www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

·          Πλήθος μηνυμάτων για τοκογλυφικές κάρτες, δάνεια

·          Καταιγισμός στην TV, ραδιόφωνο και Τύπο

·          Με ασφαλιστικά μέτρα, η Ενωση Καταναλωτών θα
ζητά την απαγόρευση κάθε τέτοιας διαφήμισης

Σε λίγο έρχεται η περίοδος των "εορτών". Οτι έχει μείνει δηλαδή να μπορεί να χαρεί κάθε τραπεζόπληκτος νεόπτωχος εκτός απο τον πλούτο ψυχής και καρδιάς της θρησκευτικής κατάνυξης των Χριστουγέννων που μας αγγίζει όλους, άσχετα τι έξοδα μπορούμε να κάνουμε για την οικογένειά μας. Τα λεφτά και την διάθεσή μας έχουν προλάβει και έχουν λεηλατήσει οι καλές μας τράπεζες. Για να γίνεται καλύτερα η λεηλασία και να μην ξεφύγει κανείς, οι τραπεζικοί όμιλοι ξοδεύουν κάθε χρόνο συνολικά 16 δισεκατομμύρια για διαφήμιση. Ενα μεγάλο μέρος αυτής της δαπάνης γίνεται κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο. Και φέτος θα μας βομβαρδίσουν με άπειρα μηνύματα για τις πιστωτικές κάρτες που "κάνουν πραγματικότητα κάθε επιθυμία σας", προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια που "έλειπαν μέχρι σήμερα απο τη ζωή σας - και γι' αυτό ήταν τόσο χάλια-", το δάνειο που θα σας βάλει στη θέσει του οδηγού των νέων καθαρόαιμων της ασφάλτου" με 35.000 τον μήνα άτοκα και με πρώτη δόση το 2004" και τα άλλα γνωστά κόλπα των διαφημιστών. Εφέτος όμως θα γίνει για πρώτη φορά η μεγάλη έκπληξη. Οχι στους ταλαίπωρους καταναλωτές αλλά στους διαφημιζόμενους τραπεζίτες και τους διαφημιστές τους. Τελικά όλα σ' αυτόν τον κόσμο πληρώνονται. Και πληρώνονται με μεγάλο επιτόκιο...

ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ

"Καλές γιορτές χωρίς συνδρομή στην κάρτα σας και με 9,50% για έξη μήνες" λεει μια τέτοια διαφήμιση που ήδη εμφανίστηκε και προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή μας. "Χωρίς συνδρομή για πάντα". Εμάς όμως τράβηξε και την περιέργεια και, όπως είναι γνωστό, όταν πρόκειται για τράπεζες εμείς είμαστε από πολύ περίεργοι έως εξαιρετικά καχύποπτοι. Κάναμε λοιπόν αρκετές πρόσθετες ερωτήσεις και μάθαμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που τα κρύβει επιδέξια το κείμενο της διαφήμισης. Μετά το εξάμηνο, το επιτόκιο της κάρτας θα είναι 16,50%. Αυτό, κατά τον Αρειο Πάγο είναι τοκογλυφία γιατί το ανώτατο θεμιτό επιτόκιο για οποιοδήποτε τραπεζικό επιτόκιο είναι σήμερα 10,50%. Ετσι απλά και ξεκάθαρα. Και γι' αυτό μηνύσαμε πριν ένα περίπου μήνα περισσότερες απο 20 τράπεζες. Για να μπουν στις τράπεζες οι εισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά τους. Αλλη διαφήμιση δείχνει ένα σκύλο και μας υπόσχεται ότι η δικιά τους κάρτα λύνει όλα τα προβλήματα ως δια μαγείας. Αυτή όμως ζητά και συνδρομή 15.000 τον χρόνο. Εάν είστε πάνω απο 65 ετών, μην κάνετε τον κόπο να τρέξετε στην καλή αυτή κρατική τράπεζα για να προλάβετε να πάρετε πριν εξαντληθούν. Δεν σας θέλουν για πελάτη γιατί εφαρμόζουν τον δικό τους ιδιότυπο ηλικιακό τραπεζορατσισμό.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Οταν όμως το διαφημιζόμενο προϊόν είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ, η διαφήμιση δεν είναι θεμιτή αλλά συμβάλλει στη παραπλάνηση των καταναλωτών που είναι οι αποδέκτες του μηνύματος. Ναι, καλά το καταλάβατε. Οσες διαφημίσεις προβάλουν σήμερα πιστωτικές κάρτες, προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο πάνω του 10,50% είναι παραπλανητικές και αθέμιτες γιατί το προϊόν που προωθούν είναι τοκογλυφικό, πάντα κατά τον Αρειο Πάγο και την πρόσφατη απόφασή του 12/19/2001. Και εδώ ανοίγουν πολλά σοβαρότατα νομικά και ποινικά θέματα. Ποιες είναι οι ευθύνες των διαφημιζομένων τραπεζών, ποιες των μέσων μαζικής επικοινωνίας που τις μεταδίδουν και ποιες των διαφημιστικών εταιριών που τις παράγουν. Ολα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν απο τους εισαγγελείς. Η Ενωση Καταναλωτών & Δανειοληπτών ήδη άρχισε τις ενέργειες. Παρακολουθείται κάθε διαφημιστικό μήνυμα απο τράπεζες για τα προϊόντα αυτά και έχει οργανωθεί η ακαριαία κατάθεση αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων για να απαγορευτεί η προβολή των παραπλανητικών αυτών διαφημίσεων προκειμένου να προστατευθεί ο καταναλωτής. Είμαστε εδώ και τους περιμένουμε. Οποια τράπεζα τολμήσει να διαφημίσει το τοκογλυφικό της προϊόν θα βρεθεί στο Δικαστήριο. Και στη συνέχεια θα υπάρξουν αγωγές και διεκδικήσεις αποζημιώσεων. Εμείς τους συμβουλεύουμε να το σκεφτούν πολύ καλά πριν το τολμήσουν. Ξέρουμε ότι δεν θα μας ακούσουν. Πρόβλημά τους. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι μπορούμε να αποδείξουμε ξεκάθαρα την τοκογλυφία τους σε κάθε Ελληνα Δικαστή. Και εκεί θα έχουν πρόβλημα. Γιατί εκεί δεν χωράνε διαπλοκές και παρασκήνια. Εκεί γίνονται όλα ζωντανά, στην αίθουσα με ακροατήριο και δημοσιογράφους.

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ

Αλλά και ο καθένας απο όλους εσάς μπορεί να τους δώσει το δικό του ηχηρό μήνυμα. Οταν δείτε μια τραπεζοδιαφήμιση για καρτοδάνεια μπορείτε να δώσετε σε αρκετούς απο αυτούς τους έξυπνους κυρίους ένα καλό μάθημα. Πάρτε τους τηλέφωνο και πείτε τους ότι το διαφημιστικό μήνυμα που εμπεριέχει καμουφλαρισμένη τοκογλυφία σας προσβάλλει και ότι δεν πρόκειται να σας κάνουν ποτέ πελάτες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραπλανητική διαφήμιση και σαν απόρριψη της κακόγουστης προσπάθειας προσβολής της νοημοσύνης κάθε Ελληνα. Αυτό να το πείτε στο κανάλι που παίζει τη διαφήμιση, στον Διοικητή και στον διευθυντή Μάρκετινγκ της "έξυπνης" τράπεζας, στον Υφυπουργό που εποπτεύει την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και στον Τραπεζικό "Μεσολαβητή" της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών που δεν βλέπει ποτέ κανένα πρόβλημα στις τράπεζες. Επίσης δώστε το μήνυμα και στον Σύνδεσμο Διαφημιζομένων Ελλάδας που είναι το "Συνδικάτο των διαφημιζομένων" καθώς και στην Ενωση Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδας. Για να ξέρουν όλοι ότι δεν σας παραπλάνησαν. Εάν έχετε κάρτα ή δάνειο, πέστε τους ότι θα την σταματήσετε και ότι θα διεκδικήσετε τους παράνομους τόκους που σας χρέωσαν την τελευταία πενταετία μαζί με την αποζημίωση για ηθική βλάβη των 68 εκατομμυρίων για κάθε κάρτα ή δάνειο. Εάν δεν έχετε, πέστε τους ότι ξέρετε τα περί τοκογλυφικών επιτοκίων που εντόπισε ο Αρειος Πάγος και ότι δεν πρόκειται να σας ξεγελάσουν ποτέ, ότι και άν λένε. Παρακάτω, σας δίνουμε τα τηλέφωνα όλων αυτών των εκλεκτών κυρίων που φροντίζουν να σας εξασφαλίζουν τοκογλυφία με διαφήμιση. Και υπάρχει και το καλό Ελληνικό Κράτος που... εισπράττει φόρους για την διαφήμιση αυτή που παραπλανά τους πολίτες του. Πάρτα όλα Χριστοδουλάκη είναι η υπόθεση. Η παραπλανητική διαφήμιση είναι τζάμπα όπιο στα χέρια των τραπεζών και των διαφημιστών τους. Για τον εθισμό των καταναλωτών. Για μειωμένη αντίσταση. Για πλήρη παράλυση. Για ολοκληρωτική παράδοση. Αλλά μέχρις εδώ κύριοι τραπεζίτες. Και τώρα τηλέφωνα άμεσης αντίδρασης. Εχουμε και λέμε:

Alpha Bank - Πρόεδρος 326000, Μάρκετινγκ 3263800

American Express - Γεν.Δ/τής 3215180

ASPIS BANK - Πρόεδρος 3613113

BNP - Κέντρο 7468000

Γενική - Πρόεδρος 3248334, Μάρκετινγκ 3233860

Εθνική - Καρατζάς 3341002, Μάρκετινγκ 3346000

Εμπορική - Στουρνάρας 3284000, Δημ.Σχ.3242646

Citibank - Κέντρο 9290000

Λαϊκή - Κέντρο 3350000

Εurobank - Κέντρο 3337000

Πειραιώς - Πρόεδρος 3335501

Αττικής - Κέντρο 3646910

Kύπρου - Κέντρο 0800-800800

ABN-AMRO - Κέντρο 9497000

Aγροτική - Διοικητής 3236253, Παράπονα 3298504

NOVA BANK - Κέντρο 9557000

ΕΓΝΑΤΙΑ - Γενικός 9477581

ING - Γενικός 9551000

Υπουργείο Ανάπτυξης - Υφυπουργός 3820471

Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος 6746568

Ενωση Διαφημιστικών Εταιρειών 3246215

Τραπεζικός "Μεσολαβητής" 3376700

Ενωση Ελληνικών Τραπεζών 3638669

MEGA - 6903000

ANT1 - 6886100

ET1 - 7701911

NET - 6066000

ALPHΑ - 4897777

STAR - 3481000

EXTRA - 3486000

TEMPO - 6743100

ALTER - 5707000

MAKEΔΟΝΙΑ - 031-05043000

902 - 259280

Η ΑΡΧΗ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ

Δεν θα είναι πρώτη φορά που η Ενωση Καταναλωτών & Δανειοληπτών θα κάνει άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση για την απαγόρευση κάποιας παραπλανητικής διαφήμισης. Οι παλαιότεροι φίλοι μας θα θυμούνται σίγουρα την απαγόρευση που επιβάλαμε στην διαβόητη τηλεοπτική διαφήμιση της τράπεζας Eurobank με το "1.000.000 για κάθε μέλος της οικογένειάς σας, για πάντα, με τον ανοιχτό λογαριασμό Eurobank". Δικαιωθήκαμε τότε στην επιμονή μας ότι το σποτάκι αυτό είχε δύο παραπλανητικά στοιχεία. Πρώτα, δεν έλεγε ότι πρόκειται για δάνειο αλλά μιλούσε για "ανοιχτό λογαριασμό".

Δεύτερον, ήταν παραπλανητικό ως προς το ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ανήλικα παιδιά σαν αυτά που εμφανιζόντουσαν στην οθόνη δεν μπορούν να πάρουν οποιοδήποτε δάνειο γιατί απλά δεν έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα ενώ καθένας απο τους γονείς δεν μπορεί να πάρει προσωπικό δάνειο (χωρίς δικαιολογητικά) παραπάνω απο 1.000.000. Σοβαρό θέμα είχε προκύψει τότε και με το Υπουργείο Ανάπτυξης που δίστασε να επιβάλλει το προβλεπόμενο απο τον νόμο πρόστιμο στην Eurobank που κυμαίνεται απο 500.000 έως 20.000.000 κατά περίπτωση. To ζήτημα έφθασε στη Βουλή με ερώτηση του κ. Γ. Καρατζαφέρη στην οποία απάντησε η τότε Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μιλένα Αποστολάκη. Η στιχομυθία Καρατζαφέρη- Μιλένας μέσα στη Βουλή ήταν απολαυστική δεδομένου ότι η υφυπουργός προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει ότι... δεν υπάρχει λόγος επιβολής προστίμου στην τράπεζα που δεν είχε καταδεχθεί ούτε να απαντήσει σε επιστολή του υπουργείου διότι ο επιδιωκόμενος σκοπός, δηλαδή η απαγόρευση της προβολής της συγκεκριμένης τηλεοπτικής διαφήμισης είχε ήδη επιτευχθεί με την παρέμβαση της Ενωσης Καταναλωτών & Δανειοληπτών και, συνεπώς, δεν υπήρχε λόγος για πρόσθετες κυρώσεις. Κράτος ισχυρό, κράτος δικαίου, Κράτος Πασόκ με λογική Μιλένας. Να δούμε τώρα τι θα ακούσουμε με την νέα φάση από την νέα ηγεσία του υπουργείου. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι και για πολύ χειρότερα. Η μάχη θα δοθεί και όλοι οι αναγνώστες της ΑΛΦΑ ΕΝΑ θα έχουν το προνόμιο να μαθαίνουν απο πρώτο χέρι όλες τις λεπτομέρειες αυτής της αναμέτρησης. Μια πληροφόρηση που όλοι θα φροντίσουν να αποκρύψουν απο τον Ελληνικό Λαό. Κανάλια, μεγαλοεκδότες και Σία. Για να πάρουν πάλι όλοι σε όσους το οφείλουμε, ένα καλό μάθημα τι σημαίνει ενεργός πολίτης και απαιτητικός καταναλωτής.

 


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr