www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο
ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ, κ. ΚΑΡΑΤΖΑ !!

·          Μνημείο θρασύτητας η επιμονή του να παραμένει

·          Ολο το κείμενο της μήνυσης για την τοκογλυφία

·          Ασφαλιστικά μέτρα για τις τραπεζοδιαφημίσεις

Εκπληκτος ο Ελληνικός Λαός παρακολουθεί τό νέο επεισόδιο του πολύχρωμου φιάσκου Καρατζά. Ολοι, εκτός εκείνων που έχουν κομματική αχρωματοψία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό και τον υπουργό ΥΠΕΘΟ. Ο κ. Θ. Πάγκαλος που είναι ένας από τους λίγους που, αυτόν τον καιρό βλέπουν πολύ καλά (κάποτε βέβαια του πήραν τον Οτσαλάν χωρίς να καταλάβει), τα βλέπει μαύρα τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Αυτός που δικαιώθηκε, έστω και αν δεν μας έχει συνηθήσει σε δικαιώσεις, είναι ο κ. Παπαντωνίου που δεν ήθελε να ακούει για το εγχείρημα συγχώνευσης Εθνικής-Αlpha. Μόλις έφυγε, οι άλλοι έσπευσαν να το πραγματοποιήσουν με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δικαιώθηκε βέβαια και η σελίδα αυτή που δεν είχε καμια αμφιβολία ότι το εγχείρημα ήταν από την πρώτη στιγμή αδιέξοδο και σας είχαμε ενημερώσει τον Νοέμβριο για τις υπόγειες διαδρομές με το άρθρο ΚΟΛΠΟ ΓΚΡΟΣΣΟ ΚΑΡΑΤΖΑ - Νέα ΠΑΣΟΚική ρεμούλα ολκής σε βάρος και του Δημοσίου - Προικοδότηση ALPHA με κρυφά αποθεματικά Εθνικής - Κανένα κέρδος για τον καταναλωτή. Μένει η κάθαρση. Παραίτηση Καρατζά λοιπόν, εδώ και τώρα. Αν επιμείνει, όπως είμαστε απόλυτα σίγουροι, να μας επιβάλει κι' άλλο την παρουσία του αλλά και την σοφία του σαν διορισμένος δικηγοροτραπεζίτης πρασίνου φάσματος, θα μας δώσει την χαρά να υποβάλουμε πρόταση μομφής εναντίον του στην επόμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής, με την λήξη της θητείας του. Αυτά γίνονται όταν σε μια χώρα οι ηγέτες είναι καθηγητές, οι οικονομικοί υπουργοί είναι μηχανικοί, οι υπουργοί δημοσίας τάξης γιατροί, ο υπουργός υγείας δικηγόρος, ο υπουργός ναυτιλίας γυναικολόγος και ούτω καθεξής ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι είναι Τσετσενοπόντιοι και οι πολίτες πνιγμένοι στα προβλήματα και στα χρέη.

ΜΗΝΥΣΗ - ΝΟΚ ΑΟΥΤ

Αντί μνημόσυνου για τη χαμένη συγχώνευση, παρά τις ευλογίες Σημίτη-Χριστοδουλάκη, και σαν δημόσια έγκληση προς τους εθνικούς μας τραπεζίτες, σας δίνουμε σήμερα ολόκληρο το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς που υπέβαλλε ο γράφων στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 16 Οκτωβρίου 2002 (αριθμός πρωτ. 2995 - Α00/ΟΙΕ/93) φωτογραφίζοντας την τοκογλυφία είκοσι (20) και πλέον τραπεζών σε βάρος περισσοτέρων των 2.500.000 Ελλήνων πολιτών κατά την τελευταία πενταετία με παράνομους τόκους σε όλες τις πιστωτικές κάρτες, τα προσωπικά και τα καταναλωτικά δάνεια. Για τον ίδιο λόγο η Ενωση Καταναλωτών & Δανειοληπτών ζήτησε με ασφαλιστικά μέτρα την απαγόρευση των διαφημίσεων των τραπεζών για όλα αυτά τα παράνομα προϊόντα. Η αίτηση αυτή συζητήθηκε χθές, Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2002. Πλήρη ενημέρωση για το θέμα και τις λεπτομέρειες της αντιδικίας θα έχετε ζωντανά στην τηλεοπτική εκπομπή ΤΕΣΤ ΠΑΠ του δημοσιογράφου κ. Βαγγέλη Παπαδόπουλου στο ΤΗΛΕΑΣΤΥ την Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου, στις 2:30 μμ. καθώς και στην ΑΛΦΑ ΕΝΑ της επόμενης εβδομάδας. Ακολουθεί το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς:

"Σε συνέχεια της μηνυτήριας αναφοράς μου 1839/4-6-1999 (ΑΠ) για τις φερόμενες παράνομες μεθοδεύσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος των πελατών τους και με την ιδιότητά μου του Προέδρου της Ενωσης Καταναλωτών & Δανειοληπτών, θέτω συμπληρωματικά υπόψη σας τα εξής:

Ένας μεγάλος αριθμός τραπεζών και εταιρειών παρέχουν δάνεια σε καταναλωτές μεσω πιστωτικών καρτών με επιτόκια που σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 15,50 και 18,75%, ήτοι πέντε έως οκτώ εκατοστιαίες μονάδες πάνω από το ανώτατο όριο του νομίμου δικαιοπρακτικού επιτοκίου που σήμερα ανέρχεται σε 10,50%. Επιτόκια που διαμορφώνονται σε αυτά τα ύψη υπερβαίνουν την από πλευράς κοινωνικής ηθικής αποδεκτή αναλογία μεταξύ του δανείου που χορηγεί η τράπεζα και των τόκων που καταβάλει ο πελάτης, ιδιαίτερα όταν τα ετήσια επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου κυμαίνονται μόνο απο 0-3%. Η δυσαναλογία αυτή καθώς και η υπέρβαση του νόμιμου δικαιοπρακτικού επιτοκίου γίνεται μόνιμα κατά την τελευταία πενταετία, όπως προκύπτει απο τον συνημμένο πίνακα επιτοκίων που ίσχυσαν κατά καιρούς. 

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Ο Άρειος Πάγος, στην απόφασή του με αριθμό 1219/2001 που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο αναφέρει σχετικά τα ακόλουθα (σελ. 34): «Τα εξωτραπεζικά επιτόκια παρά τον περιορισμό τους στις εξωτραπεζικές συναλλαγές δεν παύουν να έχουν γενικότερη κοινωνικοοικονομική σημασία και ν’ αφορούν και τις τραπεζικές συμβατικές σχέσεις. Ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος στην ελεύθερη διαμόρφωση των τραπεζικών επιτοκίων είναι η συμπίεσή τους κάτω από τα όρια των εξωτραπεζικών. Έτσι η συμφωνία για επιτόκια που υπερβαίνουν τα ανώτατα αυτά όρια δεν παύει να απαγορεύεται από το νόμο (ΑΚ 281)».

Ακόμη, όμως, κι αν δεχόταν κανείς, παρά την ύπαρξη της παραπάνω απόφασης, ότι τα ανώτατα θεμιτά όρια επιτοκίων δεν ταυτίζονται απαραίτητα με αυτά των εξωτραπεζικών, η υπέρβαση των τελευταίων κατά 5 έως 8 εκατοστιαίες μονάδες είναι σε τέτοια επίπεδα που δεν απομένει αμφιβολία ότι οι τράπεζες συνομολογούν και παίρνουν από τους καταναλωτές ωφελήματα που υπερβαίνουν κατά πολύ το κατά το νόμο θεμιτό ποσοστό του τόκου. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι τράπεζες που χρησιμοποιούν τα παραπάνω επιτόκια διαπράττουν συστηματικά, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα τοκογλυφία, σύμφωνα με το άρθρο 404 του ποινικού μας κώδικα, τη δε ποινική ευθύνη στην περίπτωση των νομικών προσώπων φέρουν, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παραπάνω άρθρου, οι διοικητές και οι διευθυντές αυτών. Προφανώς στους τελευταίους περιλαμβάνονται όχι μόνο οι διευθυντές διοίκησης αλλά και εκείνοι των καταστημάτων που συναλλάσσονται άμεσα με την πελατεία.

  Πέραν τούτων, τέτοιες πιστώσεις φέρονται ότι παρέχουν και μη τραπεζικές εταιρείες που εμφανίζονται ως συνεκδότριες της κάρτας (π.χ. VISA ANTENNA, DYNAMIC VISA, κλπ). Επίσης, γνωρίζω τέσσαρες τουλάχιστον ιδιωτικές εταιρείες που φαίνεται οτι έχουν συμβληθεί με τράπεζες και λειτουργούν ως εισπράκτορες για τις τοκογλυφικές αυτές απαιτήσεις (ΚΥΚΛΟΣ, MELLON, FINTRUST, PANO FINANCE).

Ομως, η πραγματική έκταση της τοκογλυφικής ωφέλειας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Για όλες τις αγορές με πιστωτικές κάρτες που γίνονται απο τους καταναλωτές, οι τράπεζες παρακρατούν και απο τους προμηθευτές ποσοστό απο 3-7% επί της αξίας των αγορών που αυξάνει την ωφέλειά τους απο τις συναλλαγές με αντίστοιχη επιβάρυνση των ιδίων καταναλωτών - κατόχων καρτών. Και τούτο διότι οι προμηθευτές έχουν ήδη συμπεριλάβει στις τιμές τους αυτή την παρακρατούμενη προμήθεια ώστε αυτή τελικά να επιρρίπτεται στον καταναλωτή.

Παράλληλα, αρκετές από τις παραπάνω τράπεζες προβλέπουν για την ανάληψη δανείου σε μετρητά μεσω πιστωτικής κάρτας από μηχανήματα προμήθεια που ανέρχεται σε ποσοστό 3 έως 4 % επί του ποσού της ανάληψης. Η προμήθεια αυτή είναι μη νόμιμη καθώς προσκρούει στο άρθρο 1 της ΠΔ/ΤΕ 1969/1991 που απαγορεύει την είσπραξη προμήθειας σε δάνεια των οποίων το επιτόκιο καθορίζεται ελεύθερα από τις τράπεζες (έτσι ΑΠ 1219/01). Αν συνυπολογίσει κανείς το μικρό χρονικό διάστημα για το οποίο χορηγείται η πίστωση μέσω πιστωτικής κάρτας (6 ή 12 συνήθως μήνες) πρόκειται ουσιαστικά, λαμβανομένου υπόψη ότι προκαταβάλλεται, για επιβάρυνση ισοδύναμε με αρκετές ακόμη πρόσθετες μονάδες επιτοκίου. 

Πέραν των λογαριασμών των πιστωτικών καρτών, επιτόκια μεγαλύτερα των δικαιοπρακτικών που ισχύουν σήμερα και παλαιότερα, πολλές τράπεζες χρέωσαν κατά τα τελευταία χρόνια και εξακολουθούν να χρεώνουν και στα προσωπικά, καταναλωτικά και ενδεχόμενα και άλλων κατηγοριών, όπως προκύπτει απο τον συνημμηνένο πίνακα επιτοκίων κατά τράπεζα. O συνολικός αριθμός μόνο των πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα ξεπερνά τις 2.300.000 ενώ το οφειλόμενο ποσό κατά τον Ιούλιο 2001 έφθανε τα 1.022 δισεκατομμύρια. Μια διαφορά 6 μονάδων επιτοκίου ανέρχεται σε 60 δις ετησίως.

Οι περισσότερες τράπεζες, επίσης, χρησιμοποίησαν μέχρι 31.12.2000 για τον υπολογισμό των τόκων χορηγήσεων πιστώσεων και μεσω των πιστωτικών καρτών, εντελώς παράνομα και αυθαίρετα, ημερολογιακό έτος 360 ημερών αντί των 365, ενώ για τον υπολογισμό των τόκων καταθέσεων χρησιμοποιούσαν κανονικά έτος 365 ημερών. Ο υπολογισμός των τόκων με έτος 360 ημερών αυξάνει, χωρίς μάλιστα να γίνεται αντιληπτό από τους πιστούχους, το συμφωνημένο -έτσι κι αλλιώς ήδη - μη νόμιμο επιτόκιο, όπως αυτό συμφωνείται και καθορίζεται σε ετήσια βάση.

Εξάλλου, γενική είναι η ενιαία εφαρμογή του τραπεζικού τεχνάσματος των ετεροχρονισμένων τοκοφόρων ημερομηνιών των καταθέσεων αλλά και των δανείων σύμφωνα με το οποίο η τοκοφορία καταθέσεων αρχίζει την επομένη εργάσιμο, των αναλήψεων δανείων αυθημερόν ενώ εκείνη των καταθέσεων λήγει την προηγουμένη εργάσιμο της συναλλαγής. Η μεθόδευση αυτή έχει κριθεί καταχρηστική απο το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας μετά απο προσφυγή ενώσεων καταναλωτών το 1989 ενώ στη Χώρα μας συνεχίζεται κατά τρόπο γενικό που είναι καταχρηστικός και τούτο διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης αυτής, "έχει αξιόλογη επίδραση στον υπολογισμό του τόκου, θέτει παράλογα τους πελάτες των Τραπεζών σε μειονεκτική θέση διότι μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε χρέωση τόκων εκεί που δεν οφείλονται (π.χ. σε περίπτωση πληρωμής και είσπραξης την ίδια ημέρα). Κατά το Δικαστήριο και σε σχέση με τον όρο αυτό που προσέβαλε στη Δικαιοσύνη Ενωση Καταναλωτών, μεθοδεύσεις σχετικά με τον υπολογισμό των τόκων μπορούν να γίνονται αποδεκτές μόνον εφόσον λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των πελατών των Τραπεζών και επίσης δηλούνται με διαφάνεια".

Οι παραπάνω μεθοδεύσεις όμως, δεν είναι τα μόνα «τοκοτεχνάσματα» που, αξιοποιώντας τα μόνιμα και διαχρονικά "κενά" στις διατάξεις, συμβάλλουν στην χρέωση τόκων πέραν των νομίμων. Αντίθετα, σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, θετικές διατάξεις εμποδίζουν τέτοιες αθέμιτες και αδιαφανείς τραπεζικές μεθοδεύσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα οι Ελληνες καταναλωτές επιβαρύνονται στην πραγματικό-τητα με επιτόκια τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τα νόμιμα με τις μεθοδεύσεις αυτές που εμπεριέχουν δόλο, σκοπιμότητα και εφαρμόζονται κατά τρόπο ενιαίο και απόλυτα συντονισμένο, σε βάρος κάθε έννοιας ανταγωνισμού στην αγορά και με τρόπο που καταλήγει να πλήττει τελικά τον Ελληνα καταναλωτή.

ΔΙΑ ΤΑΥΘΑ

Καθίσταται, λοιπόν, προφανές ότι σε βάρος των καταναλωτών-κατόχων πιστωτικών καρτών έχει διαπραχθεί κατ’ επάγγελμα από τους διοικητές και τους διευθυντές πολλών τραπεζών, νύν και τέως κατά την τελευταία πενταετία, το αδίκημα της τοκογλυφίας κατά συρροή το οποίο και συνεχίζεται να διαπράττεται. Πιθανές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος ενδέχεται να υπάρχουν και στους ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές για έκδοση πιστοποιητικών ελέγχων με πλασματικά μεγέθη ενεργητικού, παθητικού με ανεπαρκείς προβλέψεις για πιθανές υποχρεώσεις καθώς και αποτελέσματα χρήσεως με παράνομα έσοδα με την παράγωγη ανακριβή πληροφόρηση των μετόχων και επενδυτών. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι εναντίον μεγάλου αριθμού κατόχων πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών και προσωπικών δανείων με καθυστερημένες οφειλές, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε πλειστηριασμούς για ποσά που περιλαμβάνουν τοκογλυφικούς τόκους, μεθόδευση που συνεχίζουν στο μέτρο που μπορούν. 

Επειδή όλα τα παραπάνω είναι αληθινά, ζητώ να ασκήσετε ποινική δίωξη εναντίον όλων των υπευθύνων διοικητών και των διευθυντών τραπεζών και εταιρειών, νύν και τέως κατά την τελευταία πενταετία, που περιφρονούν την ισχύουσα νομοθεσία και διαπράττουν κατ' επάγγελμα και κατά συρροή το αδίκημα της τοκογλυφίας καθώς και εναντίον παντός άλλου υπευθύνου σχετικά για τυχόν ποινικά κολάσιμες πράξεις και παραλείψεις. Επισυνάπτω δημοσίευμα με τα «φανερά» επιτόκια και τον πίνακα των τραπεζών που τα εφαρμόζουν στις χορηγήσεις μεσω πιστωτικών καρτών και δανείων (προσωπικών, καταναλωτικών και αγοράς αυτοκινήτων). Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2001". 

Η συνέχεια σίγουρα θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Να δούμε πως θα αποδείξουν οι τραπεζίτες ότι είναι αθώες περιστερές. Ισως να πουν στα δικαστήρια ότι ο Αρειος Πάγος έκανε λάθος (ενώ αυτοί είναι σωστοί, όπως γίνεται μόνιμα). Θα είναι δύσκολο όμως να πείσουν τους εισαγγελείς γιατί, ο ποινικός κώδικας που οι τελευταίοι εφαρμόζουν πιστά, δεν αστειεύεται. Οπως δεν αστειευόμαστε και εμείς οι πολίτες που, πέρα από την εθνική λεηλασία, προσμετράμε και αρκετές εκατοντάδες αυτοκτονιών και αμέτρητων βαρύτατων βλαβών υγείας θυμάτων της τραπεζικής τρομοκρατίας. 


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr