους μηχανισμούς «αναγκαστικής εκτέλεσης» με στόχο να βγάλει στο σφυρί κάποιο ακίνητο του οφειλέτη ή του εγγυητή για να κερδίσει τελικά πολύ περισσότερα από όσα θα κέρδιζε εάν ο πελάτης της θα αποπλήρωνε κανονικά το δάνειό του. «Το πρόβλημά σου, η ευημερία μου» είναι η πεμπτουσία της σύγχρονης τραπεζικής φιλοσοφίας και των στελεχών που την διακονεύουν. Και όλα αυτά τα λένε για πελάτες που, στις περισσότερες περιπτώσεις, ήξεραν καλά ότι δεν πληρούν τα υγιή τραπεζικά κριτήρια χορηγήσεων. Και εδώ ακριβώς είναι ο δόλος και η κακοήθεια. Για το τι ακολουθεί μετά, δίνουμε παρακάτω συγκεκριμένες συμβουλές και οδηγίες για αποτελεσματική αντιμετώπιση. Γιατί, ακόμα και στη δύσκολη αυτή φάση, η «επέλαση» των τραπεζών αντιμετωπίζεται. Και μάλιστα, τώρα με πλήρη αντεπίθεση των δανειοληπτών.

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ

Οταν διαπιστώσετε ότι δεν θα μπορέσετε να πληρώσετε κάποια ή κάποιες δόσεις που οφείλετε, ενημερώστε γραπτά (με απόδειξη επίδοσης) την τράπεζα δίνοντας τους λόγους ανωτέρας  βίας που έχουν προκύψει και ζητήστε της να μεταθέσει τις δόσεις αυτές στο τέλος του δανείου, κάτι που βέβαια δεν θα κάνουν.

ΦΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Οταν σας επιδοθεί, απαντήστε τους εγγράφως δηλώνοντας ότι το ποσό της απαίτησής των είναι μεγαλύτερο του νομίμου και διαβεβαιώστε τους ότι επιφυλάσσεστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά σας στην περίπτωση που θα προχωρήσουν στην έκδοση διαταγής πληρωμής. Αυτά, μόνο εφόσον πρόκειται για:

-         σύμβαση αλληλόχρεου λογαριασμού ή επιχειρηματικού δανείου που είχε υπογραφεί πρίν το 1998, λόγω παράνομων ανατοκισμών

-         πιστωτική κάρτα, προσωπικό ή καταναλωτικό δάνειο, δάνειο αυτοκινήτου ή στεγαστικό σταθερού επιτοκίου για το οποίο χρεώθηκαν τόκοι κατά την τελευταία 5ετία λόγω παρανόμων επιτοκίων αλλά και επειδή πριν το 1998 έγιναν παράνομοι ανατοκισμοί.

ΦΑΣΗ ΤΡΙΤΗ

Μόλις σας επιδοθεί διαταγή πληρωμής, ενημερώστε χωρίς καθυστέρηση τον δικηγόρο σας προκειμένου να γίνει μέσα στις 15 εργάσιμες η αίτηση ανακοπής και αναστολής εκτέλεσης. Εδώ θα πρέπει να ξέρετε ότι τα δικόγραφα αυτά δεν θα έχουν πρακτικά καμία προοπτική επιτυχίας δεδομένου ότι, γενικά, οι δικηγόροι δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τις αδικοπραξίες που βρίσκονται στους λογαριασμούς (εκτοκισμοί, νόμιμα επιτόκια, νόμιμοι ανατοκισμοί, νόμιμες χρεώσεις, κλπ), κάτι που απαιτεί εξειδικευμένο οικονομολόγο με μεγάλη πείρα σε τραπεζικά θέματα. Τέτοιο επιτελείο αρμονικά συνεργαζόμενων οικονομολόγων με τραπεζική πείρα και πεπειραμένων στα τραπεζικά δικηγόρων διαθέτει η Ενωση Καταναλωτών & Δανειοληπτών που αναλαμβάνει όχι μόνο την παραγωγή αποτελεσματικών δικογράφων (συμπαραγωγής οικονομολόγων-δικηγόρων) για κάθε περιοχή στην Ελλάδα αλλά και την συνολική διαχείριση της εμπλοκής με την τράπεζα.

ΦΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Εάν η καθυστερημένη οφειλή σας στην τράπεζα υπήρχε στο τέλος του 2000, δικαιούστε να ζητήσετε την υπαγωγή σας στη ρύθμιση του ν. 2912/2001 που προβλέπει αφ’ ενός το ενδεχόμενο να μειωθεί το ποσό της απαίτησης της τράπεζας, την εξόφλησή του με νέα ρύθμιση σε δόσεις και επίσης την χορήγηση απο την τράπεζα αναλυτικών στοιχείων της οφειλής. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υποβάλετε το συντομότερο σχετική αίτηση και να πάρετε απόδειξη παραλαβής της απο την τράπεζα. Η τράπεζα υποχρεούται να απαντήσει γραπτά το αργότερο σε 90 ημέρες, δίδοντας αναλυτικό υπολογισμό της οφειλής κατά τον νόμο και κατά τα βιβλία της. Το μικρότερο ποσό είναι αυτό που μπορείτε να ρυθμίσετε. Στο ποσό που προκύπτει με την «φόρμουλα» του ν. 2912, η τράπεζα μάλλον θα σας έχει προσθέσει ένα ποσό για έξοδα, χωρίς αυτό να επιτρέπεται. Εσείς θα πρέπει να το αμφισβητήσετε. Η διάρκεια της ρύθμισης όμως είναι θέμα διαπραγμάτευσης με την τράπεζα και εκεί τα πράγματα θα είναι μάλλον δύσκολα.

ΦΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Η Ενωση έχει πρώτη προχωρήσει σε δύο ακόμη νέες και πολύ αποφασιστικές κινήσεις στη σκακιέρα των τραπεζικών εμπλοκών που θεωρείται σίγουρο ότι ήδη δημιουργούν νέο συσχετισμό δυνάμεων, ενισχύοντας δραστικά τη θέση των δανειοληπτών. Ασχετα με την έκδοση διαταγής πληρωμής, όταν λαμβάνει την απάντηση της τράπεζας που προβλέπει ο ν. 2912, και αφού ο δανειολήπτης έχει πάρει από την Ενωση «πόρισμα πραγματογνωμοσύνης» με αναλυτικό επαναπροσδιορισμό της νόμιμης και πραγματικής οφειλής του προς την τράπεζα, κάνει εξώδικη δήλωση αρνούμενος να αποδεχθεί το ποσό της οφειλής που προκύπτει είτε απο τα βιβλία της είτε απο την εφαρμογή της «φόρμουλας» του ν. 2912, δηλώνοντας ότι αναγνωρίζει μόνο το ποσό της οφειλής, όπως αυτό έχει προσδιορισθεί απο την πραγματογνωμοσύνη που γίνεται με βάση την πρόσφατη νομολογία των δικαστηρίων. Και, βέβαια, το ποσό αυτό είναι σημαντικά μικρότερα γιατί δεν περιλαμβάνει ανατοκισμούς και άλλες παράνομες επιβαρύνσεις. Στο εξώδικο δηλούται ξεκάθαρα ότι, στην περίπτωση που η τράπεζα επιμείνει να διεκδικήσει οποιοδήποτε ποσό πέραν αυτού που αναγνωρίζει ο δανειολήπτης, θα τεθεί άμεσα ποινικό θέμα τοκογλυφίας και αστικών διεκδικήσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών, ίσως και ενός δις. Το ίδιο γίνεται και σε περιπτώσεις προγραμμάτων πλειστηριασμών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ένα τυπικό παράδειγμα αλληλόχρεου λογαριασμού που, κατά την τράπεζα, η οφειλή ήταν Δρχ 167 εκ., ο υπολογισμός του ν. 2912 έδινε Δρχ 220 εκ. ενώ η πραγματογνωμοσύνη μόνο 73 εκ. Μετά το εξώδικο, η τράπεζα έσπευσε να προσφέρει μείωση στα 119 εκ. (με βάση εξάμηνο και όχι τρίμηνο ανατοκισμό) αλλά ο δανειολήπτης επέμεινε για τα 73. Η τράπεζα δεν έχει άλλη επιλογή. Η θα δεχθεί τα νόμιμα οφειλόμενα ή θα γίνει μήνυση για τοκογλυφία και αγωγή για αποζημίωση για ηθική βλάβη ενός δις. Θεωρείται αυτονόητο ότι στη ρύθμιση που θα ακολουθήσει, ο δανειολήπτης δεν θα δεχθεί να υπογράψει ούτε αναγνώριση της (κατά τράπεζα) οφειλής ούτε καμία παραίτηση από ένδικα μέσα. Με άλλη ιστορική απόφασή του, το Εφετείο Αθήνας έκρινε ότι ξενοδόχος που αντιμετώπιζε απαίτηση-φούσκα τράπεζας για υπόλοιπο δανείου 2,7 δις δραχμών, νόμιμα δεν χρωστούσε τίποτα αλλά είχε ήδη πληρώσει και 33 εκ. πέραν της πραγματικής οφειλής! Πλέον, για κάθε διαταγή πληρωμής και κάθε πρόγραμμα πλειστηριασμού για ποσό πέραν του νομίμου, οι τράπεζες θα πρέπει να περιμένουν μια μήνυση για τοκογλυφία και μια αγωγή για τεράστια αποζημίωση για ηθική βλάβη λόγω της τοκογλυφίας μαζί με δήλωση συμψηφισμού της οφειλής. Και εκεί τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τους τραπεζίτες. 

Στην περίπτωση οφειλής απο πιστωτική κάρτα ή δάνειο καταναλωτικής πίστης, η Ενωση απαντά άμεσα με μήνυση για απόπειρα είσπραξης τοκογλυφικής απαίτησης (404 Π.Κ.) που υποβάλλει η ίδια για λογαριασμό του θύματος και με αγωγή για αποζημίωση εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ για ηθική βλάβη, μαζί με δήλωση συμψηφισμού της οφειλής. Με τον τρόπο αυτό, καταφέρνει άμεσα να σταματά αποτελεσματικά κάθε προσπάθεια αναγκαστικής είσπραξης τοκογλυφικών απαιτήσεων των τραπεζών. Για κάθε ενδιαφερόμενο, η Ενωση έχει ξεκινήσει πανελλήνια εκστρατεία οργάνωσης ομαδικών αγωγών για παράνομους τόκους και αποζημίωση Ευρώ 200.000 (Δρχ 68 εκ.) για κάθε μια πιστωτική κάρτα ή καταναλωτικό δάνειο της τελευταίας 5ετίας.

ΦΑΣΗ ΠΕΜΠΤΗ

Σε περιπτώσεις που θεωρείτε βάσιμα ότι η καταστροφή της επιχείρησής σας οφείλεται στις ενέργειες ή παραλείψεις της τραπέζης σας, η Ενωση αναλαμβάνει την υποβολή και υποστήριξη αγωγής για δικαστική αποζημίωση για τις θετικές και αποθετικές ζημιές που έχετε υποστεί καθώς και για τις ηθικές βλάβες.

ΦΑΣΗ ΕΚΤΗ

Εάν κατά τα τελευταία 20 χρόνια έχετε πληρώσει τόκους σε τράπεζες για δάνεια επιχειρήσεων, στεγαστικά και άλλα που είχαν επιβαρυνθεί με οποιονδήποτε παράνομο ανατοκισμό τόκων (δεδομένου ότι ο συμφωνημένος τρίμηνος ανατοκισμός ήταν άκυρος), μπορείτε να ζητήσετε στοιχεία των λογαριασμών και να διεκδικήσετε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα είτε σε μετρητά είτε με το προϊόν πλειστηριασμών. 

Τα θέματα αυτά είναι πολύ εξειδικευμένα και τεχνικά που δεν μπορούν να τα χειριστούν αποτελεσματικά μη ειδικοί. Για τον λόγο αυτό, πολλοί δικηγόροι δανειοληπτών από όλη την Ελλάδα ζητούν και έχουν τις συμβουλές, τις αναλυτικές οδηγίες και τις ειδικές υπηρεσίες της Ενωσης. Ιδιαίτερα πολύτιμη είναι η δυνατότητα παραγωγής των αναλύσεων των δανειακών λογαριασμών και των πορισμάτων πραγματογνωμοσύνης που συμβάλλουν ουσιαστικά στη διέξοδο απο το αδιέξοδο των τραπεζών.

Συμπερασματικά, οι τράπεζες έχουν αποδεδειγμένα πλέον εισπράξει ή διεκδικούν ακόμα «ποσά-φούσκες» δανείων που προκύπτουν απο παράνομους ανατοκισμούς και άλλες αθέμιτες χρεώσεις. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων έχουν ξεκαθαρίσει ποιες ακριβώς είναι οι νόμιμες υποχρεώσεις των δανειοληπτών που, σε καμία περίπτωση, δεν οφείλουν τις «απαιτήσεις-φούσκα» που εμφανίζουν τα βιβλία των τραπεζών είτε προκύπτουν από τους υπολογισμούς του ν. 2912. Οι διαφορές μεταξύ των ποσών αυτών είναι τοκογλυφικές απαιτήσεις των τραπεζών που δεν έχουν δικαίωμα να εισπράξουν. Οι τράπεζες χρέωναν και εξακολουθούν να χρεώνουν παράνομα ποσά στους δανειολήπτες. Με την πολύτιμη βοήθεια της Δικαιοσύνης και την συγκροτημένη αντίδραση των φορέων των δανειοληπτών, τα παράνομα χρεωθέντα και εισπραχθέντα ποσά θα επιστραφούν στους δικαιούχους τους και θα εφαρμοσθεί η νομιμότητα στο όνομα του Ελληνικού Λαού και όχι η παρανομία στο όνομα των τραπεζιτών και των πολιτικών που τους ευλόγησαν με την ψήφιση του ν. 2601/1998. Ο υποχρεωτικός δια νόμου ανατοκισμός σύντομα θα καταρρεύσει γιατί αποτελεί αντεθνική ενέργεια και προσβολή ενός ολόκληρου Λαού που δεν θα θυσιαστεί στο βωμό των παρανόμων κερδών των τραπεζιτών και των αχόρταγων μετόχων τους. Οσα για την τύχη των τραπεζών, θα εισπράξουν και αυτές αυτό που τους ανήκει: το τίμημα της οργής, αγανάκτησης αλλά και της μνήμης του μεγαλύτερου τμήματος αυτού του Λαού, την αξιοπρέπεια και τα οικονομικά συμφέροντα του οποίου δεν δίστασαν να προσβάλλουν κατάφορα και κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος. Το έγκλημα ήταν βαρύ και διαχρονικό. Είχαν την ευκαιρία να δηλώσουν έμπρακτα δημόσια μετάνοια. Οι «ευνοϊκές ρυθμίσεις» των τρεχουσών οφειλών ήταν μοναδική ευκαιρία. Συνειδητά, δεν το έκαναν. Και η τιμωρία θα είναι εξ’ ίσου βαριά και διαχρονική. Μόλις διαμορφωθούν οι συνθήκες εναλλακτικών επιλογών, την τιμωρία θα την επιβάλλουν οι πελάτες τους. Απλά και δραστικά θα τις εγκαταλείψουν. Και θα είναι άξιες της τύχης τους. «Τέτοιες τράπεζες που στην ουσία δεν είναι τίποτα παραπάνω απο κοινωνικά, αναπτυξιακά και ηθικά χρεωκοπημένα υποθηκοδανειστήρια δεν τις χρειάζεται κανένας» όπως συχνά λέμε τόσο στους ίδιους τους τραπεζίτες όσο και σε πολλούς «προστάτες» τους ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο.


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr