www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο

ΚΑΦΕΣ, ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ

·          Ανοιχτή απάντηση σε πρόσκληση-παγίδα για καφέ
·          Τοκογλυφία φραπέ στα τραπεζοκαφενεία!

 Ο κ. Σπύρος Λάτσης είναι ένας ήσυχος και ευγενικός οικογενειάρχης που κατάγεται από το Κατάκωλο Ηλείας αλλά ζει σε μια πολυέξοδη έπαυλη σε ακριβό προάστιο της Γενεύης. Σπούδασε χρηματοοικονομικά και σήμερα είναι τραπεζίτης νέας γενιάς, φύλακας-άγγελος των οικονομικών συμφερόντων και της αξιοπρέπειας όλων των Ελλήνων, μαζί με τους Καρατζάδες, Κωστόπουλους και τους άλλους πυλώνες τους Ελληνισμού και στηρίγματα του οικονομικού θαύματος της ζηλευτής αυτής χώρας στην οποία θέλει (και οι περισσότεροι τα καταφέρνουν) να έρθει κάθε ξυπόλυτος, άθεος και κατά κανόνα αδίστακτος κάτοικος της Ανατολικής Ευρώπής και της Ασίας, με ή χωρίς τον οικογενειακό του οπλισμό. 

Για να μας στηρίξει ακόμα καλύτερα, ο κ. Λάτσης που ίσως είναι οικονομικά ανασφαλής και θέλει υψηλές κερδοφορίες για να στείλει τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία και όχι στο Δημόσιο, μπήκε στο Χρηματιστήριο και άντλησε κεφάλαια για να πάρει το έλεγχο μερικών τραπεζών που σήμερα αποτελούν τoν περίφημο όμιλο EFG Eurobank Ergasias (Γιούρομπανκ Εργκαζίας, για όσους είναι αυτόχθονες Ελληνες και δεν μιλούν Ελληνοφρανκολεβαντίνικα ή Γρήκλις). Και βγαίνει το μεροκάματο. Πάρε-πάρε, ο ευγενής αυτός όμιλος έφτασε τα 330 καταστήματα. Και, ώ τι ευτυχία, ήρθε η ώρα να γίνει ένα νέο και στη γειτονιά μας. "Να ο εκσυγχρονισμός που μου έταξε στο πρόσφατο Συνέδριο το νέο τούρμπο-ΠΑΣΟΚ των Σημίτη-Λαλιώτη-Γιωργάκη-Μιλένας-Λένας & Σια" σκέφτηκα με ανακούφιση. Για να εκσυγχρονιστούν εδώ και τώρα και οι νεόπτωχοι της Αμφιθέας και τα νοικοκυριά τους.

ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ

Ηρθε λοιπόν προχθές, Τρίτη και 13, με το ταχυδρομείο ένας άσπρος φάκελος σταλμένος απο την Γιούρομπανκ-Εργκαζίας. Μετά απο τον έλεγχο για ίχνη άνθρακα (οι καλές μου σχέσεις με τις τράπεζες είναι γνωστές), τον άνοιξα και βρήκα μια άσπρη κάρτα με πρόσκληση από τον διευθυντή του νέου καταστήματος της ευγενικής αυτής τραπέζης στη Λεωφόρο Αμφιθέας. Η μια πλευρά είχε ένα φλιτζάνι καφέ (ελληνικού, όχι ελβετικού) με το εξής κείμενο "Ελάτε να σας κεράσουμε τον πιό γλυκό καφέ (ακόμα κι αν τον προτιμάτε σκέτο....). "Ατύχησαν", σκέφτηκα, "εγώ δεν πίνω ποτέ καφέ". Μετά άνοιξα την κάρτα και διάβασα την συγκινητικά τιμητική αυτή πρόσκληση. "Η καλή πορεία των οικονομικών σας προϋποθέτει χρόνο και γνώση. Εμείς σας τα προσφέρουμε και τα δύο. Ελάτε τώρα στο κατάστημά μας να σας κεράσουμε καφέ και να συζητήσουμε άνετα κάθε σας ανάγκη γιατί η πρόταση που σας κάνουμε σίγουρα θα σας...γλυκάνει. Φιλικά, Μαράντης Ιωάννης, Διευθυντής κατ/ματος Λ.Αμφιθέας. EFG Eurobank Ergasias". Αμάν αυτό το "Εργκαζίας, Ιωάννη, βγάζει μάτι. "Μοντέρνοι καιροί" σκέφτηκα, "για να γίνεις πλέον καφετζής πρέπει να έχεις σπουδάσει οικονομικά... Ναι, Ιωάννη, οι καιροί είναι πολύ dyskoloi". Οχι, τον Ιωάννη δεν έχω την τιμή να τον γνωρίζω, ούτε όμως προβλέπω ότι θα τον γνωρίσω σύντομα. Οχι γιατί δεν πίνω καφέ αλλά γιατί ξέρω πολύ καλά τι γίνεται μετά τους καφέδες με τους Ιωάννηδες της Εργκαζίας και των άλλων νεόκοπων τραπεζοκαφετζήδων που έχουν γεμίσει την Ελλάδα με αμέτρητα τραπεζόπληκτα θύματα. Και δεν θα ανταποκριθώ στην ευγενική του πρόσκληση. "Ευχαριστώ, Ιωάννη, αλλά δεν θα πάρω". Εξάλλου, ποτέ δεν σύχναζα σε καφενεία. Ούτε σε καζίνο, ούτε σε χαρτοπαιχτικές λέσχες. Και δεν βλέπω το λόγο, Ιωάννη, να έρθω σε τράπεζα που είναι ναός τοκογλυφίας με την έννοια του άρθρου 404 του Ποινικού Κώδικα περί τοκογλυφίας. Αυτό το τεκμηριώνω και αποδεικνύω στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσα στην Εισαγγελία στις 16 Οκτωβρίου, εναντίον είκοσι και πλέον τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και της Γιούρομπανκ-Εργκαζίας. Ετσι, Ιωάννη, δεν θα επωφεληθώ από την ζηλευτή γνώση που προσφέρεσαι να μοιράσεις γενναιόδωρα σε όλους του τυχερούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Αμφιθέας.

Ο καφές και η συμπάθεια που μας προσφέρεις, Ιωάννη δεν είναι ειλικρινής και δεν σερβίρονται σκέτα. Πάνε πακέτο με την τραπεζική τοκογλυφία για την οποία, και εσύ ο ίδιος Ιωάννη, θα είσαι υπό κατηγορία μόλις αρχίσεις να δίνεις τα εμπνευσμένα προϊόντα της τράπεζάς σου. Ναι, Ιωάννη, πολλά από τα προϊόντα με τα οποία ονειρεύεσαι να πλημμυρίσεις την Αμφιθέα είναι τοκογλυφικά. Και αυτό δεν το λεω μόνο εγώ, Ιωάννη. Το είπε ο Αρειος Πάγος στην απόφαση 1219/2001 που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο 2001. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή του ανωτάτου δικαστηρίου της Χώρας, Ιωάννη, κάθε χορήγηση με ετήσιο επιτόκιο πάνω από 10,50% συνιστά τοκογλυφία που είναι κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη δέκα ετών. Και εάν διωχθείς για το ποινικό μέρος -ήδη η μήνυσή μου είναι στα χέρια της Εισαγγελίας- θα ακολουθήσουν και προσωπικά σε βάρος σου αστικές διεκδικήσεις για τις τοκογλυφικές χρεώσεις αλλά και τις ηθικές βλάβες, Ιωάννη, όπως μπορείς πολύ εύκολα να διαπιστώσεις διαβάζοντας δίπλα το έντυπο δήλωσης της Ενωσης Καταναλωτών & Δανειοληπτών. Και την αποζημίωση θα την ζητήσουμε και από σένα προσωπικά, σε βάρος όλης της περιουσίας σου. Δυστυχώς, Ιωάννη, κινδυνεύει το δικό σου σπίτι και όχι αυτό του κ. Σπύρου Λάτση στη Γενεύη. Αυτό είναι ασφαλές, Ιωάννη. Εσύ και η οικογένειά σου είστε σε κίνδυνο.

ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ ΦΡΑΠΕ

 Εμείς οι πελάτες σας, ξέρουμε ότι η συμπάθεια που μας δείχνετε επαγγελματικά όλοι εσείς οι διευθυντές των τραπεζών είναι μόνο υποκριτική. Δεν σας ενδιαφέρει να μας δώσετε τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε, με τρόπο υπεύθυνο, έντιμο και δεοντολογικά σωστό. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να πλασάρετε το εμπόρευμα του μαγαζιού και να πιάσετε τους ποσοτικούς στόχους σας. Με όρους μονομερείς και συμβάσεις προσχωρήσεως. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει, Ιωάννη. Ο πελάτης είναι το ερίφιο προς σφαγή, θυσία στο βωμό της κερδοφορίας των τραπεζιτών. Ναι, όλοι σας δουλεύετε με ετήσιους ποσοτικούς στόχους, κρίνεστε, προάγεστε και αμειβόσαστε με τα αποτελέσματα. Πιθανώς, για το 2002, Ιωάννη, θα πρέπει να δώσεις από το νέο σου κατάστημα 1.500 νέες πιστωτικές κάρτες, 1.000 προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια, 300 στεγαστικά. Αυτό βγάζει και περίπου 15 καφέδες κατά μέσο όρο την ημέρα. Πρόσεχε γιατί, εκτός από την στρεβλή τραπεζική νοοτροπία, και ο καφές δημιουργεί ισχυρό εθισμό. Η σύμβαση για το δάνειο με παράνομο επιτόκιο που θα μας προσφέρεις θα περιέχει 14 καταχρηστικούς όρους για τους οποίους έχουμε ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.  Οταν θα μας βγάλεις διαταγή πληρωμή, Ιωάννη, η συμπάθεια θα έχει πνιγεί στα κατακάθια του καφέ που μας κέρασες. Και θα πάρει τον δρόμο της για τον νεροχύτη, Ιωάννη, γιατί πλέον θα μας βλέπεις μόνο σαν πηγή πολλών εκατομμυρίων που θα κερδίσει η τράπεζα από τον πλειστηριασμό των ακινήτωνμας. Τότε θα μας αρνηθείς να μας δώσεις στοιχεία του δανείου, όπως έχεις υποχρέωση και θα μας παραπέμψεις στις στρατιές των δικηγόρων σας που δεν σερβίρουν καφέ αλλά δικόγραφα με άγριους δικαστικούς κλητήρες. Μένει να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους και οι Εισαγγελείς. Και τότε, Ιωάννη, θα έχεις την πλήρη εικόνα για το τι καφέ σερβίρεις. Καφέ με τοκογλυφία φραπέ αλά ελληνικά.

ΠΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πριν από αρκετά χρόνια, Ιωάννη, ήμουν και εγώ στη θέση σου. Και πολύ παραπάνω. Διευθυντής Πίστεως και Μάρκετινγκ νέας Ελληνικής τράπεζας. Με βαθμό Διευθυντή και τεράστιο μισθό και άλλες παροχές. Οταν ήρθα σε τροχιά σύγκρουσης με την θεσμική παρανομία, αρνήθηκα να την υπηρετήσω, παραιτήθηκα και έφυγα, Ιωάννη. Δεν έβαλα την συνείδησή μου στο κρεβάτι του τραπεζικού Προκρούστη. Εκτοτε, ταλαιπωρήθηκα και προσωπικά και οικογενειακά και επαγγελματικά, Ιωάννη. Αλλά ποτέ δεν το μετάνιωσα. Για πολλά χρόνια, πουλούσα καφέδες τα καλοκαίρια σε νησί για να ζήσω. Αλλά τίμιους καφέδες, Ιωάννη. Και μόνο καφέδες. Στο δικό σου τραπεζομάγαζο, σε βάλανε να πουλάς καφέδες με τοκογλυφία, Ιωάννη. Και κινδυνεύεις να πάς φυλακή και να χάσεις το σπίτι σου. Καθαρές και τίμιες κουβέντες, Ιωάννη. Για να μην μας πεις αργότερα, εσύ και οι άλλοι τραπεζοκαφετζήδες ότι δεν ήξερες ή σε παρέσυρε η λαθεμένη πολιτική της Γιούρομπανκ- Εργκαζίας και της σεβαστής διοίκησής της. Πρέπει να καταλάβεις ότι είσαι απροστάτευτος. Η μόνη προστασία σου είναι η συνείδησή σου και το κατά πόσο είσαι διατεθειμένος να κινδυνεύσεις να διωχθείς για κακουργήματα για να έχεις ένα καλό μισθό και να σε αποκαλούν "κύριε Διευθυντά". Γιατί, Ιωάννη, δυστυχώς για τους ασύδοτους τραπεζοτοκογλύφους όπως και για κάθε άλλο παράνομο, οι Ελληνες δικαστές και εισαγγελείς είναι πάντα όρθιοι, ικανοί και έντιμοι να βάλουν κάθε "εξυπνάκια τοκογλύφο" στη θέση του. Και όλοι εμείς οι αξιοπρεπείς πολίτες δεν διαπραγματευόμαστε την τήρηση των νόμων και, βέβαια, δεν αστειευόμαστε. Αυτά, Ιωάννη, να τα ζυγίσεις πολύ προσεκτικά. Και να προβληματιστείς εάν πραγματικά θέλεις να υπηρετήσεις το καφετοκογλυφείο της Λεωφόρου Αμφιθέας που σου ανέθεσαν. Για το καλό το δικό σου, της οικογενείας σου καθώς την οικονομική υγεία και αξιοπρέπεια των χιλιάδων τίμιων οικογενειών της Αμφιθέας που μπορούν να ζήσουν και χωρίς τους καφέδες, τα γλυκάματα, τις συμβουλές σου για την καλή πορεία των οικονομικών τους και την τοκογλυφία που σε έβαλαν να μας φέρεις στη γειτονιά μας. Οπως έχουν διαπιστώσει εκατομμύρια Ελληνες δανειολήπτες, οι γλυκοί καφέδες των τραπεζών και τα χαμόγελα και η συμπάθεια των στελεχών πολύ σύντομα καταλήγουν σε τραπεζικό δηλητήριο, ευτελισμό και λεηλασίες περιουσιών και αξιοπρέπειας, βαρύτατα προβλήματα υγείας, ακόμα και αυτοκτονίες. Μη γίνεις εσύ όργανο πράξεων που καταλήγουν σε τέτοια εγκλήματα. Καλή τύχη και προ παντός καλή συνείδηση, άγνωστε "φίλε" Ιωάννη.Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr