www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο

EKTOΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

·          Το "σχέδιο" Σημίτη πάλι τις αφήνει ασύδοτες

·          Επιμένουν παράνομα στην αδιαφάνεια

·          Δόγμα το "πλήρωνε και μη ερεύνα"

 

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στις σχέσεις των τραπεζών με τους δανειολήπτες μετά τη συνεχιζόμενη περιφρόνηση απο της πρώτες της κείμενης νομοθεσίας για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές. Η ενορχηστρωμένη αυτή πάγια, υποκριτική και προκλητική μεθόδευση των τραπεζών έχει φέρει τους δανειολήπτες στα όρια της απόγνωσης και, αναπόφευκτα, οδηγεί στη λιβανοποίηση του τραπεζικού συστήματος με καταιγισμό μηνύσεων, όπως αποκαλύψαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Σήμερα δίνουμε περισσότερα στοιχεία για το εκρηκτικό αυτό πρόβλημα.

ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΣΤΗ ΝΙΟΣΤΗ

Πριν λίγες μέρες πήγαμε μαζί με βιοτέχνη δανειολήπτη στην υπηρεσία καθυστερήσεων της Εθνικής στο Πειραιά για να παραλάβουμε τα στοιχεία του δανείου του μετά απο γραπτή πρόσκληση της τράπεζα και σχετική αίτηση που είχε υποβάλει. Η καλή αυτή τράπεζα, συνεχίζοντας το εθνικό της έργο με τα χρήματα του Ελληνικού Λαού και κάτω απο την εμπνευσμένη ηγεσία του εθνικού μας τραπεζίτη κ. Θεόδωρου Καρατζά, έβγαλε σε βάρος και αυτού του ηρωϊκού βιοτέχνη αδικαιολόγητα διαταγή πληρωμής για υπόλοιπο δανείου που καλύπτεται με την εγγύηση του δημοσίου.  Ηδη η διαταγή αυτή έχει ανακοπεί στα δικαστήρια για παραπάνω απο δέκα πέντε λόγους μεταξύ των οποίων και η τοκογλυφία. Για να εμποδίσει τον πελάτη της να αμυνθεί στα δικαστήρια, η τράπεζα καθυστέρησε σκόπιμα τη παροχή των στοιχείων που ζητήθηκαν με αίτηση που υποβλήθηκε την 4.7.2001 με βάση το ειδικό έντυπο της Ενωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών που αναφέρει αναλυτικά όλα τα ζητούμενα στοιχεία του δανείου. Με επιστολή της της 17.8.2001, δηλαδή 43 ημέρες μετά, η τράπεζα ενημέρωση τον πελάτη της ότι "τα στοιχεία που ζητήσατε με την ανωτέρω αίτησή σας είναι στη διάθεσή σας και μπορούν να παραληφθούν απο νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας σας". Πραγματικά είναι συγκινητική η ευλάβεια της εθνικής μας φίλης και ο σεβασμός τόσο απέναντι στον νόμο όσο και στον πελάτη ο οποίος της προσφέρει με συνέπεια τόκους και προμήθειες έντεκα χρόνια τώρα, από το 1990. Τέτοια είναι η ευλάβεια που την επιστολή την έστειλε και συστημένη μήπως και παραπέσει και δεν ενημερωθεί έγκαιρα ο καλός της πελάτης. Πήγαμε λοιπόν και στον κύριο Διευθυντή της μονάδας αυτής που επιτελεί εθνικό έργο - οχι, μην το μπερδεύετε με το εθνικό έργο που επιτελούσε επι έξι χρόνια το επίλεκτο διευθυντικό στέλεχος της εθνικής μας φίλης στο Αλιβέρι για την εθνική παραδράση του οποίου υποβάλαμε τη γνωστή μήνυση στην Εισαγγελία Χαλκίδος. Εγινε η σχετική συζήτηση στους επιβεβλημένους υψηλούς τόνους αφού φρόντισε να ενημερώσει παρουσία μας στον βιοτέχνη ότι "πολλοί σύμβουλοι - εννοώντας εμάς που ασχολούμαστε με την προστασία των θυμάτων των τραπεζών- έχουν πάρει στο λαιμό τους δανειολήπτες με τις κακές συμβουλές τους". Μετά το μάθημα ηθικής και δεοντολογίας, μας διαβεβαίωσε ότι τα στοιχεία που έχουμε ζητήσει είναι έτοιμα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ

Και μας εμφανίζουν ενα μικρό πακέτο φωτοτυπίες με τα πολυπόθητα στοιχεία. Το φυλλομετράμε επι τόπου, διαπιστώσαμε ότι γίνεται σε βάρος μας η γνωστή προσπάθεια εξαπάτησης και καταλάβαμε ότι και αυτοί οι εθνικοί μας τραπεζίτες επιμένουν να μην συμμορφώνονται με τις οδηγίες του εθνικού μας διοικητή, του αγωνιστή της τραπεζικής διαφάνειας, του ανθρώπου που χρόνια δίνει οδηγίες να δίδονται τα στοιχεία αλλά κανείς δεν τον ακούει. Του κ. Θεόδωρου Καρατζά. Απτόητος όμως αυτός, δεν το βάζει κάτω και συνέχεια δίνει οδηγίες. Το 1998 είχε διαβεβαιώσει την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι "έχει δώσει εντολές να δίδονται τα στοιχεία". Το ίδιο επανέλαβε στην ίδια Επιτροπή στις 10 Ιουλίου 2001, κάτι που ακούσαμε με τα ίδια μας τα αυτιά γιατί είμαστε και εμείς εκεί.  

Το μόνο σωστό που μας έδωσαν ήταν οι φωτοτυπίες των δανειακών συμβάσεων και των προσθέτων πράξεων. Η συγκίνησή μας για τον σεβασμό των διατάξεων περί διαφάνειας απο αυτά τα επίλεκτα εθνικά στελέχη καθώς και των οδηγιών Καρατζά δεν πήγε παραπέρα. Εκεί έμεινε το όνειρό μας να ελέγξουμε για πρώτη φορά κατά τρόπο πλήρη έναν εθνικό λογαριασμό δανείου. Γιατί τα υπόλοιπα στοιχεία που ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν, τα έκρυψαν με δόλο και επιμέλεια. Για κίνηση δύο λογαριασμών επί ένδεκα χρόνια, μας έδωσαν ένα λογαριασμό που άρχιζε... πέρσι τον Ιούλιο, όπως χαρακτηριστικά έγραφε με το "αναγνωρισθέν υπόλοιπο".

Αυτό είναι αυθαίρετο και βέβαια παράνομο διότι η παροχή στοιχείων δεν υπόκειται σε όρους και προϋποθέσεις ούτε συσχετίζεται με τυχόν αναγνωρίσεις. Πρόσφατα, το Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι εάν το ποσό που αναγνωρίζεται ως οφειλόμενο είναι μεγαλύτερο απο το νόμιμο (επειδή περιέχει τόκους από παράνομο ανατοκισμό ή τόκους με παράνομα αυξημένα επιτόκια) τότε η αναγνώριση είναι άκυρη. Αλλο ένα εθνοχαστούκι στον κ. Καρατζά και έπεται συνέχεια.

Μας έδωσαν και τα ακριβοθώρητα επιτόκια. Χωρίς ανάλυση αλλά απο τον Ιούλιο 2000 και μετά. Τα άλλα, απο το 1990 ποιος θα μας τα δώσει κ. Καρατζά; Το μαντείο των Δελφών;  Ο νόμος λέει να μας τα δίνεται εσείς που άξια διοριστήκατε απο την εκλεγμένη Κυβέρνηση του Λαού. Οσο για τα άλλα στοιχεία, απόλυτο εθνοσκότος... Πως υπολογίζονται οι τόκοι, με έτος 360 ή 365 ημερών; Και αυτό το προβλεπόμενο απο τις διατάξεις διαφάνειας στοιχείο το έφαγε η εθνομαρμάγκα... Εμείς θα μαθαίνουμε μόνο αυτά που επιτρέπει η εθνοελεημοσύνη των τραπεζιτών.

ΚΡΑΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Με τα ελλιπή αυτά στοιχείά τα δικαστήρια βγάζουν συνέχεια διαταγές πληρωμής. Μια διαδικασία αντισυνταγματική γιατί βγαίνει απόφαση δικαστηρίου χωρίς το δικαίωμα του δανειολήπτη να συμμετάσχει στη διαδικασία κατά σαρωτική παράβαση της διάταξης του Συντάγματος (αρθρο 20) που προβλέπει ότι "καθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας απο τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ΄ αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή συμφέροντά του, όπως ο νόμος ορίζει. Το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερομένου ισχύει και για κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων του." Ποιό δικαίωμα, ποιας προηγούμενης ακρόασης; Πηγαίνει η τράπεζα στο δικαστήριο, καταθέτει ελλιπή στοιχεία και τη σύμβαση που περιέχει τον εκβιαστικό και αδιαπραγμάτευτο όρο ότι "ο πιστούχος αναγνωρίζει την οφειλή που προκύπτει απο τα βιβλία της τραπέζης" και ο δικαστής βγάζει τη διαταγή πληρωμής χωρίς τη σύμπραξη αλλά ούτε και τη γνώση του δανειολήπτη που δεν του επιτρέπεται "να αναπτύξει τις απόψεις του". Αυτό είναι το κράτος των τραπεζών. Ανώτερο και από το Σύνταγμα. 

ΕΘΝΟΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΤΖΑ

Το εθνικό μήνυμα είναι σαφές και πεντακάθαρο: "Δεν θέλουμε κανέναν έλεγχο των λογαριασμών δανείων, θα πληρώνετε όσα σας ζητάμε και δεν θα ρωτάτε τίποτα". Η εποχή όμως της εθνικής εμπιστοσύνης στο Εθνοϊδρυμα και στις υπόλοιπες τράπεζες έχει περάσει οριστικά. Εχει έρθει η εποχή της εθνικής καχυποψίας, της απόρριψης και της προσφυγής στους Εισαγγελείς και στο Λαό που είναι οι δύο μόνοι που μπορούν, θέλουν και ξέρουν να τους συμμαζέψουν. Οπως έχουμε πει στον πρωθυπουργό με επιστολή μας απο τον Δεκέμβριο 2000, οι Κυβερνήσεις και η Βουλή έχουν αποτύχει να μαζέψουν τους τραπεζίτες μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας γιατί δεν μπορούν, ίσως δεν ξέρουν, ίσως δεν θέλουν και ίσως και όλα αυτά μαζί.

ΕΘΝΟ-ΧΛΩΡΟΦΟΡΜΙΟ

Με την φωτισμένη συμπαράσταση των έγκριτων νομικών και διαπρεπών δικηγόρων της για τους οποίους ο εθνικός ογκόλιθος του δικαίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, δικαιούται να είναι υπερήφανος, οι τράπεζες είναι ΥΠΕΡΑΝΩ του νόμου (δεν ξέρουμε εάν εκεί είναι μέλος και ο Παπαδόπουλος, ο γνωστός δικηγόρος, αυτός με τα γένια, της γνωστής εταιρείας των δολοφόνων που έχει καταδικαστεί σε πολλά ισόβια αλλά δεν έχει διαγραφεί απο τον Σύλλογο - Ελλάς το νομικό μεγαλείο σου). Οταν τους συμφέρει, βέβαια, οι νομικοί επικαλούνται επιλεκτικά τον νόμο. Οταν δεν τους συμφέρει, τον αγνοούν ή τον ερμηνεύουν όπως τους αρέσει. Νόμος τελικά σ' αυτή την ισχυρή χώρα είναι το συμφέρον των τραπεζιτών. Για τον λόγο αυτό, το σχέδιο Σημίτη για τα επόμενα χρόνια δεν προβλέπει τίποτα για τις τράπεζες. Ολα εκεί έχουν καλώς. Αξία έχει τι του λεει ο Θόδωρος, όχι ο πολίτης. Ο τελευταίος είναι μόνο για να ψηφίζει, να πληρώνει φόρους και να απολαμβάνει τις εθνικές στατιστικές, τις δηλώσεις Ρέππα και τώρα το φθινόπωρο να προσεύχεται να μην βρέξει και πνιγεί ή πάρει το ποτάμι τα αυτοκίνητα αλά Κόρινθος. Ναι, στην ισχυρή Ελλάδα του Σημίτη, ούτε μια βροχή δεν μας σώζει. Το ξέρει βέβαια καλά αυτό ο άξιος πρωθυπουργός μας και γι' αυτό μας ρίχνει με τον τόνο το πολιτικό χλωροφόρμιο. Για πλήρη αναισθησία. Για να μην πονάμε, να μη σκεφτόμαστε. Το ΠΑΣΟΚ σκέφτεται πριν απο μας, για μάς. Και αυτό είναι το ατέλειωτο εθνικό δράμα αυτού του μαρτυρικού Λαού.

___________________

(Σε χωριστό πλαίσιο - Λέξεις 430)

EIXE ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ Η ΤΡΑΠΕΖΟΠΑΓΙΔΑ

Κατά τη συζήτηση της 4.4.2001 στην ολομέλεια της Βουλής και μετά απο σχετική ενημέρωση της Ενωση Καταναλωτών και Δανειοληπτών, δύο βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ επισήμαναν την παγίδα του υπό ψήφιση νομοσχεδίου Παπαντωνίου σχετικά με το σύνολο των στοιχείων των δανείων που θα πρέπει να δίδονται στους πελάτες τους οι τράπεζες, όπως αυτά προσδιορίζονται αναλυτικά από την εγκύκλιο 21/1995 της Τραπέζης Ελλάδος και που έχουν ενσωματωθεί στον Κώδικα Τραπεζικής Δεοντολογίας που, όπως είναι γνωστό, δεν τηρείται απο τις τράπεζες. Παραθέτουμε παρακάτω από τα επίσημα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης αποσπάσματα των ομιλιών τους που εντοπίζουν την έντεχνη τραπεζοπαγίδα που ήδη έχει φέρει σε ρήξη τις ανένδοτες να σεβαστούν τον νόμο τράπεζες και τους δανειολήπτες που απειλούν με μηνύσεις που, αναπόφευκτα, θα οδηγήσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στη λιβανοποίηση: 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗΣ (ΠΑΣΟΚ):  ... Ακόμα στην παράγραφο 3 του άρθρου 47 θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι οι τράπεζες υποχρεούνται να χορηγούν τα πλήρη στοιχεία της καρτέλας του δανεισμού, όπως αυτά άλλωστε περιγράφονται στην εγκύκλιο 21 στις 24.1.1995 της Τράπεζας της Ελλάδος, έτσι ώστε να χορηγούνται όλα τα στοιχεία διαμόρφωσης του ποσού της οφειλής, αλλά και να καταγράφεται απολύτως σαφέστατα η αιτιολογία των εγγραφών. Καταληκτικά, κύριε Υπουργέ, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι είναι σκόπιμο να επισημανθεί ότι και μετά την εφαρμογή της διάταξης, ο πολίτης δανειολήπτης πρέπει να προστατευθεί από τη στρεψοδικία του τραπεζιτικού συστήματος. Γι' αυτό θα πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση μιας ανεξάρτητης αρχής για την εποπτεία των τραπεζών και την προστασία των δανειοληπτών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας της 'Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, αλλά και να μην απαιτείται η προσφυγή στη δικαιοσύνη για την επίλυση της οποιασδήποτε τραπεζικής διαφοράς.  Κύριε Υπουργέ, μόνο έτσι θα εκφράζεται το περί δικαίου αίσθημα, αλλά και η ευνομούμενη πολιτεία δεν θα υφίσταται ισχυρό κλονισμό.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΝΔ): ......'Ενα άλλο θέμα το οποίο με απασχολεί και νομίζω μας απασχολεί όλους και πρέπει να το προσέξουμε, είναι το θέμα των στοιχείων. Εδώ η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται και βάζει περιοριστικά ορισμένα στοιχεία τα οποία είναι, υποτίθεται, υποχρεωμένες οι τράπεζες να αποδώσουν στους δανειολήπτες που είναι πολύ λιγότερα αυτά τα στοιχεία τα οποία βάζει η τροπολογία σε σχέση με την υπ' αριθμόν 21 εγκύκλιο της 24.10.1995 της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου εκεί, κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ περισσότεροι οι όροι τους οποίους βάζει η εγκύκλιος της Τράπεζας της Ελλάδος από τους όρους που θέτει ο κύριος Υπουργός. Κατά συνέπεια, λοιπόν, αυτό ουσιαστικά δείχνει και το πνεύμα της Κυβέρνησης. Αυτό δείχνει κατά πόσο θέλει να τηρηθούν οι αρχές της διαφάνειας. Αυτό δείχνει κατά πόσον θέλει οι τράπεζες να υπηρετούν το συμφέρον των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου.

Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr