www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ & ΤΙΜΩΡΙΑ

·          Απαράδεκτες συμπεριφορές στελεχών

·          Παρανομούν ασύστολα και προκαλούν

·          Εχουν εξοργίσει όλους τους πελάτες

 

Η σημερινή κατάσταση της τραπεζικής αθλιότητας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και αυτό το εισπράττει καθημερινά ο πολίτης που συναλλάσσεται με τις "ένδοξες" Ελληνικές τράπεζες. Πέραν από τη θεσμική αθλιότητα του τραπεζικού συστήματος που μας έχει επιβληθεί κάτω από τα κλειστά μάτια των Ποντίων Πιλάτων που έχουν την ευθύνη της εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων, εντύπωση προκαλεί ο "ζήλος" μεγάλης μερίδας των στελεχών και υπαλλήλων που υλοποιούν με εντυπωσιακή σκληρότητα τις "εμπνευσμένες" εντολές των "σεβαστών" διοικήσεων για τη λεηλασία των ανυποψίαστων μέχρι πρόσφατα πελατών.

Το πως έχει δημιουργηθεί αυτή η "τραπεζοκουλτούρα" όλων αυτών των "γενιτσαρογιάπηδων" αλλά και τι τους περιμένει, θα δούμε παρακάτω.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα αποτελούσαν πάντα και εξακολουθούν και σήμερα, παρά τα παραπλανητικά λεγόμενα περί «έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των», ένα πανίσχυρο καρτέλ που δεν έχει κανένα λόγο να μην εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ισχύ που του δίνει η μονοπωλιακή ισχύς που έχει στην Ελληνική αγορά με τις ήδη γνωστές τραγικές συνέπειες για τους συναλλασσόμενους. Σημειώνουμε τις κυριότερες από αυτές τις συνέπειες που καταγράφονται σήμερα σε βάρος του τραπεζικού συστήματος:

·        Τα τελευταία δέκα χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη μία υστερική κούρσα κερδοσκοπίας των τραπεζών που έχει σαρώσει σχεδόν κάθε υγιές στοιχείο και χαρακτηριστικό που υπήρχε σ’ αυτές

·        Εχει γίνει εξαντλητική απόσταξη από κάθε στοιχείο κοινωνικής και οικονομικής ηθικής, ήθους και σεβασμού του πολίτη-πελάτη

·        Ο πολίτης αντιμετωπίζεται πλέον μόνο σαν «αιχμάλωτος» που θα υποχρεωθεί να συνεισφέρει τα μέγιστα, συχνά και πέρα από τις δυνάμεις του, στη κερδοσκοπική κούρσα των τραπεζών και την ευημερία των πιστών μεγαλοστελεχών τους

·        Οι τράπεζες δεν αρκούνται μόνο στη νομότυπη λεηλασία των πελατών τους αλλά αξιοποιούν κάθε δυνατή μεθόδευση (όπως τα τοκοτεχνάσματα, αθέμιτα επιτόκια, καταχρηστικούς όρους, κλπ) που ξεπερνά κάθε όριο νομιμότητας και που συγκαλύπτουν με την επιβολή καθεστώτος αδιαφάνειας, κατά θρασύτατη παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και των οδηγιών της Τραπέζης της Ελλάδος που, όμως, «δεν βλέπει ούτε ακούει τίποτα από όσα συμβαίνουν στις τράπεζες»

·        Εναπόκειται στον «αιχμαλωτισμένο» πελάτη, η περιουσία του οποίου είναι υποθηκευμένη στη τράπεζα, να αποφασίσει να αψηφήσει τους προφανείς κινδύνους αντιποίνων και να καταφύγει στον Εισαγγελέα για να καταγγείλει τις παράνομες μεθοδεύσεις σε βάρος του, κάτι που τελικά δεν γίνεται στην πράξη γιατί ο καθένας φοβάται και προτιμά να αφήσει αυτό που είναι καθήκον του να το κάνει κάποιος άλλος

Το αποτέλεσμα είναι η αυξανόμενη αθλιότητα του τραπεζικού κατεστημένου σε βάρος των συναλλασσομένων, η έκθεσή τους σε αυξημένους κινδύνους που δεν γνωρίζουν και δεν υποπτεύονται, η τελική λεηλασία των περιουσιών των και, τέλος, ο οριστικός και αμετάκλητος ευτελισμός της αξιοπρέπειας των ιδίων αλλά και ατυχών εγγυητών που εμπλέκονται εκβιαστικά στα δίχτυα των τραπεζών.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Οι τραπεζοϋπάλληλοι οδηγούνται στην προσδοκία μίας καριέρας που κυριαρχείται από ένα πακέτο δογμάτων, άγραφων κανόνων και αρχών που, ο κάθε ένας από αυτούς, καλείται να αποδεχθεί και να ενστερνισθεί, εάν θέλει να πάει μπροστά. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει κύρια τα εξής:

·        Το συμφέρον της τράπεζας είναι αυτό όπως ορίζεται και εκφράζεται από τους προϊσταμένους κάθε υπαλλήλου. Οτιδήποτε κάνουν ή δεν κάνουν, είναι εξ’ ορισμού σωστό, νόμιμο και δεν υπόκειται σε αμφισβήτηση, κριτική ή, έστω, απλό σχολιασμό

·        Οταν είσαι υπάλληλος μέσα στις τράπεζες βλέπεις, ακούς και υποψιάζεσαι πολλά πράγματα (και θαύματα) αλλά ποτέ δεν τα σχολιάζεις ούτε τα κρίνεις, πολύ δε περισσότερο αυτούς που τα υλοποιούν (δηλαδή «δεν επιτρέπεται να σκέπτεσαι και να κρίνεις»)

·        Η κομματική ταυτότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας για το φιλόδοξο νέο και την καριέρα του, ιδίως στις κρατικές τράπεζες

·        Η υπηρεσιακή προώθηση κάθε υπαλλήλου εξαρτάται κύρια από τη προσήλωσή του στην κατεστημένη πραγματικότητα. Σκεπτόμενα, ηθικά, μη κομματικοποιημένα ή ευαίσθητα στελέχη εντοπίζονται και περνάνε στο περιθώριο άμεσα.

·        Η υπηρεσιακή εξέλιξη κάθε στελέχους που έχει όλες τις επιβαλλόμενες παραπάνω προδιαγραφές εξαρτάται πλέον από την διασύνδεση (ή τραπεζική διασωλήνωση) με τις πυραμίδες της κορυφής. Δηλαδή τα στελέχη της Διοίκησης βρίσκονται στη κορυφή μίας πυραμίδας, σε κάθε επίπεδο της οποίας υπάρχουν «άτομα εμπιστοσύνης» των άμεσα ανωτέρων. Κάθε αλλαγή στη κορυφή, καταλήγει και στην αναδόμηση μέχρι την ολική αντικατάσταση όλης της πυραμίδας εμπιστοσύνης.

Το «βόλεμα» αυτό είναι μία κατάσταση που δύσκολα την αρνείται κανείς μέσα στις τράπεζες. Εξασφαλίζει σιγουριά, χρήμα, προαγωγές, καταξίωση και, σε τελική ανάλυση πλήρη δικαίωση του συστήματος και αυτών που το διακονεύουν. Η συνταγή χαλάει λίγο για εκείνους που εργάζονται σε κρατικές τράπεζες όταν γίνεται εναλλαγή κόμματος εξουσίας στη Κυβέρνηση. Αυτός ο κίνδυνος έχει αντιμετωπισθεί από το τραπεζικό αλλά και το δημοσιοϋπαλληλικό κατεστημένο με τη συμπαράταξη με το ΠΑΣΟΚ που εκφράζει πλέον όχι μόνο τον «σοσιαλισμό των πλουσίων αλλά και των βολεμένων δημοσίων υπαλλήλων».

 Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν είναι αυτό που δείχνουν ότι είναι και τα στελέχη τους είναι φορείς του συνδρόμου τυφλής εκτέλεσης προβληματικών, απάνθρωπων ακόμη και παράνομων εντολών της απρόσωπης εξουσίας που άλλοτε κρύβεται πίσω από το δόγμα-σλόγκαν «η Πατρίδα χρειάζεται ισχυρές τράπεζες» που μάλλον είναι έμπνευση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών ή το εκσυγχρονιστικό «έχουμε μετόχους και ευθύνες απέναντί τους». Και για όλα αυτά, όλοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Η ΤΙΜΩΡΙΑ

Για όλη αυτή την αθλιότητα και παρανομία που περιγράψαμε συνοπτικά αλλά και όλα τα άλλα αδικήματα που θα απασχολήσουν την κοινή γνώμη και θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη, υπάρχουν τρεις τιμωρίες για όσους κριθεί ότι έχουν ευθύνες.

Η πρώτη είναι η κοινωνική κατακραυγή, η αποκήρυξη και η καταδίκη από μέρος του πολίτη-καταναλωτή σε βάρος κάθε υπευθύνου που θα προσδιορίσει η δημοσιότητα και το περί δικαίου αίσθημα της κοινής γνώμης. Μία τέτοια ποινή είναι σαρωτική και περιλαμβάνει την γενική περιφρόνηση των δραστών και την στέρηση της εμπιστοσύνης του πολίτη.

Η δεύτερη τιμωρία είναι η ποινή της κοινωνικής και συναλλακτικής απομόνωσης με την ενεργό επιλογή και προτίμηση του πολίτη να κατευθύνει τις τραπεζικές εργασίες του αλλού, ίσως σε Ευρωπαϊκές τράπεζες, με κυρίαρχο κριτήριο την θετική κοινωνική συμβολή, την ηθική στις πολιτικές και στις συναλλαγές και τον σεβασμό του συναλλασσόμενου.

Η τρίτη τιμωρία είναι οι ποινές που ενδέχεται να επιβληθούν μετά από την δικαστική διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη με τις νόμιμες διαδικασίες. Ηδη, πολλές από αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη. Για μία γενική ενημέρωση στο τελευταίο αυτό ενδεχόμενο, παραθέτουμε τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα, χωρίς σχόλια τα οποία περιττεύουν. 

Απάτη (αρθ. 386 Π.Κ.)

"Οποιος με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος ή άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος βλάπτει ξένη περιουσία πείθοντας κάποιον σε πράξη, παράλειψη, ή ανοχή με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών ή την αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών, και αν η ζημιά που προξενήθηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.

Επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών: α) αν ο υπαίτιος διαπράττει απάτες κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια και το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των Δρχ 5 εκ. ή β) αν το περιουσιακό όφελος ή η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει το ποσό των Δρχ 25 εκ."

Απατηλή πρόκληση βλάβης (αρθ. 389 Π.Κ.)

1.       Οποιος με πρόθεση βλάπτει παράνομα ξένη περιουσία πείθοντας κάποιον με την εν γνώσει του παράσταση ψευδών γεγονότων σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών ή με χρηματική ποινή.

2.       Η ποινική δίωξη ασκείται μόνο ύστερα από έγκληση.

Τοκογλυφία (αρθ. 404 Π.Κ.)

1.       Οποιος σε δικαιοπραξία για την παροχή οποιασδήποτε πίστωσης, ανανέωσή της ή παράταση της προθεσμίας πληρωμής εκμεταλλεύεται την ανάγκη, την πνευματική αδυναμία, την κουφότητα, την απειρία ή την ψυχική έξαψη εκείνου που παίρνει την πίστωση, συνομολογώντας ή παίρνοντας για τον εαυτό του ή για τρίτον περιουσιακά ωφελήματα, που ανάλογα με τις ειδικές περιστάσεις είναι προφανώς δυσανάλογα προς την παροχή του υπαιτίου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και με χρηματική ποινή.

2.  Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και: α) όποιος ανεξάρτητα από τους πιο πάνω όρους, κατά την παροχή ή την παράταση της προθεσμίας πληρωμής, κατά την ανανέωση ή την προεξόφληση δανείου, συνομολογεί ή παίρνει για τον εαυτό του ή για τρίτον περιουσιακά ωφελήματα που υπερβαίνουν το κατά το νόμο θεμιτό ποσοστό του τόκου, β) όποιος απαλλοτριώνει παραπέρα ή δίνει ως ενέχυρο κάποια απαίτηση που απέκτησε και είναι τους είδους που αναφέρεται στην παρ.1 ή στην παρ.2 στοιχ.α΄ ή επιδιώκει την εκπλήρωση τοκογλυφικών ωφελημάτων που πηγάζουν από αυτή την απαίτηση.

3.  Αν ο υπαίτιος επιχειρεί κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια τοκο-γλυφικές πράξεις του είδους των παρ. 1 και 2 τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών  και χρηματική ποινή.

4.  Αν οι πράξεις των πιο πάνω παραγράφων τελούνται από νομικά πρόσωπα ποινική ευθύνη υπέχουν οι διοικητές και οι διευθυντές τους.

5.  Το αξιόποινο των ανωτέρω πράξεων εξαλείφεται αν ο δράστης με δική του θέληση και πριν ακόμη εξετασθεί με οποιονδήποτε τρόπο από την αρμόδια αρχή για την πράξη του εξουδετερώσει την παράνομη κατάσταση και αποδώσει στον οφειλέτη ό,τι πήρε πάνω από το νόμιμο μέτρο μαζί με τους νόμιμους τόκους από την ημέρα που το πήρε.

Υπεξαγωγή εγγράφων (αρθ. 222 Π.Κ.)

Οποιος με σκοπό να βλάψει άλλον αποκρύπτει, βλάπτει ή καταστρέφει έγγραφο του οποίου δεν είναι κύριος ή δεν είναι αποκλειστικά κύριος ή που άλλος έχει δικαίωμα, κατά τις διατάξεις του αστικού δικαίου, να ζητήσει την παράδοση ή την επίδειξή του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.

Παράβαση καθήκοντος (αρθ. 259 Π.Κ.)

Υπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο όφελος ή για να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη."

Εξάλλου, το άρθρο 281 Α.Κ. για τη κατάχρηση δικαιώματος προβλέπει: «Η άσκηση του δικαιώματος απαγορεύεται αν υπερβαίνει προφανώς τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός ή οικονομικός σκοπός του δικαιώματος».

Τα φρουτάκια ενόχλησαν όψιμα τους "ευαίσθητους" άρχοντες της Χώρας αλλά και τους δημοσιογράφους που ανακάλυψαν τον "τροχό" που αποτελεί όμως μικρό πρόβλημα μπροστά στα κολοσσιαία προβλήματα των τραπεζών και τις δευτερογενούς τοκογλυφίας (από τους τοκογλύφους της γειτονιάς) που έχουν δημιουργήσει, μεταξύ των άλλων, και εκατοντάδες αυτοκτονίες, αμέτρητα βαρύτατα περιστατικά υγείας και τεράστιες καταστροφές που συνθέτουν την "τραπεζική τρομοκρατία". Εκεί πότε θα πάνε οι δημοσιογράφοι, το ΣΔΟΕ, η Αστυνομία και οι άλλοι "αδιάφθοροι"; Αν δεν βλέπουν τα εγκλήματα, να έρθουν να τους τα δείξουμε εμείς. Οπως τα καταγγείλαμε στους Εισαγγελείς που ήδη ψάχνουν την τραπεζική τοκογλυφία..

 

Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr