www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο

Αρθρο στον Τύπο

ΤΑΥΤΙΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ

       Μεταχρονολογημένες επιταγές

τωρα και σε Ευρώ!!

   Σάλος με θρασύτατη διαφήμιση

Σε συντονισμένες προπαρασκευαστικές ενέργειες προχωρούν οι τράπεζες για την εισαγωγή του Ευρώ στις συναλλαγές απο 1.1.2001. Μια απο τις ενέργειες αυτές προκαλεί ήδη θύελλα των φορέων των συναλλασσομένων γιατι στοχεύει στη διαιώνηση της αθλιότητας που προσφέρει απλόχερα ο στρεβλός μηχανισμός της ευρύτατης χρήσης των μεταχρονολογημένων επιταγών που λειτουργεί μεταπολεμικά στη χώρα μας με τεράστιες αρνητικές συνέπειες στους συναλλασσόμενους. Διατηρείται όμως γιατί είναι εξαιρετικά επωφελής τόσο για τις τράπεζες όσο και για τη λεγόμενη "δευτερογενή αγορά χρήματος", δηλαδή τους τοκογλύφους

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ

ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ

Μεταξύ των συμφερόντων τραπεζών και τοκογλύφων υπάρχουν πολλά κοινά βασικά σημεία αλλά πλήρης ταύτιση συμφερόντων στο θέμα της χρήσης των μεταχρονολογημένων επιταγών.

Οι τοκογλύφοι είναι απο τους καλύτερους πελάτες των τραπεζών -κρατικών και ιδιωτικών - που τους προσφέρουν, γνωρίζοντας τί είναι και πως "δουλεύουν", πλήρες πακέτο υπηρεσιών, που περιλαμαβάνουν καταθέσεις, θυρίδες θησαυροφυλακίου για να είναι ασφαλείς οι μεταχρονολογημένες επιταγές που παραλαμβάνουν για "σπάσιμο" απο τα θύματα, πληροφορίες για την φερεγγυότητα κάθε υποψήφιου θύματος και άλλα πολλά. Βέβαια, οι τοκογλύφοι δεν χρειάστηκαν ποτέ να επενδύσουν στο χρηματιστήριο γιατί οι επενδύσεις που κάνουν στην ίδια τη "δουλειά" τους είναι πολλαπλάσια πιο αποδοτικές και απόλυτα σίγουρες απο την Σοφοκλέους. Οι τράπεζες προμηθεύουν τον κόσμο με καρνέ επιταγών για να κυκλοφορεί "χαρτί" που φτάνει στους τοκογλύφους. Πολλές φορές, κάποιοι "εξυπηρετικοί" διευθυντές τραπεζών λειτουργούν -προφανώς με το αζημίωτο- σαν "αφανείς" πράκτορες υποδεικνύοντας στα θύματα "να πάνε σ' ένα καλό φίλο να τους εξυπηρετήσει". Και τον στέλνουν στον τοκογλύφο της εμπιστοσύνης τους για να πάρει (τοκογλυφικά) λεφτά ο δανειολήπτης και να πληρώσει τους (συχνά τοκογλυφικούς) τόκους της τράπεζας. Οι τραπεζικοί δεν εφαρμόζουν κατά κανόνα τον νόμο για το ξέπλημα βρώμικου χρήματος, προστατεύοντας τους τοκογλύφους, ίσως για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης.

Ετσι όλοι συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του συστήματος που εξασφαλίζει το αποτέλεσμα: την ευημερία και το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών και των τοκογλύφων και τον αφανισμό της περιουσίας του θύματος. Εάν τύχει και δεν αυτοκτονήσει στο τέλος, μάλλον θα πρόκειται για ιδιαίτερα τυχερό άτομο. 

ΕΠΙΤΑΓΗ - ΤΟ

ΤΕΛΕΙΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Οι τράπεζες επέβαλαν παλαιά την αυτεπάγγελτη ποινικοποίηση της επιταγής και τον επακόλουθο αφανισμό της συναλλασματικής και την απώλεια των τελών χαρτοσήμου για το Δημόσιο. Τα τέλη διοχετεύθηκαν στις τράπεζες που χρεώνουν ακριβά τα καρνέ που δίνουν. Αν υπάρχουν και κάποια δυσμενή στοιχεία σε βάρος του ενδιαφερόμενου, τότε τα καρνέ του στοιχίζουν ακόμα πιό πολύ με την γνωστή και θεσμοθετημένη από αιώνες ελληνοτουρκική μέθοδο "ειδικών κινήτρων". Αργότερα, το "έξυπνο" Κράτος, βρήκε τρόπο και επέβαλε τέλος στα... πινάκια ενεχυρίασης μεταχρονολογημένων επιταγών που δίνονται στις τράπεζες για χρηματοδότηση. Επιταγών δηλαδή που δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τον νόμο. Πλημμύρισαν τα δικαστήρια απο δίκες για ποινικά ενώ εκατομμύρια πολίτες απέκτησαν "ποινικό μητρώο". Οι "καθαροί" είναι οι τοκογλύφοι σ' αυτή τη χώρα. Κάποτε το φαινόμενο έγινε τέτοιων διαστάσεων που τα δικαστήρια δεν μπορούσαν να σηκώσουν το φόρτο. Αποφασίστηκε η κατάργηση της αυτεπάγγελτης δίωξης για ακάλυπτες επιταγές αλλά παρέμεινε η δίωξη κατ' έγκληση. Αυτό σημαίνει ότι ποινική δίκη αρχίζει εάν ο κομιστής της επιταγής που ήταν ακάλυπτη θελήσει να γίνει ποινική δίωξη κατά του εκδότη. Ετσι, προστατεύθηκαν τα συμφέροντα τόσο των τραπεζών όσο και των τοκογλύφων που βασίζονται στην ποινικοποίηση της επιταγής. Βέβαια με την αλβανοποίηση της ελληνικής αγοράς, ο κλάδος αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό. Εχουν μπεί στην πιάτσα πολλοί Αλβανοί "κεφαλαιούχοι-επενδυτές " που δανείζουν χρήματα χωρίς απαραίτητα να παίρνουν μεταχρονολογημένες επιταγές. Αυτό γίνεται εφόσον ο ενδιαφέρόμενος για δάνειο έχει ένα ή περισσότερα... παιδιά. Εάν δεν πληρώσεις, σε ειδοποιούν να ξεγράψεις το παιδί σου γιατί δεν θα το ξαναδείς. Εάν έχεις περισσότερα παιδιά, σε αφήνουν να διαλέξεις ποιό παιδί θέλεις να σου... μείνει ζωντανό. Καθαρές δουλειές και πολύ εκσυγχρονισμένες. Αυτά γίνονται σήμερα στην ισχυρή Ελλάδα του εκσυγχρονισμού απο το καθεστώς με το ανθρώπινο πρόσωπο και τις ελιές Σημίτη. Τα αυγά εξακολουθούν να είναι Τουρκίας.

ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Για το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών πλέον σε Ευρώ, κατατέθηκε στη Βουλή προ ημερών απο τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργο Καρατζαφέρη η παρακάτω ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης:

 "Στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής 2.9.2001, με ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώριση πληροφορηθήκαμε ότι "....Η Alpha Bank, η μεγαλύτερη Τράπεζα ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα, σας δίνει τη δυνατότητα απο σήμερα κιόλας να προμηθευθείτε καρνέ επιταγών σε Ευρώ. Οι επιταγές σε Ευρώ χορηγούνται και απο δραχμικούς λογαριασμούς. Ετσι, δίνεται η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν, να εκδίδουν μεταχρονολογημένες επιταγές σε Ευρώ χωρίς να ανοίξουν νέο λογαριασμό. Γι' αυτό, μη χάνετε χρόνο, πείτε το στην Alpha Bank και ελάτε από σήμερα σε ένα απο τα 450 Καταστήματά της". Η νομιμότητα αυτής της διαφήμισης και η συμβατότητά της με τον Ελληνικό Κώδικα Διαφήμισης προσβλήθηκε ήδη στην αρμόδια Επιτροπή δεοντολογίας απο την Ενωση Καταναλωτών & Δανειοληπτών που ζητά την απαγόρευση της προβολής του συγκεκριμένου μηνύματος. 

 Υπάρχουν αρκετές άλλες τράπεζες που ήδη προμηθεύουν την πελατεία τους με μπλόκ επιταγών σε Ευρώ για την "ομαλή" μετάβαση της αγοράς στη χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών στο νέο νόμισμα και την κάλυψη των αναγκών των συναλλασσομένων, συμπερι-λαμβανομένων και των τοκογλύφων για τους οποίους οι μεταχρονολογημένες επιταγές αποτελούν βασικό εργαλείο "δουλειάς".

 Είναι γνωστό ότι η νομικά και συναλλακτικά παράδοξη αυτή μεθόδευση συνιστά διαστροφή της φύσης και του ρόλου της επιταγής στις συναλλαγές την οποία ο νόμος αναγνωρίζει μόνο σαν αξιόγραφο όψεως πληρωτέο με την εμφάνιση στην τράπεζα του εκδότη. Οι ποινικές κυρώσεις για έκδοση ακάλυπτης επιταγής καθώς και η παράνομη μεθόδευση των τραπεζών να δέχονται μεταχρονολογημένες επιταγές σαν καλύμματα χρηματοδότησης για κεφάλαια κίνησης, καθιέρωσαν την μεταχρονολογημένη επιταγή σαν υποκατάστατο της συναλλαγματικής που προβλέπει ο νόμος σαν αξιόγραφο προθεσμίας. Το αποτέλεσμα είναι να έχει η Ελλάδα το θλιβερό προνόμιο οι συναλλαγές να γίνεται με τέτοιο καθεστώς που είναι απαράδεκτο σύμφωνα με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου χρησιμοποιούνται περισσότερο αποτελεσματικοί και βέβαια νόμιμοι μηχανισμοί για την προστασία των συναλλαγών (ασφάλειες πιστώσεων, κλπ) που εδώ δεν αφήνονται να λειτουργήσουν απο τις τράπεζες. 

 Ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.      Για ποιο λόγο το Ελληνικό Κράτος συνεχίζει να ανέχεται αυτή τη νομικά και συναλλακτικά παράνομη και παράδοξη κατάσταση με τις μεταχρονολογημένες επιταγές και, εάν προτίθεται να την τερματίσει, πότε θα το πράξει, πριν ή μετά την εξάπλωση της κυκλοφορίας τέτοιων επιταγών Ελλήνων εκδοτών χωρίς κατατεθειμένο κάλυμμα και στην ανυποψίαστη Ευρώπη

2.      Εάν έχουν ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ιδιότυπη και παράνομη αυτή κατάσταση που υπάρχει στην Ελληνική αγορά και

3.      Εάν και πότε προτίθεται να καταργήσει εντελώς τις ποινικές συνέπειες, έστω και κατ' έγκληση, της έκδοσης ακάλυπτων επιταγών, όπως ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη

ΠΡΟΣΒΛΗΘΗΚΕ

ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμεση ήταν η αντίδραση και της Ενωσης Καταναλωτών & Δανειοληπτών. Την επομένη της εμφάνισης της διαφήμισης της ALPHA BANK για τις μεταχρονολογημένες επιταγές, κατέθεσε έγκληση για παράβαση του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης, ζητώντας να απαγορευθεί η συνέχεια της προβολής του διαφημιστικού αυτού μηνύματος. Σύμφωνα με την Ενωση "η διαφήμιση αυτή στοχεύει στην προώθηση της χρήσης της μεταχρονολογημένης επιταγής σε Ευρώ που όμως είναι ένα αξιόγραφο το οποίο δεν προβλέπεται απο την κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία, η επιταγή είναι αξιόγραφο όψεως, όπως ακριβώς ισχύει και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο απώτερος στόχος όμως είναι να δημοσιοποιήσει την εικόνα της πλήρους αλλοίωσης της χρήσης της επιταγής. Διάβρωση του νόμου θέλουν να κάνουν στα μάτια του κόσμου. Για προθεσμιακές πληρωμές, ο νόμος προβλέπει τη χρήση συναλλαγματικής και γραμματίου εις διαταγή. Η παράδοξη πρακτική που έχει αναπτυχθεί μόνο στην Ελλάδα για τη χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών συνιστά πρωτοφανή διαστροφή της νομικής φύσης και του ρόλου του αξιογράφου αυτού στις συναλλαγές που είναι άγνωστη στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το μήνυμα της ALPHA BANK αποτελεί άμεσο ή έμμεσο "κάλεσμα" στους Ελληνες χρήστες μεταχρονολογημένων επιταγών (ένας μεγάλος κλάδων των οποίων είναι οι τοκογλύφοι για τους οποίους οι επιταγές αυτές είναι το βασικό εργαλείο "δουλειάς") να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τέτοιες επιταγές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Εξάλλου και επίσης κατά την άποψη της Ενωσης, η διαφήμιση αυτή παραβιάζει κατάφορα και τις τρείς (3) βασικές αρχές του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης που δεσμεύει και την δημιουργό διαφημιστική εταιρεία Olympic DDB, ήτοι:

1)     Οτι όλες οι διαφημίσεις πρέπει να είναι νόμιμες, ευπρεπείς, έντιμες και να λένε την αλήθεια

2)     Κάθε διαφήμιση πρέπει να δημιουργείται με πνεύμα κοινωνικής ευθύνης και να είναι σύμφωνη με τις αρχές του θεμιτού ανταγωνισμού, όπως είναι γενικά παραδεκτός στο εμπόριο και

3)     Κάθε διαφήμιση δεν πρέπει να κλονίζει την εμπιστοσύνη του κοινού στη διαφημιστική λειτουργία.

Για το όλο θέμα, η Ενωση Καταναλωτών & Δανειοληπτών ενημέρωσε τον αρμόδιο Επίτροπο στις Βρυξέλλες καθώς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη. Η ενημέρωση της εποπτεύουσας το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα Τράπεζα Ελλάδος είναι περιττή διότι το θέμα και το γνωρίζει άριστα αλλά και μόνιμα το αγνοεί πλήρως. Δηλαδή, ο κ. Παπαδήμος ούτε βλέπει, ούτε ακούει τίποτα το προβληματικό στα πιστωτικά ιδρύματα που εποπτεύει. Ολα πανε ρολόϊ. Τώρα το ότι οι αυτοκτονίες και τα βαρύτατα επεισόδια δανειοληπτών έχουν ξεπεράσει επίσημα τους 250, αυτό δεν του λεει τίποτα....

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Για να τελειώσουν οι διαστροφές με τις επιταγές και να γίνουμε και εμείς Ευρωπαϊοι στην πράξη και όχι κατ' όνομα και στα θέματα αυτά, πρέπει να γίνουν πολλά και μάλιστα γρήγορα. Το ξέρουμε οτι δεν θα γίνει τίποτα απο όλα αυτά που θα σημειώσουμε γιατί σ' αυτή τη χώρα, οι τράπεζες και οι τοκογλύφοι είναι πρακτικά υπεράνω του νόμου και ότι προστατεύονται απο το καθεστώς. Εχουμε και λέμε. Zητάμε:

Πλήρη αποποινικοποίηση της επιταγής.... εγκατάσταση μόνιμων συνεργείων του ΣΔΟΕ στις τράπεζες και δειγματοληπτικό έλεγχο επιταγών και εντοπισμό εμπορικών συναλλαγών στις οποίες αντιστοιχούν.... έλεγχο ταμιευτηρίων με μεγάλες και πολλές ημερήσιες κινήσεις και συσχετισμός των καταθετών με τυχόν θυρίδες θησαυροφυλακίου.... έλεγχο πόθεν έσχες όλων όσων εντοπίζονται με επιταγές που δεν αντιστοιχούν με τιμολόγια... έλεγχο των τραπεζών για μεγάλες ποσότητες καρνέ που χορηγούν.... έλεγχο της ροής των επιταγών κατά ημερομηνία και αύξοντα αριθμό για των εντοπισμό της μεταχρονολόγησης... Απλά πράγματα, δηλαδή για το ΣΔΟΕ. Να περάσουν το κατώφλι των τραπεζών, να ανοίξουν τα μάτια και τα μυαλά τους και να πιάσουν το οικονομικό έγκλημα στο σύνολό του. Η φοροκλοπή δεν είναι σε μια τυρόπιτα που πουλήθηκε χωρίς απόδειξη σε τουρίστα σε ερημονήσι τον Αύγουστο. Είναι μέσα στις τράπεζες και στα σεντούκια των τοκογλύφων. Κύρια στις κρατικές τράπεζες, κύριοι του ΣΔΟΕ και κύριε Παπαντωνίου. Εμάς δεν μας ακούν γιατί είμαστε μέσοι Ελληνες, δηλαδή "νεοραγιάδες" όπως μας θεωρούν στην πράξη. Εμείς όμως δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Πρώτα θα τους δώσουμε την ευκαιρία να ακούσουν και για το θέμα αυτό τους αρμόδιους των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης.  Και στη συνέχεια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους πολίτες. Ολους εμάς... και εκεί δεν τα βγάζουν πέρα με τίποτα...

 


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr