www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ.. ΦΩΣ

·          Ρεσιτάλ Αγροτικού παραλογισμού

·          Διαμαρτυρίες δανειοληπτών

·          Πανελλήνια προσφυγή στη Βουλή

Πανελλήνια οργή και αγανάκτηση συνεχίζει να προκαλεί η εμμονή των τραπεζών να μην δίνουν τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις περί διαφάνειας στοιχεία των δανειακών λογαριασμών των πελατών τους με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να εμποδίζονται να ελέγξουν τους λογαριασμούς τους ενώ οι τράπεζες εξακολουθούν την πολύ αποτελεσματική μεθόδευσης του εξαναγκασμού σε υπογραφή των γνωστών και σεσημασμένων για τις αρνητικές τους παρενέργεις δηλώσεις περί "αναγνώρισης οφειλής" χωρίς καμία δυνατότητα οποιουδήποτε προηγούμενου ελέγχου. Με ένα νέο ξέσπασμα αγανάκτησης των δανειοληπτών για τον άριστα ενορχηστρωμένο εμπαιγμό, αποφασίσθηκε κάθε θιγόμενος να ζητά απο τον βουλευτή της περιοχής του να υποβάλλει ερώτηση στη Βουλή για την άρνηση παροχής των στοιχείων απο κάθε τράπεζα του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Εθνική, Εμπορική, Γενική, Αττικής, Αγροτική, ΕΤΒΑ, ΕΤΕΒΑ) με αίτημα κατάθεσης των πλήρων στοιχείων που αρνήθηκε να του χορηγήσει η τράπεζα. 

ΜΥΣΤΙΚΟΠΑΘΕΙΑ

Χαρακτηριστική της οργής των δανειοληπτών είναι η πρόσφατη επιστολή της Ενωσης Καταναλωτών & Δανειοληπτών προς τη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων της Αγροτικής Τράπεζας που παραθέτουμε ολόκληρη:

  " Σε συνέχεια πρόσφατων συζητήσεών μας για τα προβλήματα των μελών μας με :

1)     την εμμονή πολλών καταστημάτων σας να μη δέχονται τις αιτήσεις των δανειοληπτών σε έντυπο που έχει ετοιμάσει για τον σκοπό αυτό η Ενωσή μας σε απόλυτη συμφωνία με την κείμενη νομοθεσία αλλά να τις δέχονται σε έντυπο δικής σας σχεδίασης για το οποίο έχουμε ένσταση διότι με αυτό δεν ζητούνται τα αναγκαία στοιχεία προς έλεγχο

2)     την εμμονή της τραπέζης σας να μην χορηγεί όλα τα προβλεπόμενα απο τις διατάξεις περί διαφάνειας στοιχεία των δανειακών λογαριασμών, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός οποιοσδήποτε έλεγχος, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου του Προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Θ. Καρατζά στη Βουλή στις 10.7.2001

3)     την εμμονή της τραπέζης σας να χρεώνει αμοιβή για τα ελλιπή στοιχεία που χορηγεί, κατά παράβαση του ν. 2251/94, και αντίθετα με τα εφαρμοζόμενα απο τις άλλες κρατικές τράπεζες που δεν χρεώνουν

και με δεδομένη την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος τόσο των τραπεζών όσο και της Ενωσής σας για οποιονδήποτε διάλογο με την Συντονιστική Επιτροπή των φορέων που εκπροσωπούν τους δανειολήπτες (Επιμελητήρια, Ομοσπονδίες, Ενώσεις Καταναλωτών, κλπ) και λοιπούς συναλλασσόμενους με τις τράπεζες, σας ενημερώνουμε ότι έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αρχίσει άμεσα η κατάθεση μαζικών ερωτήσεων στη Βουλή για το θέμα αυτό, με παράλληλο αίτημα κατάθεσης των εγγράφων του φακέλου κάθε δανειολήπτη όλων των τραπεζών που έλαβαν ελλιπή στοιχεία ενώ στη συνέχεια, εφόσον δεν γίνει σεβαστή η νομοθεσία, θα ακολουθούν μηνύσεις (άρθρα 259, 222 Π.Κ.) σε βάρος των Διοικητών και Διευθυντών των τραπεζών που επιμένουν να αγνοούν τον νόμο.

  Με την ευκαιρία σας επισυνάπτουμε τα υποδείγματα των αιτήσεων που σας υποβάλουν οι δανειολήπτες και που αντιμετωπίζονται με δυσφορία και ενόχληση απο τα στελέχη σας (ενδεικτικά Κατ/τα Μεγάρων, Κιλκίς, Ορεστιάδας) και σας καλούμε να εγκαταλείψετε την αντιδεοντολογική και αθέμιτη προσπάθεια υπαγόρευσης προς τους πελάτες σας του τι πρέπει να ζητούν και, ακόμα και στις περιπτώσεις που το έχετε καταφέρει, να χορηγήσετε το σύνολο το προβλεπομένων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και των επιτοκίων. Επισυνάπτουμε και άλλα σχετικά έγγραφα που σας ενδιαφέρουν.

  Για να αφαιρέσουμε οριστικά το κίνητρο της χρόνιας άρνησης απο τις τράπεζες παροχής πλήρων στοιχείων και το άγχος μήπως οι δανειολήπτες καταφέρουν τελικά να ελέγξουν κάποιο δανειακό λογαριασμό με τις αναμενόμενες συνέπειες για τις τράπεζες, καταθέτουμε εντός των επομένων ημερών νέα ειδική μήνυση για τοκογλυφία για άλλο λόγο σε 24 τράπεζες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Αγροτική. Οπως έχουμε ενημερώσει και τον κ. Πρωθυπουργό, η ευθύνη γι' αυτές τις εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις σε βάρος των συναλλασσομένων με τις τράπεζες και οι συνέπειες από την έννομη αντίδραση των πολιτών βαρύνουν αποκλειστικά αυτές καθώς και την Τράπεζα Ελλάδος που τις εποπτεύει."

 Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Γραφείο κ. Πρωθυπουργού, κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και στον κ. Θ. Καρατζά, Διοικητή Εθνικής.

ΑΓΚΡΙΚΟΛΑΡΙΟΙ

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

Η Αγροτική Τράπεζα σε όλο της το μεγαλείο... Κατάστημα Κρεστένων Ηλείας. Πρόκειται για την κωμόπολη που απέσπασε τον πανελλήνια θαυμασμό για την πρότυπη ΔΟΥ, κάποια στελέχη της οποίας διέπρεψαν και στις "παράλληλες" εισπρακτικές εργασίες τρίτου τύπου, η δημοσιοποίηση των οποίων προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας και του Υπουργείου. Πελάτης του καταστήματος αυτού ζήτησε με αίτησή του να υπαχθεί στη νέα ρύθμιση του ν. 2912 και να του δοθούν τα προβλεπόμενα στοιχεία του λογαριασμού του. Ιδού η απάντηση που έχει δίκαια κερδίσει μια θέση μουσειακού κάδρου στο γραφείο του δικαιωματικά υπερήφανου Διοικητή της ανεπανάληπτης Αγροτικής πασών των Ελλήνων.

"Σε απάντηση της από 17.9.2001 αιτήσεώς σας στο κατάστημά μας, σας γνωρίζουμε ότι έχετε τη δυνατότητα να συνεχίσετε την υπάρχουσα ρύθμιση της ΑΤΕ ή την υπαγωγή σας στο άρθρο 42 του Ν. 2912/2001. Αν επιλέξετε τη ρύθμιση του Ν.2912 πρέπει να μας το γνωρίσετε εγγράφως προκειμένου να ακυρώσουμε τη ρύθμιση της ΑΤΕ. Ως προς το ύψος της οφειλής, θα σας γνωστοποιηθεί όταν λάβουμε λογιστικές οδηγίες (sic). Οσον αφορά τα αντίγραφα παραστατικών και συμβάσεων, μπορούμε να σας τα δώσουμε (Σύνολο δώδεκα - 12- παραστατικά με την καταβολή χιλίων δραχμών για κάθε παραστατικό)."

 Σ'αυτό το μνημείο τραπεζικού μεγαλείου, τι να πρωτοθαυμάσει κανείς... την λογική ότι πρέπει να διαλέξεις ποια ρύθμιση προτιμάς χωρίς να ξέρεις το ύψος της οφειλής της νέας ρύθμισης που θα το μάθεις αφού έχεις αποφασίσει; Οτι το επίλεκτο αυτό Κατάστημα περιμένει προφανώς με αγωνία τις "λογιστικές οδηγίες" της κεντρικής διοίκησης που όμως δεν έχουν έρθει για ένα νόμο που χρονολογείται από τις αρχές Μαϊου 2001; Η ότι όποια φωτοτυπία πάρεις κάνει χίλιες δραχμές. Δηλαδή, η δανειακή σύμβαση δεν ξεπερνά τις 2-3 σελίδες και χρεώνεται χίλιες ανα σελίδα. Ενώ δεν οφείλεται και δεν δικαιολογείται καμια χρέωση. Στην εγκύκλιό της η Εθνική δίνει οδηγίες στα καταστήματα να χορηγούν τα (ελλιπή) στοιχεία δωρεάν. Οι υπηρεσίες της Αγροτικής όμως φαίνεται είναι πολυτελείας και κοστίζουν. Τι να πει κανείς για την αγκρικουλτούρα αυτών των εκλεκτών τραπεζικών στελεχών;

Αξιοι! Συνεχίζουν με υψηλό τραπεζικό φρόνημα την αφαίμαξη και την παραπλάνηση της πελατείας. Γι' αυτό οι μηνύσεις πέφτουν βροχή. Οι ελπίδες όμως για συνετισμό είναι ανύπαρκτες. Σίγουρα θα χρειαστεί μακροχρόνιος σωφρονισμός σε καταλληλότερο κατάστημα.

_____________________________

ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΟΑΝΕΚΔΟΤΟ

(Σε πλαίσιο με ράστερ)

Κυκλοφορεί πολύ έντονα αυτές τις ημέρες στις τάξεις των δανειοληπτών... Ερώτηση: "Ποιός είναι ο σατανικότερος και πλέον αποτελεσματικός τρόπος να πληγεί καίρια το Αφγανιστάν εκτός απο τη ρίψη

ατομικής βόμβας;" Απάντηση: "Να εγκαταστήσει εκεί το ΝΑΤΟ μερικές Ελληνικές τράπεζες! Κάνουν μεγάλη και σίγουρη ζημιά με χειρουργική ακρίβεια και δεν αφήνουν και ραδιενέργεια."

 Εμείς προσθέτουμε ότι και τόκους και πανωτόκια να μην τους αφήνει το Καράνι να χρεώνουν (και πολύ σοφά κάνει), αυτές θα βρούν πολλά άλλα εναλλακτικά κόλπα... δάνεια με 0+0% επιτόκιο (ετσι απαλά σαν γιαούρτι) αλλά με πανωπρομήθειες 70% συν ανύπαρκτο ΕΦΤΕ, αδιαφανή προμηθοτεχνάσματα, συμβάσεις γεμάτες καταχρηστικούς όρους, ισλαμοvaleur, ταλιμπανόκαρτες, ραμαζανοδάνεια, προσκυνοδάνεια (για προσκύνημα στη Μέκκα), δάνεια για αγορά καινούργιας καμήλας με δώρο ένα καλάσνικωφ και την πρώτη δόση με το επόμενο χτύπημα του Μπιν Λάντεν, δάνεια τρομοκρατικής ανάπτυξης για σταθερούς και κυμαινόμενους στόχους, δάνεια σπουδαστών σκοποβολής, επιδοτούμενα δάνεια προς νοικοκυριά με 2-4 νόμιμες γυναίκες, δάνεια για φορητές τηλεοράσεις για να βλέπουν όλες οι σκηνές πολιτιστικά θέματα στο CNN, χαρεμοδάνεια για τους πιο απαιτητικούς με αποστολή της σύμβασης στη σκηνή του πελάτη με κούριερ μέσα σε μια ώρα, καρνέ μεταχρονολογημένων επιταγών με το κιλό, πιστωτικές κάρτες για την διευκόλυνση όλων των πελατών των κέντρων αδυνατίσματος που εξυπηρετούν τα εκατομμύρια των παχουλών Αφγανών, επέκταση των υπηρεσιών μαυροπίνακα του Τειρεσία και σε όλο το Αφγανιστάν, λειτουργία παραρτήματος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών στην Καμπούλ και, βέβαια, το απαραίτητο παράρτημα της Τραπέζης Ελλάδος για αποτελεσματική εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και εξασφάλιση της διαφάνειας στις συναλλαγές. Και πολλά αμοιβαία τρομοκεφάλαια, αυτά που πέρνουν κεφάλια ακαριαία. Και τραπεζοεταιρείες λήζινγκ. Να παίρνεις και με λήζινγκ σκηνή και 16βάλβιδη καμήλα, όχι μόνο με δάνειο. Με μίσθωμα μαμούθ. Να μην ξεχάσουμε να στείλουμε και τις ειδικές δυνάμεις τραπεζικών καταδρομών, καταστροφών και ανατινάξεων της γνωστής μεγάλης κρατικοτράπεζας, όλων καταγωγής απο τα Λαγκάδια Γορτυνίας. Των καταδρομέων δηλαδή. Η τράπεζα είναι πανελλήνια και η χάρη της φθάνει και λάμπει εκτυφλωτικά και στο εξωτερικό, απο Γερμανία μέχρι Κύπρο. Βέβαια εμείς θα θέλαμε να τους νοικιάζαμε και τον κ. Παπαντωνίου για 99 χρόνια που είναι ειδικός για να ανεβάσει στα ύψη τον ενθουσιασμό και των Αφγανών επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Καμπούλ. Κάνει και πετυχημένες υποτιμήσεις συχνά. Θα τους είναι δε και απαραίτητος γιατι φτιάχνει και καταπληκτικά νομοσχέδια για ρυθμίσεις των καθυστερημένων δανείων σαν αυτή την εκπληκτική τριάδα που έφτιαξε και εδώ. Στα δύο πρώτα δεν μπορούσε να υπαχθεί απολύτως κανείς. Οι προηγούμενες αποδόσεις του είναι απόλυτα δεσμευτικές για τις μελλοντικές. Με αυτό το ΝΑΤΟϊκό σενάριο, η απάντηση της Δύσης θα είναι πραγματικά σαρωτική και ολοκληρωτική. Οχι, τον κ. Καρατζά δεν τον αφήνουμε να φύγει με τίποτα. Εδώ τον θέλουμε να μας προστατεύει και να μας νοικοκυρεύει όλους εμάς τους πιστούς πελάτες του. Και να μας δίνει και στοιχεία των δανειακών λογαριασμών μας για πλήρη διαφάνεια. Ναι, τραπεζικός σημαίνει φως....


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr