www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο

ΜΗΝΥΣΗ-ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ

·          Κατατέθηκε σε βάρος 20 τραπεζών

·          2 εκ. τα θύματα από κάρτες-δάνεια

·          Ομαδικές αγωγές για αποζημιώσεις

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Καταναλωτών & Δανειοληπτών έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία της μηνυτήριας αναφοράς για την οποία όλοι εσείς οι τακτικοί φίλοι αναγνώστες της Α1 ήδη γνωρίζατε ότι ετοιμαζόταν από καιρό με στόχο τη τοκογλυφία των τραπεζιτών αυτής της Χώρας και όλων των τραπεζοδιευθυντών που την διακονεύουν πιστά και τυφλά. Αντί άλλων σχολίων, σας δίνουμε παρακάτω ολόκληρο το δελτίο τύπου της Ενωσης που βγήκε τις προηγούμενες ημέρες στα ΜΜΕ, στο βαθμό βέβαια που επέτρεψε ο φόβος των ιδιοκτητών των για τον κίνδυνο να στενοχωρήσουν τις τράπεζες και να χάσουν διαφημίσεις τόσο των ίδιων όσο και των θυγατρικών τους (ασφαλιστικές, κάρτες, κλπ) σαν "αντίποινα" για την προβολή δυσμενών γι' αυτές ειδήσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι, με τις ελάχιστες γνωστές εξαιρέσεις, η είδηση φιμώθηκε απο τα κανάλια τηλεόρασης. Αντί να ενημερώσει το πανελλήνιο για την μήνυση που αποτελεί είδηση και τις θεμελιωμένες κατηγορίες μας για την τοκογλυφία 20 τραπεζιτών και 2.000 διευθυντών καταστημάτων τους σε όλη τη χώρα σε βάρος 2.000.000 Ελλήνων, γνωστός τηλεδημοσιογράφος -όπως έκαναν και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του που όλοι είχαν πάρει έγκαιρα το δελτίο τύπου- απέκρυψε την σημαντική αυτή είδηση που έδωσαν και τα πρακτορεία ειδήσεων. Την ίδια ημέρα έδινε στους τηλεθεατές του νέου εκ μεταγραφής δελτίου του άπειρες λεπτομέρειες για την κρίσιμη για τον Ελληνισμό απόρριψη και αποπομπή του φίλου της κ. Βάνας Μπάρμπα, τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το νέο ροζ κύκλωμα της "υψηλής" κοινωνίας με τις μικρές αγγελίες, τη συναρπαστική κατάθεση στο Δικαστήριο του Αιγυπτίου πνευματικού ανδρός κ. Χαμάντα και την αποκλειστική συνέντευξη με τον έγκλειστο μεγαλοεπιχειρηματία κ. Κράμπη. Αυτό λέγεται αναβάθμιση της δίωρης καθημερινής δημοσιογραφίας του τρίπτυχου "αίμα-δάκρυ-σπέρμα". Δημοσιογραφία υπογείου, ισογείου και μέχρι των τριών πρώτων ορόφων. Δημοσιογραφία που δεν ανεβαίνει ποτέ παραπάνω και ιδιαίτερα στα ρετιρέ. Ούτε θα πάει ποτέ στις επαύλεις των τραπεζιτών. Να την χαίρονται αυτός, το κανάλι του και οι τηλεθεατές του στην Ελλάδα, Σκόπια και Αλβανία. Εμείς απλά δεν θα πάρουμε...

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ενωσης έχει ως εξής:

"Βαρύτατες κατηγορίες για τοκογλυφία κατ' επάγγελμα και κατά συρροή απο τους διοικητές περισσοτέρων απο είκοσι ελληνικών και ξένων τραπεζών και τους διευθυντές καταστημάτων που λειτουργούν σε όλη τη Χώρα περιλαμβάνονται σε μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον Πρόεδρο της Ενωσης Καταναλωτών & Δανειοληπτών κ. Τάκη Χριστοδουλόπουλο. Οπως είναι γνωστό, η τοκογλυφία είναι κακούργημα.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος είναι οικονομολόγος, πρώην διευθυντής Ελληνικών και ξένων τραπεζών. Τόσο η Ενωση όσο και ο ίδιος προσωπικά πρωτοστατούν κατά την τελευταία τετραετία στην ανάδειξη των αθέμιτων και παρανόμων πτυχών των συναλλαγών με το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα που, μαζί με τη σημερινή φιλοσοφία και τις πρακτικές του, φέρονται να ευθύνονται για τα πολλά γνωστά προβλήματα νομιμότητας σε βάρος των συναλλασσομένων. Είναι επίσης ο συγγραφέας του βιβλίου "Οι Τράπεζες στο μικροσκόπιο" με βάση τις αποκαλύψεις του οποίου και μετά απο μηνυτήρια αναφορά του ιδίου, οι Εισαγγελικές Αρχές διενεργούν προκαταρτική εξέταση για παρανομίες στο χώρο των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η μεγάλης έκτασης τοκογλυφία εντοπίστηκε στις πιστωτικές κάρτες καθώς και στα προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια περισσοτέρων από 2 εκατομμυρίων Ελλήνων. Συγκεκριμένα, τα τραπεζικά επιτόκια που ίσχυσαν κατά την τελευταία πενταετία ήσαν μεγαλύτερα απο τα δικαιοπρακτικά που, όπως έκρινε πρόσφατα και ο Αρειος Πάγος, έχουν πάγια εφαρμογή σαν ανώτατα νόμιμα όρια και στα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων. Σήμερα, το δικαιοπρακτικό επιτόκιο είναι 10,50% ενώ εκείνα των πιστωτικών καρτών κυμαίνονται από 15,50 - 18,75%, ήτοι εντοπίζεται μια παράνομη υπέρβαση 5-8 εκατοστιαίων μονάδων. Τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων κυμαίνονται μεταξύ 10-14%. Το συνολικό ποσό παράνομα χρεωθέντων τόκων των υπερβάσεων αυτών εκτιμάται ότι είναι της τάξεως των 300 δις. Θέμα πιθανών ευθυνών για παράβαση καθήκοντος τίθεται και για τους ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές που έχουν υπογράψει τους ισολογισμούς των τραπεζών. Ευθύνες τέλος φέρονται οτι υπάρχουν και σε εταιρείες που είναι συνεκδότριες πιστωτικών καρτών ενώ εντοπίζεται και ενδεχόμενη συνέργια στην τοκογλυφία τεσσάρων ιδιωτικών εταιρειών στις οποίες οι τράπεζες έχουν αναθέσει την είσπραξη καθυστερημένων δανείων.

Στις τράπεζες που κατηγορούνται περιλαμβάνονται και οι: Εθνική, Εμπορική, ALPHA Bank, Αγροτική, Eurobank-Ergasias, Πειραιώς, Γενική, Nova Bank, Aττικής, Ασπίς, Εγνατία, Κύπρου, Λαϊκή, Ελληνική, Citibank, ABN-AMRO Bank, ING Bank, American Express, Royal Bank of Scotland, Diners και η Πακρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Ο αριθμός των υπο κατηγορία τραπεζών αναμένεται να αυξηθεί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της κατάθεσής τους στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τον περασμένο Ιούλιο για το μεγάλο άνοιγμα 15 περίπου εκατοστιαίων μονάδων μεταξύ επιτοκίων ταμιευτηρίου (0-3%) και πιστωτικών καρτών, ο Πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Θεόδωρος Καρατζάς, δήλωσε ότι το περιθώριο αυτό είναι αναγκαίο για να καλύπτονται οι επισφάλειες ενώ προειδοποίησε ότι "εάν κάποια τραπεζικά προϊόντα δεν είναι κερδοφόρα, οι τράπεζες δεν έχουν λόγους να τα διατηρήσουν στην αγορά". "Αντί δηλαδή οι τραπεζίτες να αναγνωρίσουν την χρέωση παράνομων τόκων και να προσφερθούν να τους επιστρέψουν για να αποφύγουν τις κατηγορίες για τοκογλυφία", παρατηρεί ο κ. Χριστοδουλόπουλος, "υπεκφεύγουν των ευθυνών τους και ταυτόχρονα τηρούν προκλητική στάση, ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο των πανωτοκίων, και θέλουν να διατηρήσουν τα τοκογλυφικά επιτόκια σαν νόμιμα και αποδεκτά".

Κατά τον κ. Χριστοδουλόπουλο, "οι πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια δίδονται απο τις τράπεζες με πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική ανευθυνότητα και κατά τρόπο που εκθέτει σε απαράδεκτα υψηλό κίνδυνο τους ανυποψίαστους πελάτες. Εφαρμόζεται η τραπεζικά παράδοξη μέθοδος της έγκρισης δανείων κύρια με βάση εγγυήσεις τρίτων που αποτελεί απαράδεκτο τρόπο μη ανάληψης πιστωτικών κινδύνων και μετακύλησής των στις πλάτες των εγγυητών. Παράλληλα, οι δανειακές συμβάσεις περιλαμβάνουν πλήθος καταχρηστικών όρων. Αποτέλεσμα είναι ο ήδη μεγάλος και ραγδαία αυξανόμενος αριθμός των εμπλοκών που καταλήγουν σε κατασχέσεις κινητών, σε πλειστηριασμούς ακινήτων και στον ευτελισμό της αξιοπρέπειας των πολιτών. Το πρόβλημα αυτό έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικής επιδημίας. Εξάλλου, είναι προφανές ότι, με τα υψηλά επιτόκια και τις δήθεν αυξημένες επισφάλειες που υποκριτικά επικαλούνται, οι τράπεζες επιρρίπτουν ανεπίτρεπτα στους συνεπείς πελάτες τους και το κόστος των τυχόν επισφαλειών απο τις αποτυχημένες αποφάσεις χορηγήσεως που παίρνουν οι ίδιες".

Σύμφωνα με τον μηνυτή, "η Ενωση ξεκίνησε ήδη την οργάνωση ομόδικων αγωγών κατά νομό και κατά τράπεζα για την διεκδίκηση όχι μόνο της έντοκης επιστροφής των παράνομα χρεωθέντων τόκων αλλά και αποζημίωση τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων για κάθε θύμα για ηθική βλάβη". Η Ενωση Καταναλωτών & Δανειοληπτών καλεί όλους όσους είχαν μία ή περισσότερες πιστωτικές κάρτες ή πήραν καταναλωτικό ή προσωπικό δάνειο κατά την τελευταία πενταετία αλλά και όλους όσους έχουν πληρώσει τόκους με πανωτόκια σε τράπεζες κατά την τελευταία 20ετία, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων, καθώς και όλους όσους παραπλανήθηκαν να επενδύσουν τις καταθέσεις τους σε ζημιογόνα αμοιβαία κεφάλαια να επικοινωνήσουν στο τηλ. 9848900 για να λάβουν ταχυδρομικά τα ειδικά έντυπα προς συμπλήρωση. Τα έντυπα αυτά θα διατίθενται σύντομα και μεσω πολλών άλλων φορέων σε όλη τη Χώρα (Ομοσπονδίες, κλαδικές οργανώσεις, Επιμελητήρια, εφημερίδες, κ.ά".

Το ύψος των συνολικών διεκδικήσεων που αφορά πάνω από 2 εκ. Ελλήνων αναμένεται να φθάσει σε πολλές δεκάδες τρισεκατομμυρίων. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη οδηγεί ασφαλώς σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το τραπεζικό σύστημα. Οπως παρατηρεί ο κ. Χριστοδουλόπουλος "οδηγούμενες απο τη στρεβλή αντίληψη ότι μπορούν να πραγματοποιούν αθέμιτα υπερκέρδη χωρίς να αναλαμβάνουν τους πιστωτικούς κινδύνους που τους αναλογούν, χωρίς να συναλλάσσονται με τον οφειλόμενο σεβασμό προς τους Ελληνες πολίτες και χωρίς να παρέχουν έντιμα και σωστά προϊόντα και υπηρεσίες, οι τράπεζες έχουν αποδειχθεί όχι μόνο αμφίβολης χρησιμότητας στην κοινωνία μας αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνες, προκαλώντας την αγανάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πελατών τους, πολλές εκατοντάδες απο τους οποίους έχουν καταλήξει στην αυτοκτονία ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν υποστεί βαρύτατες βλάβες υγείας. Η μήνυση για τοκογλυφία αποτελεί την επισημοποίηση της οριστικής απόρριψής των απο τον Ελληνικό Λαό, οι ανάγκες του οποίου θα πρέπει πλέον να καλυφθούν απο νέους τραπεζικούς μηχανισμούς με άλλες νοοτροπίες και λειτουργικά μοντέλα που αναμένεται να προκύψουν τα αμέσως επόμενα χρόνια είτε με νέες ιδρύσεις είτε με ανοίγματα προσβάσεων σε Ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα. Ο Ελληνας καταναλωτής είναι και Ευρωπαϊος καταναλωτής και αξίζει ενός τίμιου τραπεζικού συστήματος που θα του προσφέρει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρειάζεται με σεβασμό και λογικό κόστος".

ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Οπως έχουμε ήδη προϊδεάσει απο αυτή τη σελίδα που διαβάζουν ανελλιπώς και οι τραπεζίτες που μας έχουν όμως συνηθίσει στην εκκωφαντική σιωπή τους στις συνεχείς εκκλήσεις μας να τοποθετηθούν στα κρίσιμα θέματα της τραπεζικής νομιμότητας που έρπουν ανεπίλυτα καθώς και στις ανοιχτές προσκλήσεις μας για τηλεοπτικό διάλογο σε κανάλι, εκπομπή και με συντονιστή της επιλογής τους, ο φετινός χειμώνας θα είναι μαρτυρικός για τις τράπεζες. Η Ελληνική Δικαιοσύνη βγάζει συνέχεια αποφάσεις-κόλαφο σε βάρος τους, οι ανακριτές και οι Εισαγγελείς εργάζονται πυρετωδώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψάχνεται για το τι συμβαίνει με τις τράπεζες στην Ελλάδα. Οι μόνοι που δεν φαίνονται να βλέπουν κανένα πρόβλημα παραμένουν οι κ.κ. Σημίτης, Παπαντωνίου και ο Διοικητής Τραπέζης Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμος μαζί με τους 6.500 ευτραφείς πρασινοσυνέδρους απο τους οποίους δεν βρέθηκε ούτε ένας να σηκωθεί και να μιλήσει για το απύθμενο χάλι και τις σαρωτικές παρενέργειες της αθλιότητας του "Ελληνικού" τραπεζικού συστήματος. Αλλά γιατί να το κάνουν; Το μοναδικό πρόβλημά τους είναι η παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, πάσει θυσία. Σκέτη αφασία. Εξάλλου, οι περισσότεροι απο αυτούς είναι κρατικοδίαιτοι. Ετσι μένουμε εμείς, μόνοι με τα προβλήματά μας, με μοναδικά στηρίγματα τη βαθιά γνώση του θέματος, το δίκιο μας, την αντοχή, την αποφασιστικότητα και την επιμονή μας, την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη καθώς και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και βέβαια την Ελληνική μας ψυχή. Αυτά μας φτάνουν και περισσεύουν για να ξεκαθαρίσουμε όλα τα προβλήματα, εδώ, τώρα και για πάντα. 

__________________________________________

ΝΕΟ  ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

Η εξέλιξη της αντιπαράθεσης των Ελλήνων με την αθλιότητα του τραπεζικού συστήματος, η πολυπλοκότητα των προβλημάτων και η ανάγκη για ριζικές λύσεις το συντομότερο έκαναν απαραίτητη τη δημιουργία ενός νέου κορυφαίου συντονιστικού φορέα που θα αναλάβει το έργο της επιστημονικής μελέτης, έρευνας και τεκμηρίωσης του συνόλου των θεμάτων με τις τράπεζες και το χρηματιστήριο όσο και της επίσημης εκπροσώπησης. Ενα στρατηγείο δηλαδή που μέχρι τώρα έλλειπε απο τον χώρο των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα. Ενα επιτελείο και think tank. Ο φορέας αυτός ιδρύθηκε απο όλους εμάς που βλέπουμε ότι η λύση των προβλημάτων περνάει και από τον έξυπνο κεντρικό σχεδιασμό, την άριστη επιστημονική ανάλυση, την μαζική και συντονισμένη δράση και την αποτελεσματική  κινητοποίηση των εκατομμυρίων Ελλήνων που θέλουμε έντιμες και σοβαρές τράπεζες, αξιοπρέπεια στις συναλλαγές και μόνιμες ισορροπίες μεταξύ υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή των πιστωτικών ιδρυμάτων και της πελατείας. Θα συνεχίσει το ερευνητικό και θεσμικό έργο που μέχρι τώρα κάνει η Ενωση Καταναλωτών & Δανειοληπτών και τον ρόλο που 

Ο νέος αυτός φορέας ιδρύθηκε με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ. Μέλη θα είναι μόνο νομικά πρόσωπα που εκπροσωπούν μεγάλες κατηγορίες επιχειρηματιών και καταναλωτών, Συνομοσπονδίες, Ομοσπονδίες, επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, Επιμελητήρια, συνεταιρισμοί, διάφορες ενώσεις επιχειρηματιών και καταναλωτών και πολλοί άλλοι συλλογικοί φορείς. Το Ινστιτούτο αυτό δεν θα έχει μέλη φυσικά πρόσωπα τα οποία θα εξακολουθούν να εξυπηρετούνται απο τις Ενώσεις καταναλωτών. Η λειτουργία του νέου φορέα θα αναβαθμίσει κάθε πλευρά του αγώνα των δανειοληπτών αλλά και των θυμάτων του χρηματιστηρίου ενώ θα δρομολογήσει τόσο τις διεκδικήσεις των αποζημιώσεων αλλά και τις λύσεις που χρειάζονται για την πλήρη προληπτική προστασία των συναλλασσομένων με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι αναγνώστες αυτής της σελίδας θα συνεχίσουν να έχουν άμεση, έγκυρη και προνομιακή πληροφόρηση για όλες τις εξελίξεις σε όλα τα θέματα προστασίας του καταναλωτή στον ευαίσθητο χώρο των τραπεζών. Οσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ενωσης Καταναλωτών & Δανειοληπτών μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας στο τηλ. 9848900 καθημερινά μεταξύ 10-3 μμ.


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr