www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο

ΑΥΤΟΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

·          Με απαράδεκτες επιθετικές τεχνικές πωλήσεων

·          Σε χρόνια νάρκωση Κράτος και Κυβέρνηση

·          Νέα ερώτηση Καρατζαφέρη

Λαίλαπα παρενοχλήσεων και πιέσεων έχουν εξαπολύσει οι τράπεζες προς τους ανυποψίαστους πολίτες που (εσφαλμένα) εξακολουθούν να πιστεύουν ακόμη ότι οι τράπεζες σέβονται την νομιμότητα, τα χρηστά ήθη, τους κανόνες καλής πίστης στις συναλλαγές και τα αποδεκτά επίπεδα ηθικής της Ελληνικής Κοινωνίας, στα οποία, αντίθετα απο την Κυβέρνηση και μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου, εμείς οι πολίτες δεν κάνουμε εκπτώσεις.

Με επιστολές, τηλεφωνήματα, "ενέδρες" στις γωνιές κεντρικών δρόμων, δίκτυα "πρακτόρων" προώθησης, μηχανισμούς εντοπισμού υποψηφίων πελατών-θυμάτων και αλλες πρωτοφανούς αθλιότητας και "σατανικής" έμπνευσης μεθοδεύσεις καταπίεσης που συμπληρώνει ο καταιγισμός διαφημιστικών μηνυμάτων από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον τύπο, ασκούν ψυχολογικό καταναγκασμό στους καταναλωτές να πάρουν πιστωτικές κάρτες, προσωπικά και άλλα καταναλωτικά δάνεια που. Οπως πολύ καλά γνωρίζουν οι αναγνώστες της ΑΛΦΑΕΝΑ, τα περισσότερα απο τα τραπεζικά αυτά "προϊόντα" επιβαρύνονται με επιτόκια (10-17%) που έχουν κριθεί απο τον Αρειο Πάγο παράνομα διότι είναι μεγαλύτερα του ανώτατου ορίου θεμιτού επιτοκίου (σήμερα 9,25%). Για τον λόγο αυτό, περισσότερες από 20 τράπεζες έχουν ήδη μηνυθεί για τοκογλυφία. Τις πρωτοφανείς αυτές μεθοδεύσεις αποκαλύπτουμε σήμερα με αποδεικτικά στοιχεία ενώ για το γενικότερο θέμα των σοβαρότατων κινδύνων ακόμα μεγαλύτερης υπερχρέωσης των Ελλήνων με τα καταναλωτικά προϊόντα των τραπεζών, τά Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης θα υποχρεωθούν να απαντήσουν σε νέα ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ. 

"ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ....

....δεν χρειάζεσαι εχθρούς", λέει η λαϊκή σοφία. Η τραπεζική ευρηματικότητα φροντίζει για μας, πριν απο μας, να μην μας λήψουν ποτέ τα προβλήματα σ' αυτή τη Χώρα των (Σημιτικών και όχι μόνο) θαυμάτων που όλα λειτουργούν άψογα, όπως μας διαβεβαιώνει καθημερινά ο άξιος (τραπεζικός γάρ) Υπουργός Τύπου κ. Πρωτόπαπας. Εκείνο που δεν θα μας πεί ποτέ ο κ. Υπουργός και οι εθνικοί μας τραπεζίτες είναι αν κρίνουν δεοντολογικά θεμιτό και έντιμο οι τράπεζες να εγκρίνουν δάνεια χωρίς αυτό να τους έχει ζητηθεί με ενυπόγραφη αίτηση κάθε ενδιαφερόμενου. 

Αντίθετα, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του (δοτού) οραματιστή Διοικητή της κ. Θεόδωρου Καρατζά, η Εθνική Τράπεζα επενδύει χρήμα και φαιά ουσία για να προβλέψει τις ανάγκες των Ελλήνων, πριν ακόμα αυτές παρουσιασθούν. Και στέλνουν επιστολές που πληροφορούν αμέτρητους Ελληνες πολίτες ότι "έχει ήδη προεγκρίνει ανοικτό και μόνιμο δάνειο μέχρι Ευρώ 3.000, με νέο ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο". Μιά τέτοια επιστολή έχουμε και δημοσιεύουμε σήμερα.

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ "ΤΟΜΑΧΩΚ" 

Το κείμενο της επιστολής της Εθνικής Τράπεζας με τίτλο "ΑΝΟΙΚΤΟ ΕΘΝΟΔΑΝΕΙΟ" και με ημερομηνία "Φεβρουάριος 2002" έχει ως εξής: "Αγαπητέ κύριε ......

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, έχει ήδη προεγκρίνει, και σας προσφέρει, χωρίς έξοδα φακέλου για τον πρώτο χρόνο, το λογαριασμό της ανοικτής πίστωσης "ΑΝΟΙΚΤΟ ΕΘΝΟΔΑΝΕΙΟ". Ετσι, έχετε στη διάθεσή σας έναν ευέλικτο λογαριασμό πίστωσης, που σας παρέχει μόνιμα τη δυνατότητα να αντλείτε σε μετρητά μέχρι ευρώ 3.000, με νέο ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο, και να κάνετε αναλήψεις και καταθέσεις όποτε εσείς το επιθυμείτε, εύκολα, και γρήγορα, με τη χρήση της ΕΘΝΟcash, μέσα από το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων και ATMs της Ελλάδας. Θυμηθείτε ότι κάθε ποσό που δίνετε για την αποπληρωμή κεφαλαίου του δανείου μπορείτε να το ξαναδανειστείτε, ενώ τόκους πληρώνετε μόνο για το ποσό που έχετε ήδη χρησιμοποιήσει. Εμείς, κάθε μήνα, θα φροντίζουμε να σας ενημερώνουμε για την κίνηση του λογαριασμού σας και την ελάχιστη μηνιαία καταβολή, που αντιστοιχεί στο 2,5% του οφειλομένου ποσού (κατώτατο όριο το ποσό των ευρώ 25). Το δικό σας Ανοικτό Εθνοδάνειο σας περιμένει από τώρα και για δύο μήνες, σε οποιοδήποτε Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Αξιοποιήστε, λοιπόν, την ευκαιρία που προσφέρουμε και επισκεφθείτε, σήμερα κιόλας, ένα κατάστημά μας με το Δελτίο Προέγκρισης που επισυνάπτουμε, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναφέρονται σε αυτό. Τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση. Είμαστε στη διάθεσή σας, καθημερινά 8.00 - 22.00 και το Σάββατο 9.00 - 17.00, στο τηλέφωνο 080-11-........ Με εκτίμηση, (υπογραφή) Κων. Χρυσαϊτης, Διευθυντής Καταναλωτικής Πίστης".

 Ωστε έτσι λοιπόν, κ. Χρυσαϊτη! Να σπεύσουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία, σήμερα κιόλας για να μην χάσουμε το κελεπούρι. Πήρα και εγώ τηλέφωνο το τμήμα αυτό που λέγεται "Προώθησης Προσωπικών δανείων" και ρώτησα για το "ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο". Και πληροφορήθηκα ότι το ετήσιο επιτόκιο είναι 11,85%. Ομως, σήμερα το δικαιοπρακτικό επιτόκιο είναι μόνο 9,25%. Δηλαδή η Μεγάλη μας Φίλη χρεώνει 2,60 μονάδες επιτοκίου περισσότερο από το νόμιμο. Γι' αυτό ζητήσαμε την παρέμβαση του Εισαγγελέα ενώ στις 11 Μαρτίου 2002 θα εκδικαστεί η αίτησή μας ασφαλιστικών μέτρων για τις παράνομες και παραπλανητικές διαφημίσεις.

ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ....

 "Οι ελλληνικές Τράπεζες είναι αναγκαίο, πέρα από την ανάπτυξη των εργασιών τους, να φροντίσουν για την ουσιαστική προστασία του καταναλωτή. Πάντως, ήδη τα διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνεργασία με τις οργανώσεις των καταναλωτών και στελέχη Τραπεζών, έχουν αναλάβει δράση, ώστε να θεσπισθούν συγκεκριμένοι κανόνες για την τήρηση δεοντολογίας, αναφορικά με την ενημέρωση των ιδιωτών και τις παρεχόμενες σε αυτούς υπηρεσίες".  Ποιός είναι αυτός ο ευγενής κύριος που κόπτεται για την προστασία του καταναλωτή και είπε όλα αυτά τα σοφά; Δεν θα το πιστέψετε: Ο κ. Κων. Χρυσαϊτης! Σας έδωσα απόσπασμα από παλαιότερη ομιλία του σε εκδήλωση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών τον Απρίλιο 2000. Και συνεχίζει: "Οταν η καταναλωτική πίστη ασκείται ορθά, όπως οφείλει να ασκείται, επιτελεί κοινωνικοοικονομική πολιτική, αφού η εκλογικευμένη αύξηση της ρευστότητας του καταναλωτή οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου. Συμβάλλει, ταυτόχρονα, στη στήριξη και στην ενίσχυση της ζήτησης των παραγομένων νέων προϊόντων. Οσο αφορά τη συμπεριφορά των Τραπεζών, το νέο τοπίο που εμφανίστηκε στην αγορά, διαμορφωμένο από τις ανάγκες των καταναλωτών, τις οδήγησε στον εκσυγχρονισμό των παραδοσιακών προϊόντων τους και στην υιοθέτηση νέων τρόπων για την προώθησή τους".

 Φροντίζει να μας αυξήσει, λοιπόν, την ρευστότητά μας, η Εθνική μας φίλη. Και η αυξημένη ρευστότητα οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου! Ωραία θεωρία, αγγελικά πλασμένη! Εμείς όμως, έχουμε διαφορετική εκτίμηση. Τα πολλά δάνεια βελτιώνουν την κερδοφορία των τραπεζιτών ενώ το βιοτικό μας επίπεδο, τα οικονομικά μας, την υγεία και την αξιοπρέπειά μας την καταρρακώνουν. Πρόκειται για υποκριτικές θέσεις που παίρνουν τα άξια στελέχη των τραπεζών για να δικαιολογούν τις επιθετικές τεχνικές πωλήσεων που χρησιμοποιούν, τα παράνομα επιτόκια που χρεώνουν και τους μισθούς με τους αμείβονται οι κόποι τους να "υπηρετούν" τους καταναλωτές και να τους "προστατεύουν". Εμείς έχουμε στοιχεία και θα τα δώσουμε πολύ σύντομα στη δημοσιότητα που αποδεικνύουν την άμεση συνάφεια μεταξύ σοβαρών προβλημάτων υγείας και του άγχους που προκαλεί η υπερχρέωση με πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. Δηλαδή "ο τραπεζικός δανεισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία του καταναλωτή!". Μένει να δούμε και την τελευταία πράξη του έργου. Να αποδειχθεί ότι η χρέωση παράνομων επιτοκίων ενοχλεί σοβαρά και τους Εισαγγελείς. Και να πέσει βαριά ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης σε όλα αυτά τα κεφάλια που έστησαν και συντηρούν αυτό το χορό της παρανομίας, ανηθικότητας και προσβολής της αξιοπρέπειας του Ελληνα πολίτη. Αυτά τα "φρούτα" μας ενοχλούν πολύ περισσότερο και είναι πολύ πιο επικίνδυνα από τους κουλοχέρηδες, κύριοι τραπεζίτες! Και θα επιμείνουμε μέχρι να σας απαγορευθεί να εγκρίνετε δάνεια για μάς, χωρίς να σας το ζητήσουμε! Και η τοκογλυφία, και οι παράνομες διαφημίσεις, και οι καταχρηστικοί όροι με τα ψιλά γράμματα στις συμβάσεις, και οι τριτεγγυητές που ζητάτε, και οι υποθήκες σε σπίτια για κάρτες και μικροδάνεια, και οι αγριότητες των δικηγόρων σας, οι επιθέσεις των εταιρειών είσπραξης απαιτήσεων που χρησιμοποιείτε, και οι πλειστηριασμοί, και οι ανατοκισμοί, και οι εκφοβισμοί, και οι εξαναγκασμοί, και όλα τα άλλα που συνθέτουν την αθλιότητα της "κοινωνικοοικονομικής πολιτικής" που ασκεί με την καταναλωτική πίστη ο κ. Καρατζάς, ο κ. Χρυσαϊτης και οι άλλοι στυλοβάτες της "εκλογικευμένης αύξησης της ρευστότητας του καταναλωτή (τον περασμένο χρόνο κάλπαζε με ρυθμό σχεδόν 50%) που οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου". Ευχαριστούμε, κύριοι, αλλά δεν θα πάρουμε. 

(ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΡΑΣΤΕΡ)

Η πρόσφατη ερώτηση του κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Υπερχρέωση καταναλωτών και διαφημίσεις τραπεζικής τοκογλυφίας

 Με την απόφασή 1219/2001 που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο 2001, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι τα επιτόκια όλων των τραπεζικών προϊόντων υπόκεινται σε ανώτατο για τον ιδιωτικό τομέα επιτόκιο και απαγορεύεται να υπερβαίνει το δικαιοπρακτικό (σήμερα 9,25%). Εντούτοις, οι τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνουν τα περισσότερα προϊόντα (κύρια πιστωτικές κάρτες, προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια) με σημαντικά υψηλότερα επιτόκια με αποτέλεσμα φορείς των καταναλωτών να έχουν μηνύσει 20 τράπεζες για τοκογλυφία κατά την τελευταία 5ετία σε βάρος 2,5 εκ. Ελλήνων.

 Τον Δεκέμβριο 2001 είχαμε και πάλι καταιγισμό διαφημιστικών μηνυμάτων για τέτοια -τοκογλυφικά κατά τον Αρειο Πάγο- τραπεζικά προϊόντα ενώ οι διαφημιστικές εκστρατείες αυτές είναι πλέον συνεχείς σε καθ' όλο το έτος με επιθετικές τεχνικές προώθησης (φορτικά τηλεφωνήματα στα σπίτια -ακόμα και σε αναζήτηση πεθαμένων-, άγρα πελατών με δίκτυα πρακτόρων επι προμηθεία, κλπ) που ήδη έχουν οδηγήσει εκατομμύρια νοικοκυριά στην υπερχρέωση και στους πλειστηριασμούς κατοικιών πιστούχων και εγγυητών, μεθόδευση που απροκάλυπτα χρησιμοποιούν παραδοσιακά οι τράπεζες για την μετακύληση σε τρίτους πιστωτικών κινδύνων που ανήκουν σ' αυτές, σε βάρος του γενικού συμφέροντος και σε προφανή προσβολή του δικαιώματος της ιδιοκτησίας που προστατεύεται από το Σύνταγμα (αρθ.17). Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι:

1.       Εάν οι ανησυχητικοί ρυθμοί αύξησης της υπερχρέωσης των καταναλωτών απασχολούν το ΥΠΕΘΟ και εάν προτίθεται να κάνει κάποιο σχεδιασμό ενεργειών για την προστασία των και ποιες συγκεκριμένα, καθώς επίσης και σε ποιο ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται σήμερα το ύψος της καταναλωτικής πίστης και κατα πόσο θεωρεί αποδεκτή προοπτική και για την Ελλάδα τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα πέραν του 100% του ΑΕΠ που υπάρχουν ήδη σε άλλες "προηγμένες" καταναλωτικά χώρες.

2.       Εάν κρίνει το ΥΠΕΘΟ ότι η χορήγηση μικρών καταναλωτικών πιστώσεων σε άτομα που δεν πληρούν μεν τα υγιή τραπεζικά κριτήρια αλλά με εγγυήσεις τρίτων και εμπράγματες ασφάλειες επί ακινήτων είναι θεμιτή και δεοντολογικά σωστή από τραπεζικής σκοπιάς και δεν συνιστούν καταχρηστική άσκηση δικαιώματος, καθ' υπέρβαση των ορίων που επιβάλλουν διεθνής τραπεζική πρακτική, η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και ο κοινωνικός ή οικονομικός σκοπός αυτού, κατά παράβαση του αρθ. 281 Α.Κ. αλλά και της Συνταγματικής επιταγής.

3.       Ποιες ενέργειες έχει κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης για τον έλεγχο της νομιμότητας των διαφημίσεων των τραπεζών για προϊόντα που επιβαρύνονται με παράνομα επιτόκια και γιατί δεν έχει παρέμβει στην απαγόρευσή τους ως παραπλανητικών και αθέμιτων, εάν και γιατί υπολειτουργεί η ακέφαλη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και εάν προτίθεται να οργανώσει πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών για τους κινδύνους της υπερχρέωσης.


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr