www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ

·         Για δύο κακουργήματα κατά παντός υπευθύνου

·         Κατηγορίες για απάτη και πλαστογραφία

·         Έκθετη και η διοίκηση της τράπεζας

·         Σκληρή ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη

Λίγες ημέρες μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς για τοκογλυφία σε βάρος 2 εκ. Ελλήνων απο 20 τράπεζες, το πανελλήνιο πληροφορήθηκε άφωνο αλλά όχι πλέον έκπληκτο την είδηση ότι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για απάτη και πλαστογραφία σχετικά με τις καταγγελίες σε βάρος ανώτατων στελεχών της Εμπορικής Τράπεζας και παράδοξων μεθοδεύσεων. Τις καταγγελίες είχε κάνει το πρώην διευθυντικό στέλεχος στη Εμπορική Γερμανίας και Κύπρου κ. Στέφανος Τσίπας. Ηδη η υπόθεση έχει περάσει στα χέρια ειδικού ανακριτή, η έρευνα του οποίου σίγουρα θα φωτίσει σε βάθος και πλάτος όλες τις πτυχές των καταγγελιών και θα προσωποποιήσει τις ευθύνες σε κάθε υπεύθυνο. Στις καταγγελίες υπάρχουν επίσης στοιχεία και για φοροκλοπή σε βάρος του Δημοσίου καθώς και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Οπως είναι γνωστό, η παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δ. Ασπρογέρακα έγινε τον Δεκέμβριο του 1998 μετά απο ερώτηση για το θέμα αυτό της Εμπορικής που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής κ. Γ. Καρατζαφέρης. Μήνες ενωρίτερα, ο καταγγέλων κ. Σ.Τσίπας είχε απευθυνθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη που τον παρέπεμψε στον ΥΠΕΘΟ κ. Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος με τη σειρά του τον παρέπεμψε στον τότε σύμβουλό του και από τον Ιούνιο 2000 Πρόεδρο της Εμπορικής κ. Ιωάννη Στουρνάρα. Ο τελευταίος, ενώ ενημερώθηκε τότε με όλες τις λεπτομέρειες από τον κ. Τσίπα προφανώς δεν έκρινε ότι χρειάζεται να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια. Μετά τον διορισμό του στην τράπεζα, και πάλι δεν έκανε τίποτα για το θέμα ενώ κάποιοι που φέρονται ότι είχαν κεντρικό ρόλο... αναβαθμίστηκαν με προαγωγές και διακρίσεις. Τώρα που ασκήθηκαν οι διώξεις για τις δύο αυτές κακουργηματικές πράξεις, ο κ. Στουρνάρας και αυτοί που τον διόρισαν είναι έκθετοι ενώ η τράπεζα φαίνεται ότι βρίσκεται σε δραματικά δύσκολη θέση, αντιμετωπίζοντας τις θύελλες που μόνη της έσπειρε. Ακούγονται πολλά σενάρια για το τι μπορεί να προκύψει τους επόμενους μήνες. Ενα απο αυτά πιθανολογεί μηνύσεις και αγωγές απο μετόχους της τράπεζας για πλασματικούς ισολογισμούς παρελθόντων ετών και δυσανάλογα χαμηλά κέρδη που, όμως, φαίνεται ότι εξηγούν πειστικά οι καταγγελίες Τσίπα. Ετσι, ίσως να φθάσουμε να δούμε ακόμα και καταγγελίες και κατά των ορκωτών ελεγκτών της τράπεζας. Πιθανό επίσης είναι, μέτοχοι να καταθέσουν πρόταση μομφής στη διοίκηση Στουρνάρα για συζήτηση στην επόμενη γενική συνέλευση. Δεν θεωρείται επίσης απίθανο, τα στοιχεία για ενδεχόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που κατέθεσε ο κ. Τσίπας καθώς και η βιντεοταινία με εξαιρετικά αποκαλυπτική συνομιλία του με ανώτατο στέλεχος της τράπεζας να προσελκύσουν και το ειδικό ενδιαφέρον των Αμερικανικών και διεθνών υπηρεσιών καταπολέμησης τέτοιας παρανομίας. Τέλος, είναι λογικά αναμενόμενο ότι οι εποπτικές αρχές του τραπεζικού συστήματος στη Γερμανία, όπου η θυγατρική τράπεζα της Εμπορικής φέρεται να είχε αναπτύξει αυτές τις ανορθόδοξες συναλλακτικές μεθοδεύσεις, θα παρέμβουν για τοπικούς ελέγχους σε βάθος με τη γνωστή αυστηρότητα που επιδεικνύουν σε περιπτώσεις ακόμα και ενδείξεων για πιθανά προβλήματα απο πιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία.

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Με τη γνωστή υπευθυνότητα και ευαισθησία του για τα θέματα τραπεζών και συναλλασσομένων, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης κατέθεσε προ ημερών νέα ερώτηση στη Βουλή που απευθύνεται προς τους νέους υπουργούς ΥΠΕΘΟ και Δικαιοσύνης κ.κ. Ν. Χριστοδουλάκη και Φ. Πετσάλνικο. Σας δίνουμε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο της καυτής αυτής ερώτησης που φέρνει τους πάντες, συμπεριλαμβανομένου και του Διοικητού της Τραπέζης Ελλάδος, ενώπιον των ευθυνών τους.

 

 "Μετά απο ερώτησή που κατέθεσα στη Βουλή τον Δεκέμβριο 1998 για την ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων για παράδοξες συναλλαγές και παράνομες πράξεις της διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας και μετά από προκαταρκτική ανάκριση που διατάχθηκε σαν αποτέλεσμα της δημοσιοποίησης των καταγγελιών που μέχρι τότε εγνώριζαν μόνο ο πρωθυπουργός κ. Κ.Σημίτης, ο πρώην ΥΠΕΘΟ κ. Γ.Παπανωνίου και ο τότε Σύμβουλος ΥΠΕΘΟ κ. Στουρνάρας,  ανακοινώθηκε με πρωτοσέλιδα στον Τύπο της 26.10.2001 η είδηση ότι ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τις κακουργηματικές πράξεις της απάτης και της πλαστογραφίας.

 Λεπτομερή γνώση των στοιχείων της καταγγελίας είχε αποδεδειγμένα απο το 1998 ο νύν Πρόεδρος της τραπέζης κ. Γ. Στουρνάρας, με την τότε ιδιότητά του ως συμβούλου του ΥΠΕΘΟ κ. Γ. Παπαντωνίου, δεδομένου οτι ο καταγγέλων πρώην στέλεχος της τραπέζης κ. Στέφανος Τσίπας από τον Μάϊο 1998 είχε ζητήσει γραπτά να ενημερώσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη ο οποίος τον παρέπεμψε γραπτά στον κ. Παπαντωνίου για να καταλήξει να ενημερώσει τότε προφορικά με όλες τις λεπτομέρειες τον κ. Στουρνάρα, χωρίς να γίνει απο κανέναν καμία ενέργεια για την εισαγγελική διερεύνηση των σοβαρότατων καταγγελιών. Τον Ιούνιο 2000, ο τελευταίος μετακινήθηκε στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της Εμπορικής Τράπεζας. Η εισαγγελική δίωξη αποδεικνύει τώρα ότι η κρίση του στο σοβαρό αυτό θέμα υπήρξε εσφαλμένη και ανεπαρκής. Μεταξύ των άλλων καταγγελιών, υπήρχαν και συγκεκριμένες αναφορές για εκτροπές μεγάλων δανείων σε μονάδες της τράπεζας στο εξωτερικό με απώλειες σημαντικών εσόδων του Δημοσίου από τον ΕΦΤΕ.

   Την Παρασκευή 26.10.2001 που δημοσιοποιήθηκε η είδηση για τις διώξεις, η τιμή της μετοχής της Εμπορικής έπεσε μόνη κατά περίπου 3% ενώ κατά τη συνεδρίαση της προηγουμένης έγιναν ασυνήθιστα μεγάλες πωλήσεις, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ (26.10.2001).

Ε ρ ω τ ά τ α ι

1.      Εάν ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, μετά την άσκηση των διώξεων κατά παντός υπευθύνου της τράπεζας για δύο κακουργήματα, κρίνει ότι επιβάλεται ο άμεσος διορισμός Επιτρόπου στη θέση του Προέδρου Δ.Σ. κ. Στουρνάρα και λόγω της προσωπικής γνώσης και προφανούς ευθύνης του τελευταίου αλλά και για την προστασία του κύρους της τραπέζης και των συμφερόντων του Δημοσίου, των μετόχων και των συναλλασσομένων.

2.      Μετά την δημοσιοποίηση των καταγγελιών τον Δεκέμβριο 1998, ποιούς ειδικούς ελέγχους στην Εμπορική έχουν κάνει το Υπουργείο Οικονομικών και το ΣΔΟΕ για τον εντοπισμό της φοροαποφυγής και τυχόν άλλων παρανόμων οικονομικών πράξεων.

3.      Γιατί δεν διατάχθηκε επείγουσα εισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθούν τα καταγγελλόμενα της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ, δηλαδή ποιοί πούλησαν μετοχές της Εμπορικής κατά την 25.10.2001 αφού είχαν, προφανώς, πληροφορηθεί ότι έχει ασκηθεί η δίωξη για κακουργήματα".

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΚΟΥΦΗΣΗ

Εντυπωσιακή είναι η ενθουσιώδης απήχηση που είχε πανελλήνια η ανακοίνωση από την Ενωση Καταναλωτών & Δανειοληπτών της νέας πανελλήνιας εκστρατείας για την οργάνωση ομόδικων αγωγών για την διεκδίκηση δικαστικών αποζημιώσεων απο τα 2 και πλέον εκατομμύρια θύματα της τραπεζικής τοκογλυφίας κατά την τελευταία πενταετία με τις πιστωτικές κάρτες, προσωπικά, καταναλωτικά και τα δάνεια αγοράς αυτοκινήτου καθώς και με τα στεγαστικά σταθερού επιτοκίου. Οι αναγνώστες της ΑΛΦΑ ΕΝΑ ήταν οι πρώτοι που ενημερώθηκαν. Διεκδικήσεις θα γίνουν και για όλα τα πανωτόκια των επιχειρήσεων και των στεγαστικών δανείων καθώς και για τις ζημιές που υπέστησαν καταθέτες που παραπλανήθηκαν να επενδύσουν σε ζημιογόνα αμοιβαία κεφάλαια. Τέλος, αγωγές για θετικές, αποθετικές ζημίες και ηθικές βλάβες μπορούν να κάνουν όλοι όσων η καταστροφή επιχειρήσεων είχε αιτιώδη συνάφεια με ενέργειες ή παραλείψεις τραπεζών. Δημοσιεύουμε και πάλι σήμερα το έντυπο της δήλωσης που πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν, σύμφωνα με τις οδηγίες, οι ενδιαφερόμενοι. Πληροφορίες δίδει η Ενωση και στο τηλέφωνο 9848900 καθημερινά απο 10--3 μμ. Το έντυπο διατίθενται και απο τα κατά τόπους Γραφεία του ΛΑ.Ο.Σ. Το γενικό σύνθημα είναι "Οι Ελληνες πολίτες υπενθυμίζουν: Η ανηθικότητα και η παρανομία βλάπτουν σαρωτικά το μέλλον των τραπεζών".

 


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr