www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ,
EUROBANK !

·          Μήνυσε τελικά τους δύο διευθυντές της για κακουργήματα

·          Ενδεκα μήνες μετά τις αποκαλύψεις Καρατζαφέρη

·          Επιχείρησαν αποσιώπηση του σκανδάλου

·          Υποχρεώθηκαν σε ομολογία στη Βουλή

 

Οι φανατικοί φίλοι της σελίδας αυτής που παρακολουθούν ανελλιπώς τις εβδομαδιαίες βολές κατά της αθλιότητας του τραπεζικού συστήματος και των κινδύνων της υπερχρέωσης αλλά και όλοι εσείς οι αναγνώστες της ΑΛΦΑ ΕΝΑ που διαβάζετε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από την καθολική αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών  στις "μεθοδεύσεις" των εθνικών μας τραπεζιτών, ξέρετε ότι η αποκαλυπτική πληροφόρηση που έχετε είναι μοναδική, και βέβαια απόλυτα ελεύθερη, ανάμεσα στα ΜΜΕ όπου επικρατούν συνθήκες "αποστείρωσης" κάθε κριτικής για τα "σημεία και τέρατα" των τραπεζών, "για να μην μας κόψουν την διαφήμιση" όπως έμμεσα λένε, που ξεπερνά τα 16 δις δραχμών κάθε χρόνο, όπως δεν λένε. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, μας διαβάζουν τακτικά και πάρα πολλοί τραπεζίτες και στελέχη του "όμορφου και αγγελικά πλασμένου αυτού κλάδου".

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ

Σήμερα θα σας δώσουμε το φινάλε στην υπόθεση με τις βαρύτατες αποκαλύψεις που είχαμε κάνει τον Δεκέμβριο 2000 για παράνομες συναλλαγές στο κατάστημα Τρικάλων της Τράπεζας Eurobank που έφερε τότε και στη Βουλή με ερώτησή του ο Βουλευτής κ. Γ. Καρατζαφέρης. Προκλήθηκε τότε σάλος σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, το θέμα συζητήθηκε πάρα πολύ ενώ ο βουλευτής έγινε αποδέκτης ακόμα και διαμαρτυριών από τα "θιγόμενα έντιμα" τραπεζοστελέχη που είχαν αναφερθεί ονομαστικά. Βέβαια, η καταγγελία είχε γίνει μετά απο πολύ προσεκτική επιτόπια έρευνα και υπεύθυνη τεκμηρίωση και διασταύρωση των πληροφοριών που έδωσαν θιγόμενοι δανειολήπτες του συγκεκριμένου καταστήματος από τους οποίους ξεκίνησαν οι πληροφορίες για παράδοξες ενδείξεις. Υποχρεώθηκαν έτσι, τόσο η τράπεζα όσο και άλλες ελεγκτικές αρχές, να κάνουν επιθεώρηση με αποτέλεσμα, ένδεκα μήνες αργότερα να αποδειχθεί τελικά η απόλυτη ορθότητα των καταγγελιών και να καταλήξει η "έκπληκτη" τράπεζα να μηνύσει τα "εκλεκτά" στελέχη της για βαρύτατα ποινικά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και να τα απομακρύνει. Αυτό επιβεβαιώνει ότι ο πρωτογενής φρουρός της νομιμότητας είναι πάντα ο πολίτης. Οι δανειολήπτες του καταστήματος ήταν αυτοί που ξεκίνησαν το θέμα και το έφεραν στον Βουλευτή. Οι "εποπτικές" αρχές το μαθαίνουν συνήθως τελευταίες. Αποτελεί, όμως, η αποκάλυψη και ο όλος χειρισμός επίσης μια ακόμα πανηγυρική δικαίωση και τιμή στον βουλευτή κ. Γ. Καρατζαφέρη που έκανε και πάλι το καθήκον του με ασυνήθιστη αρετή, τόλμη, ευαισθησία, ευθυκρισία και υπευθυνότητα για μια αθλιότητα που ήταν άριστα κρυμένη πίσω από τα στεγανά της τράπεζας, που, ακόμα και η ίδια δεν είχε αντιληφθεί τίποτα. Σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, ακόμα και βουλευτές συχνά συγκαλύπτουν ύποπτους μηχανισμούς που γνωρίζουν ότι λειτουργούν σε μεγάλη έκταση και ισοπεδώνουν την αξιοπρέπεια και τα οικονομικά των πολιτών που εκπροσωπούν. Χρειάστηκε η κρυφή κάμερα της αποκαλυκτικής δημοσιογραφίας για να βγεί τελικά στον αέρα το αίσχος με τα εθνικά μας φρουτάκια. Κάτι που ήξεραν και τα παιδιά του δημοτικού, όχι μόνο στην Πάτρα αλλά και σε όλη τη Χώρα. Παραθέτουμε παρακάτω το κείμενο των ερωτήσεων Καρατζαφέρη και την αποκαλυπτική ομολογία για το ποινικό φινάλε της υπόθεσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Δικαιοσύνης (Δεκέμβριος 2000)

Σύμφωνα με καταγγελίες πελατών του Καταστήματος Τρικάλων της Τραπέζης EFG Eurobank-Ergasias (πρώην Εργασίας) εντοπίσθηκαν χορηγήσεις προς πιστούχους εγκεκριμένων ορίων που, ενώ έχουν χρεωθεί στους λογαριασμούς των, αυτοί έχουν πλήρη άγνοια και βέβαια δεν έχουν πάρει τα χρήματα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για οργανωμένο κύκλωμα τοκογλυφίας στο οποίο φέρονται αναμεμειγμένοι ο Διευθυντής Τσόγκας και ο Υποδιευθυντής Μπραζιτίκος που φαίνεται ότι διέθεταν κατ' επάγγελμα τα σημαντικά ποσά που αντλούσαν με τις εικονικές χορηγήσεις σε τοκογλυφικές ιδιωτικές προεξοφλήσεις μεταχρονολογημένων επιταγών πιθανώς σε συνεργασία με τοπικά κυκλώματα. Σε μία από τις πιστούχους επιχειρήσεις προς τις οποίες έγιναν τέτοιες χορηγήσεις, ο Υποδιοικητής της τραπέζης φέρεται ότι είναι και ο λογιστής. Είναι άγνωστο πότε άρχισε η φερόμενη από τις πληροφορίες ως παράνομη αυτή δράση των παραπάνω και τυχόν άλλων συνεργών τους εντός και εκτός τραπέζης αλλά έχει γίνει γνωστό ότι στο συγκεκριμένο Κατάστημα έχει σταλεί κλιμάκιο επιθεωρητών για εσωτερικό έλεγχο. Ηδη τα θύματα προχωρούν στην υποβολή μηνύσεων για τις ποινικά αξιόποινες πράξεις που έχουν γίνει σε βάρος τους.

Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλασσομένων -εκτός των τραπεζών που έχουν πολλαπλές ωφέλειες- θεωρεί σαν επιτακτική την ανάγκη να καταργηθούν πλήρως η ποινικές συνέπειες της ακάλυπτης επιταγής που αποτελεί την γενεσιουργό αιτία των συναλλαγών με μεταχρο-νολογημένες επιταγές, η φύση των οποίων βρίσκεται σε κατάφορη αντίθεση με την έννοια της επιταγής σαν αξιόγραφο όψεως. Στούς μαυροπίνακες των τραπεζών βρίσκονται καταχωρημένοι εκατομμύρια πολιτών με δυσμενή σε βάρος τους στοιχεία για "ακάλυπτες" επιταγές που στην πραγματικότητα λειτούργησαν σαν αξιόγραφα προθεσμίας αντί συναλλαγματικών που είναι πλέον ανεπιθύμητες στις συναλλαγές. Εχει δε φθάσει το Κράτος στο ακραίο σημείο να έχει επιβάλλει χαρτόσημο στα πινάκια προεξόφλησης των μεταχρονολογημένων επιταγών τις οποίες τυπικά - και ορθά - αγνοεί η Ελληνική νομοθεσία. Οι επιταγές αποτελούν το βασικό "εργαλείο δουλειάς" των τοκογλύφων ενώ η κατάργηση των ποινικών συνεπειών θα ανακουφίσει από μεγάλο φόρτο υποθέσεων τα Δικαστήρια. Τέλος, η κατάργηση της ποινικοποίησης της επιταγής θα ευθυγραμμίσει τις συναλλακτικές και τραπεζικές πρακτικές με εκείνες στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση όπου η έννοια της μεταχρονολογημένης επιταγής είναι άγνωστη και βέβαια νομικά και συναλλακτικά αδιανόητη.

 

Ερωτώνται και καλούνται οι κ.κ. Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Δικαιοσύνης να ενημερώσουν την Βουλή:

·        Τι γνωρίζει η Τράπεζα Ελλάδος για το θέμα αυτό στο συγκεκριμένο Κατάστημα Τρικάλων 

·        Πότε ελέγχθηκε για τελευταία φορά το κατάστημα αυτό από την Γενική Επιθεώρηση Τραπεζών της Τραπέζης Ελλάδος και τι προέκυψε από τον έλεγχο αυτό σχετικά με τα καταγγελλόμενα

·        Πόσοι υπάλληλοι της τραπέζης ΕFG Eurobank καθώς και της Τραπέζης Εργασίας απολύθηκαν κατά την τελευταία πενταετία

·        Εάν ο κ. Υπουργός της Δικαιοσύνης προτίθεται να βάλει τέρμα στην παγκόσμιας πρωτοτυπίας χρήση των μεταχρονολογημένων επιταγών στις συναλλαγές και στις ποινικές συνέπειές τους. 

Δόθηκε τότε στη Βουλή μια απάντηση ότι το ζήτημα ερευνάται από την τράπεζα και τις αρμόδιες αρχές. Ενα χρόνο αργότερα και ενώ απο πλευράς της τράπεζας Eurobank δεν είχε γίνει ποτέ καμία ανακοίνωση, ακολούθησε νέα ερώτηση Καρατζαφέρη:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ 

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας (Δεκέμβριος 2001)

Με ερώτησή μου τον Δεκέμβριο 2000 έφερα στη δημοσιότητα με καταγγελίες πελατών του Καταστήματος Τρικάλων της Τραπέζης EFG Eurobank-Ergasias (πρώην Εργασίας) ότι εντοπίσθηκαν χορηγήσεις προς πιστούχους εγκεκριμένων ορίων που, ενώ έχουν χρεωθεί στους λογαριασμούς των, αυτοί έχουν πλήρη άγνοια και βέβαια δεν έχουν πάρει τα χρήματα. Υπήρχαν ενδείξεις ότι επρόκειτο για παρακύκλωμα τοκογλυφίας στο οποίο φέρονται αναμεμειγμένοι ο Διευθυντής Τσόγκας και ο Υποδιευθυντής Μπραζιτίκος. 

Ακολούθησαν έρευνες που φαίνεται ότι επιβεβαίωσαν την ακρίβεια των καταγγελιών μου και κατα πληροφορίες τα δύο αυτά τραπεζικά στελέχη έχουν ήδη απομακρυνθεί απο την τράπεζα. ΕΡΩΤΑΤΑΙ:

1.      Εάν τα δύο αυτά στελέχη της Eurobank-Ergasias στα Τρίκαλα απολύθηκαν απο την τράπεζα, πότε, για ποιους λόγους, εάν έχουν μηνυθεί, από ποιόν και με ποιές κατηγορίες. 

2.      Εάν υπήρξε καμία συνέπεια (πρόστιμο κλπ) για την συγκεκριμένης τράπεζας.

ΚΑΙ Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ

Στις 4 Ιανουαρίου 2002, δόθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό ΥΠΕΘΟ η παρακάτω πολύ αποκαλυπτική απάντηση:

"Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση του Βουλευτή κ. Γ. Καρατζαφέρη, σχετικά με υπαλλήλους της Τραπέζης EFG Eurobankrgasias στο Κατάστημα Τρικάλων, σας διαβιβάζουμε την απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία προκύπτουν τα εξής:

Ο Διευθυντής κ. Τσόγκας απεχώρησε στις 25-5-2001 λόγω συνταξιοδότησης. Εχει υποβληθεί εις βάρος του η από 8-11-2001 έγκληση της Τράπεζας για τις πράξεις της άμεσης συνέργειας σε χρήση πλαστού εγγράφου, της απιστίας, της άμεσης συνέργειας σε πλαστογραφία και της άμεσης συνέργειας σε υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος. Ο Υποδιευθυντής κ. Μπραζιτίκος απελύθη από την Τράπεζα στις 10-11-2001 λόγω υποβολής της από 8-11-2001 έγκλησης της Τράπεζας για τις πράξεις της απιστίας και της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος.

Η εμπλοκή υπηρεσιακών παραγόντων σε συναλλαγές που δεν εμπίπτουν στις θεσμοθετημένες δραστηριότητες και διαδικασίες της Τράπεζας, ενέχει, ενδεχομένως αδυναμίες στο μηχανισμό εσωτερικού ελέγχου των τραπεζών, οι οποίες, στο πλαίσιο της περιοδικής συνολικής αξιολόγησης που διενεργείται, μπορεί να οδηγήσουν στη σύσταση λήψης διορθωτικών μέτρων και όχι, κατ΄ανάγκη, στην επιβολή προστίμων.

Ο Υπουργός

Νικ. Χριστοδουλάκης"

ΠΙΚΡΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια για την υπόθεση αυτή στην "εκλεκτή" αυτή τράπεζα που πρωταγωνιστεί στην αγορά και που, μαζί με άλλες περίπου 20 τράπεζες έχει μηνυθεί για τοκογλυφία, ανήκουν σε σας, τους πολίτες αυτής της πολύπαθης Χώρας. Εμείς θα υπογραμμίσουμε μόνο ότι μια μήνυση σε βάρος διευθυντών τράπεζας που είναι, κατά τεκμήριο και δεοντολογικά, "λειτουργοί αυξημένης εμπιστοσύνης" για το κοινό, αποτελεί πάντα μια εξαιρετικά σημαντική είδηση. Την είδηση όμως αυτή την αποσιώπησαν τόσο η διοίκηση της Eurobank, που είχε υποχρέωση να κάνει δημόσια ανακοίνωση, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος που εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα. Αυτοί είναι οι πανίσχυροι μηχανισμοί συγκάλυψης δυσμενών ειδήσεων για τις τράπεζες. Για να μην μάθει ο πολίτης οτιδήποτε αρνητικό για τις τράπεζες "που πρέπει να εμπιστεύεται τυφλά". Διαφάνεια και πγιότητα (sic) στην ενημέρωση, επαγγέλλεται συχνά ο πρωθυπουργός. Η αλήθεια και η δυσάρεστη για το "σύστημα" πραγματικότητα φιλτράρεται ή εξαφανίζεται τελείως από τα ΜΜΕ για να μην μάθει ο πολίτης. "Και οι θεσμοί λειτουργούν αποτελεσματικά", διαβεβαιώνει ο ίδιος και επιβεβαιώνει ο (τραπεζικός) Υπουργός Τύπου κ. Πρωτόπαπας. Εάν μια τέτοια είδηση δεν αξίζει να γίνει ούτε μονόστηλο στις πίσω σελίδες των εφημερίδων, αυτό σημαίνει ότι όλοι κάνουμε αποδεκτό ότι ο εντοπισμός κακουργηματικών πράξεων που έγιναν απο διευθυντές τράπεζας δεν είναι έκπληξη ούτε κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει την κοινωνία μας, την συντεταγμένη πολιτεία και τον κάθε πολίτη. Εάν είναι έτσι (που είναι), τότε κ. Πρωθυπουργέ η Χώρα βρίσκεται σε φάση προχωρημένης αποσύνθεσης, παρακμής και εκφυλισμού. Και γι' αυτό, εμείς οι πολίτες απορρίπτουμε την και διαχρονική πολυαθλιότητα, την κατάλυση αρχών και θεσμών, το οικονομικό έγκλημα μέσα και έξω από τις τράπεζες (τοκογλυφία και όχι μόνο), την διαφθορά στον δημόσιο τομέα, τον νόμιμο και παράνομο τζόγο, την ληστεία του αιώνα στο χρηματιστήρίο, το ανεξάντλητο λαθρεμπόριο λευκής σαρκός, καυσίμων και τσιγάρων (πίσω από το Δημαρχείο τα πουλάνε λιανική, δεν τους έχει δει ποτέ κανείς;), την φίμωση της ελευθεροτυπίας, την καθεστωτική πολυπροπαγάνδα, τους εισαγόμενους ψηφοφόρους, τους δοτούς (κομματικούς) τραπεζίτες, τα ζεϊμπέκικα και τα παζάρια με τους Τούρκους και όλα τα άλλα. Γι' αυτό απορρίπτουμε και εσάς κ. Πρωθυπουργέ και τους εν ΠΑΣΟΚ συντρόφους σας, που δεν μπορέσατε να δείτε κανένα απ' όλα αυτά τα προβλήματα τόσα χρόνια. Στους Ελληνες δεν ταιριάζει ούτε η αθλιότητα ούτε οποιοσδήποτε ζυγός.

 


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr