www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ:

ΤΑ ΧΡΕΗ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

·       Τεράστιοι κίνδυνοι απο το άγχος που προκαλεί η υπερχρέωση

·       Μεγάλη απειλή οι πιστωτικές κάρτες - καταναλωτικά δάνεια

·       «Αγνοείτε τις διαφημίσεις για χρήμα», συμβουλεύουν οι ειδικοί

 

Κάτι που όλοι μας το καταλαβαίναμε και το βλέπαμε γύρω μας έρχεται τώρα να αποκτήσει επιστημονική επιβεβαίωση. Ναι, όπως όλοι μας διαισθανόμαστε, το άγχος που προκαλεί ο δανεισμός για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών που θα πληρωθούν απο μελλοντικά (και γι’ αυτό αβέβαια) εισοδήματα ευθύνεται για σοβαρότατα προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται με αυξημένη συχνότητα σε υπερχρεωμένα άτομα.

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα επιστημονικής έρευνας που έκανε πρόσφατα μεγάλο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε ήδη σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά και προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, μεγάλη αίσθηση στην αμερικανική κοινωνία που είναι εξαιρετικά «προχωρημένη» στην υπερκατανάλωση μετά από υπερχρέωση.

«ΣΣΣ, Η ΕΛΛΑΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ»

Οπως είναι φυσικό, η μεγάλη των Ελληνικών ΜΜΕ διαπλοκή δεν άφησε την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα να δεί το φώς της δημοσιότητας, προφανώς για να μην ενοχληθούν οι τράπεζες που δαπανούν κάθε χρόνο 50 εκατομμύρια Ευρώ (Δρχ 17 δις) που διαφημίζουν τα «ευγενή» προϊόντα τους: πιστωτικές κάρτες, προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια με τοκογλυφικά –κατά τον Αρειο Πάγο- επιτόκια, μαζί με τα στεγαστικά που αποτελούν τους «κράχτες». Δεν είναι τυχαίο που, περνώντας πρόσφατα απο μεγάλο κατάστημα της Εθνικής στη Λεωφόρο Κηφισίας, ο Διοικητής της κ. Θεόδωρος Καρατζάς μπήκε αιφνιδιαστικά μέσα και ζήτησε από τον διευθυντή να τον ενημερώσει για την πορεία των νέων στεγαστικών δανείων. Μετά την παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων, τους υπογράμμισε την μεγάλη σημασία που έχει η γρήγορη ανάπτυξη ειδικά των στεγαστικών δανείων γιατί, δίνοντας ένα πολυετές δάνειο, ο πελάτης θα μπαινοβγαίνει για χρόνια στην τράπεζα αυτή (και όχι σε κάποια άλλη ανταγωνίστρια) και έτσι θα είναι εύκολο να του δώσουν και άλλα προϊόντα στο μέλλον. «Μπορεί να έχει δίκαιο αλλά είναι προϋπόθεση ότι ο πελάτης θα επιβιώσει από το άγχος που ενδέχεται να του προκαλέσει η πίεση των τραπεζικών που πιέζουν οι διοικήσεις για περισσότερα δάνεια προς τους πάντες – και όποιος αντέξει», λέμε εμείς που βλέπουμε την ήδη πολύ επιβαρημένη κατάσταση στην Ελληνική αγορά που, εντούτοις, εκτιμάται ότι έχει μεγάλα περιθώρια χρέωσης ακόμα, συγκρίνοντας το 120% περίπου της σχέσης καταναλωτικής πίστης και ΑΕΠ σε χώρες όπως η Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, κ.ά. με το 40% της Ελλάδος στην οποία οι καταναλωτές ήδη πολτοποιούνται επειδή οι τράπεζες δίνουν τα δάνεια με μοναδική ευκολία, επιπολαιότητα και με τρόπο εξαιρετικά επικίνδυνο για τους ανυποψίαστους πολίτες. 

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΡΟΜΟΥ

"Τα υψηλά επίπεδα χρέους από πιστωτικές κάρτες και το άγχος εξαιτίας των χρεών αυτών ενδέχεται να βλάπτουν σοβαρά την υγεία του καταναλωτή", διαπιστώνει μια νέα μελέτη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Οχάϊο στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι, άτομα που έχουν υψηλού βαθμού άγχος για τα χρέη τους, παρουσιάζουν αυξημένα προβλήματα υγείας και η κατάστασή τους υπολείπεται από την υγεία άλλων καταναλωτών με χαμηλότερα επίπεδα χρέους. Εξάλλου, άτομα που είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν υψηλότερο ποσοστό του εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση χρέους από πιστωτικές κάρτες παρουσιάζουν σοβαρότερες βλάβες της υγείας τους. Η μελέτη βασίστηκε σε δύο ανεξάρτητες τηλεφωνικές έρευνες στις οποίες απάντησαν 1.036 κάτοικοι της πολιτείας Οχάϊο. 

"Οποιοσδήποτε από όλους όσους έχουν χρέη γνωρίζει καλά ότι αυτό μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει άγχος το οποίο έχει βλαβερές συνέπειες στην υγεία" παρατηρεί ο Πώλ Λαβράκας, διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Οχάϊο, ένας απο τους δύο συγγραφείς της μελέτης. "Το άγχος από τα χρηματοοικονομικά χρέη και η γνώση ότι επιβαρυνόμαστε με τόκους με υψηλά επιτόκια μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος με δυσμενείς επιπτώσεις στα θέματα υγείας. Παρόλο ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν συνιστούν έκπληξη" , σημειώνει ο κ. Λαβράκας, απ' ότι γνωρίζουμε, είμαστε οι πρώτοι που εστιάσαμε στην συνάφεια μεταξύ πιστωτικών καρτών και της υγείας του κατόχου των". Ο κ. Λαβράκας πραγματοποίησε την μελέτη σε συνεργασίας με την Πατρίσια Ντεντρέα, πρώην μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Οχάϊο η οποία τώρα είναι βοηθός καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στην πόλη Μπίρμπινγκχαμ. Τα πορίσματα δημοσιεύθηκαν στο τεύχος του Φεβρουαρίου 2000 του περιοδικού "Κοινωνικές Επιστήμες και Ιατρική".

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιπτώσεις χρεών με πιστωτικές κάρτες στην υγεία δεν ήταν εκτεταμένες σε σχέση με παραμέτρους όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και συγκεκριμένα μεγέθη υγείας όπως το βάρος και το κάπνισμα. Όμως, η συνάφεια μεταξύ χρεών και υγείας ήταν μεγάλη και ουσιαστική όταν λαμβάνονταν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία και το επίπεδο του εισοδήματος. "Βρήκαμε ότι τα χρέη από πιστωτικές κάρτες και το άγχος από τα χρέη είναι δείκτες ασφαλούς προσέγγισης στο πώς κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία", σημειώνει η κ. Ντρεντέα. "Οι ερευνητές γνωρίζουμε από καιρό ότι το ύψος του εισοδήματος και το επάγγελμα είναι βασικοί κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που συνδέονται με την υγεία. Η νέα έρευνά μας αυτή δίνει πρόσθετες μετρήσεις που θα μας επιτρέψουν να δούμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα".

 

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για την μέτρηση της υγείας. Ζήτησαν από τους ερωτώμενους να αξιολογήσουν την υγεία τους σε μια κλίμακα μεταξύ της "πολύ κακής" και της "πολύ καλής". Επίσης χρησιμοποίησαν μια τυπική κλίματα αναγνώρισης της φθοράς της υγείας, με βάση την οποία ζητήθηκε απο τους ερωτώμενους να βαθμολογήσουν τη δυσκολία με την οποία κάνουν καθημερινές δραστηριότητες όπως να ανεβαίνουν σκάλες ή να μεταφέρουν τα ψώνια από το σούπερ-μάρκετ. Αυτές οι αξιολογήσεις, κατόπιν, συγκρίθηκαν με τις απαντήσεις των ιδίων με τους δείκτες άγχους απο τα χρέη. Οι δείκτες αυτοί που είχαν σχεδιασθεί απο τον κ. Λαβράκα, ζητούσαν απο τους ερωτώμενους τον βαθμό της στενοχώριας τους για το σύνολο των χρεών τους. Τα συμπεράσματα της μελέτης έδειξαν μεγάλη σχέση μεταξύ του άγχους απο τα χρέη και της υγείας.

Επιπλέον, οι δείκτες αυτοί υγείας συγκρίθηκαν με πολλές άλλες μετρήσεις σχετικά με το ακριβές ύψος χρέους απο πιστωτικές κάρτες, τον αριθμό των καρτών που έχει ο καθένας και το κατά πόσο το χρεωστικό υπόλοιπό τους μεταφέρεται από μήνα σε μήνα. Εντούτοις, τα ευρήματα έδειξαν ότι η μόνη παράμετρος που συνδέεται με την υγεία ήταν το ποσοστό τους συνολικού χρέους ως προς το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

"Αυτό το ποσοστό είναι ένα ακριβέστερο μέτρο της οικονομικής δυσκολίας παρά μόνο το ύψος του εισοδήματος διότι υπεισέρχεται στο κατά πόσο ο κόσμος ζει και καταναλώνει μέσα στα όρια των υπαρκτών δυνατοτήτων του", προσθέτει ο κ. Λαβράκας. "Δύο άνθρωποι μπορεί να έχουν το ίδιο εισόδημα αλλά, εάν ο ένας έχει περισσότερα χρέη, κατά πάσα πιθανότητα, αυτός θα βρίσκεται κάτω από μεγαλύτερη πίεση και άγχος και θα αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα υγείας.

 

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

"Το άγχος λόγω χρεών είναι, ενδεχόμενα, ιδιαίτερα σημαντικά διότι η μελέτη κατέδειξε ότι παίζει ρόλο και πέραν του ποσοστού χρεών και εισοδήματος", παρατηρεί ο κ. Λαβράκας. "Δηλαδή, το ποσό του χρέους που έχει ένα άτομο και το άγχος του λόγω αυτού έχουν συσσωρευτική επίπτωση, με καθένα από αυτούς τους συντελεστές να συμβάλλει στην επιδείνωση της υγείας.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης κατά πόσο το γεγονός ότι οι Αφρικανικής καταγωγής Αμερικανοί έχουν κατά πάσα πιθανότητα υψηλότερα χρέη και μεγαλύτερα επίπεδα άγχους λόγω των χρεών μπορεί να συμβάλλει στην πραγματικότητα ότι η υγεία τους έχει την τάση να είναι χειρότερη από εκείνη των λευκών. Ομως, η έρευνα δεν διαπίστωσε μια τέτοια σχέση.. Ο κ. Λαβράκας συμπλήρωσε ότι "χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διερευνήσουν αυτό το εύρημα". Η μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε από χορηγίες της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Οχάϊο, μιάς εφημερίδας και ενός τηλεοπτικού σταθμού στο Κολόμπους του Οχάϊο. 

Ενώ εμείς περιμένουμε την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για την αίτησή μας με τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων για την απαγόρευση των διαφημίσεων των τραπεζών για πιστωτικές κάρτες και άλλα καταναλωτικά δάνεια με τα παράνομα (σήμερα πέραν του 9,25%) επιτόκια, όπως έχει κρίνει ο Αρειος Πάγος, η δημοσιοποίηση της έρευνας αυτής τις ΗΠΑ έρχεται σαν επιβεβαίωση της ορθότητας των απόψεών μας ότι τόσο η νομιμότητα στις τραπεζικές συναλλαγές όσο και ο σεβασμός της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε απαρέγκλιτα σκληροί με την τραπεζική τρομοκρατία και όσους την υπηρετούν. Γιατί δεν θέλουμε να μας σκοτώνουν με δόσεις και μάλιστα με την υπογραφή μας. Ηδη, τα θύματα είναι πάρα πολλά και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για να αυξηθούν. Οπως έχει ειπωθεί, «εμείς οι Ελληνες δεν επιλέγουμε τυράννους, απλά απορρίπτουμε την τυραννία». Και για μια ακόμη φορά, υπενθυμίζουμε το μόνιμο αίτημά μας: Zητάμε, διαζευκτικά, ή τίμιες ή κλειστές τράπεζες. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.  

Και μέση επιλογή δεν υπάρχει.


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr