www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο

ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΙΚΑ

Σήμερά ή "τράπεζά" μας έχει λίγα νηστίσιμα από την κουζίνα μας καθώς και σουφλέ πανωτόκια σε μια συνταγή από τον τραπεζικό τσελεμεντέ, σε εκτέλεση από τον μοναδικό σέφ του είδους Γιάννο Παπαντωνίου μέσα στη Βουλή. Οσοι παρακολουθήσαμε την δεκάωρη συνεδρίαση της Τετάρτης για την πανωτοκιάδα, πήραμε μια πικρή γεύση της "κοινοβουλευτικής δημοκρατίας" του "ανθρωποκεντρικού και σοσιαλιστικού" που σερβίρει το ΠΑΣΟΚ στους Ελληνες του 2000. Και ανησυχήσαμε πάρα πολύ για αυτό που εγώ ονομάζω η "δικτατορία του εκλογικού νόμου και της αυτόνομης κυβερνητικής πλειοψηφίας". Εγώ που ζω σ' αυτή την χώρα αρκετές δεκαετίες για να τα έχω δει όλα, αισθάνθηκα χωρίς υπερβολή ότι, σαν πολίτης, είμαι στημένος στο εκτελεστικό απόσπασμα της δημοκρατίας των παραεξουσιών. 

Είδαμε μια σύσσωμη Βουλή και όλους τους βουλευτές να βάλλουν κατά του τραπεζοφιλικού σχεδίου τροπολογίας του κ. Παπαντωνίου. Δεν είδαμε και δεν ακούσαμε ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ βουλευτή να τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ του σχεδίου αυτού. Και είδαμε έκπληκτοι την Κυβέρνηση να περιφρονεί το δικαίωμα της Βουλής να νομοθετεί και να επιμένει σε επιλογές ύποπτης προέλευσης από προφανή εξωπολιτικά κέντρα εξουσίας. Μπροστά στα μάτια μας, τα παράκεντρα αυτά εξουσίας επέβαλαν την θέλησή τους στους Ελληνες βουλευτές που έδωσαν άνισο και μάταιο αγώνα. Είδαμε τον κ. Μητσοτάκη να καταθέτει την τεράστια πείρα και την πολύτιμη οξυδέρκειά του χωρίς να σημειώνονται από τον Υπουργό. Ολοι φώναζαν για βελτιώσεις υπέρ των αγροτών αλλά δεν τους άκουσαν. Ολα έπεφταν στο πάτωμα. Μεγάλο το σόκ στα θεωρεία. Κάποιοι μια στιγμή δεν κρατήθηκαν ακούγοντας τις τραπεζοφιλικές εξαγγελίες του Υπουργού και έβαλαν δυνατά τα γέλια με αποτέλεσμα να τους πάνε στο κρατητήριο της Βουλής. Σήμερα κλαίει όλη η Ελλάδα.

Το συμπέρασμα όλων όσων είμαστε στα θεωρεία είναι ότι τα εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας έκαναν περίπατο την Τετάρτη μέσα στη Βουλή, επέβαλαν την βούλησή τους και ταπείνωσαν το Σύνταγμα και τον "κυρίαρχο" Λαό. Εκαναν "τάπα" στο Κοινοβούλιο όπως θα έλεγε και ο κ. Φασούλας, εάν ήταν παρών. Αισθητή η απουσία πολλών "εκλεκτών" του Λαού και του γυαλιού της τηλεόρασης, κύρια των νέων βουλευτών. Είχαν φαίνεται σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν και δεν παρακολούθησαν την συνεδρίαση που "έκαιγε" τους μισούς Ελληνες. Ηταν όμως εκεί ο πυρήνας από 70-80 των μόνιμων μαχητών που έδωσαν την μάχη. Μίλησαν περισσότεροι από 50. Εαν δεν τους ήξερε κανείς, δεν θα μπορούσε να μαντέψει σε ποιο κόμμα ανήκαν. Τόσο καθολικά υπερκομματικές ήταν οι τοποθετήσεις. 

Θα με ρωτήσετε -και με το δίκιο σας- κατά όσο σήμερα διαβάζετε κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ και όχι παρατραπεζικά. Και όμως το θέμα είναι αμιγώς τραπεζικό. Την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο, ήταν παρούσες και νομοθέτησαν οι τράπεζες, ενάντια στον Ελληνικό Λαό και ενάντια στο Σύνταγμα που λεει ότι οι εξουσίες ασκούνται υπέρ του Λαού. Παρά τις ομόφωνες εκκλήσεις των βουλευτών από όλες τις πτέρυγες, προστατεύθηκαν οι τράπεζες και όχι οι δανειολήπτες, οι αγρότες και οι άλλες παραγωγικές τάξεις που έχουν γονατίσει. Υπήρξε βουλευτής που δήλωσε ότι ο αδελφός του δεν ζει πλέον μετά από εμπλοκή με τράπεζα.

Αγωνίστηκε ο Υπουργός να ολοκληρώσει το αποτέλεσμα: Ελληνικός Λαός - Τράπεζες, σημειώσατε 2. Και έπειθε ότι βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Του το είπαν άλλωστε και πολλοί βουλευτές αλλά αυτός παρέμενε ψύχραιμος και συχνά κοιτούσε το ταβάνι. Τρία πουλάκια κάθονται....

Οπως πάντα, καταπέλτης ήταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Σε μόνιμη σύνδεση με την συνείδησή του και μόνο, μίλησε ξεκάθαρα σαν ασυμβίβαστος και ανένδοτος εκφραστής του πολίτη βάζοντας το Κοινοβούλιο, την Κυβέρνηση και τον καθένα ενώπιον των ευθυνών του με ευθυκρισία, θάρρος και αρετή που σπανίζουν. Εκανε προτάσεις που δεν ακούστηκαν από κανέναν άλλο. Ζήτησε να προστατεύεται από τον νόμο η κατοικία κάθε πολίτη από πλειστηριασμούς και άλλα πρωτοποριακά. Αλλη κλάση, άλλη σκέψη, άλλο επίπεδο ήθους και ανθρωπιάς. 

Ακούστηκαν πολλές και διάφορες διαπιστώσεις βουλευτών που δίνουν το στίγμα της κοινής πλέον αντίληψης για το τι σημαίνει "Ελληνική τράπεζα". Καταγράφουμε μερικές:

·           Δεν μπορούν να λειτουργούν οι τράπεζες σαν κράτος εν κράτει.

·           Εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα των τραπεζών, δεν θα υπάρχουν άτομα που θα σέβονται την πολιτική και τους πολιτικούς.

·           Εάν δεν βελτιώσουμε την τροπολογία, δεν θα είμαστε Κυβέρνηση.

·           Εάν τέτοιες είναι οι τράπεζες, τότε οι τοκογλύφοι θα πρέπει να χαρακτηρισθούν κοινωνικοί λειτουργοί.

·           Οι τράπεζες λειτουργούν με μαφιόζικες μεθόδους

·           Η ανοχή της Κυβέρνησης στις συμπεριφορές των τραπεζών είναι εγκληματική

·           Οι προηγούμενες αποτυχημένες ρυθμίσεις απέδειξαν ότι η Κυβέρνηση νομοθετεί πρόχειρα

·           Οι τράπεζες έχουν θέση στο βιβλίο Γκίνες.

·           Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας είναι αμαρτωλό

·           Ζούμε κλίμα πολιτικής ανεντιμότητας.

·           Οι τράπεζες πρέπει να παύσουν να σέρνουν τον εκβιαστικό χορό τους

·           Αφήνουμε τις τράπεζες να υπαγορεύουν τους νόμους

·           Η διατύπωση της τροπολογίας για το οφειλόμενο ποσό οδηγεί σε υπόγειες τραπεζικές διαδρομές

·           Μετά τον καρκίνο, σαν μεγαλύτερη αιτία θανάτου έχουν αναδειχθεί οι τράπεζες

·           Το τρίς εξαμαρτείν δεν σας τιμά κ. Υπουργέ (Παπαντωνίου) 

·           Οι τράπεζες είναι πανωκλέφτες

·           Καταργείστε τον υποχρεωτικό δια νόμου ανατοκισμό στην Ελλάδα

·           Εκεί που ανταμώνει η απελπισία με την αδικία, υπάρχει εξέγερση

Πολλοί βουλευτές κατέθεσαν για τα πρακτικά της Βουλής τον τελευταίο κατάλογο των 252 πλέον θυμάτων των τραπεζών που δημοσιοποίησε προ ημερών ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Δανειοληπτών. Οι τράπεζες πραγματικά σκοτώνουν. Σταχυολογούμε μερικά περιστατικά:

·           Ανθοπαραγωγός με θερμοκήπια στο άργος αυτοκτόνησε μαζί με την γυναίκα του με φυτοφάρμακα, αφήνοντας δύο παιδιά που η τράπεζα πέταξε στο δρόμο παίρνοντας τα ακίνητα.

·           Αγρότης στην Εύβοια χωρίς οφειλή σε κρατική τράπεζα αυτοκτόνησε με γεωργικό φάρμακο όταν ο διευθυντής της τράπεζας του είπε για πρώτη φορά ότι ο πατέρας του που είχε πεθάνει προ οκταετίας είχε οφειλή 200.000 που έγινε 5 εκ. και τον απείλησε ότι θα του πάρει το σπίτι και τα χωράφια εάν δεν εξοφλήσει μέσα σε 5 ημέρες.

·           Νεκροθάφτης πέθανε αβοήθητος μέσα στο νεκροταφείο ένα χρόνο αφού του πήρε το σπίτι η τράπεζα

·           Ανδρόγυνο επιστημόνων ηλικίας κάτω των 40 ετών έπαθαν θανατηφόρο εγκεφαλικό και καρδιακό μέσα σε ένα εξάμηνο μετά από εμπλοκή του δανείου τους για θερμοκήπιο. Αφησαν πίσω πέντε ανήλικα ενώ η τράπεζα λεηλάτησε ακίνητη περιουσία άνω του δισεκατομμυρίου

·           Δανειολήπτης στη Ρόδο πήγε στη τράπεζα για ρύθμιση οφειλής. Η τράπεζα δεν δέχθηκε και τον απείλησε. Γύρισε σπίτι του, έπαθε συγκοπή καρδιάς και πέθανε

·           Μεγαλοβιομήχανος απο τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα, πήγε στην τράπεζα να συζητήσει για εμπλοκή δανείου και αυτοί δεν ήθελαν να τον ακούσουν γιατί είχε μεγάλη ακίνητη περιουσία που τους ενδιέφερε. Βγαίνοντας από την τράπεζα έπεσε σκόπιμα μπροστά σε διερχόμενο φορτηγό και αυτοκτόνησε.

·           Ανθοπαραγωγός στην Ρόδο μπήκε παράνομα φυλακή για χρέη προς τράπεζα που είχαν μεταφερθεί στο Δημόσιο Ταμείο λόγω κατάπτωσης εγγύησης του Δημοσίου

·           Ελληνας του εξωτερικού που επέστρεψε και επένδυσε τις οικονομίες του σε επιχείρηση, έπαθε εγκεφαλικό και καρδιακό μέσα σε μία εβδομάδα και πέθανε διότι, εκτός από την περιουσία του που του πήρε, έκανε ποινικό δικαστήριο σε βάρος της κόρης της που κάνει ακαδημαϊκή καριέρα και που τελικά αθωώθηκε

·           Ξενοδόχος στο Ναύπλιο αυτοκτόνησε μετά από εκβιασμούς και αμέτρητα προγράμματα πλειστηριασμών από τράπεζα

·           Μητέρα από την Πάτρα πούλησε το νεφρό της για να ξεχρεώσει τοκογλυφική απαίτηση τράπεζας σε βάρος του γιου της.

·           Βιοτέχνης από την Πιερία έδωσε συνέντευξη στην τηλεόραση λέγοντας ότι τράπεζα του κατέστρεψε την βιοτεχνία που απασχολούσε 30 εργαζόμενους και ότι τώρα προσφέρει το νεφρό του για να εξοφλήσει το υπόλοιπο χρέος που έμεινε μετά τους πλειστηριασμούς

·           Δανειολήπτης στο Καρπενήσι, όταν έλαβε το πρόγραμμα πλειστηριασμού της τράπεζας, έπαθε εγκεφαλικό και έκτοτε παραμένει σε κατάσταση φυτού

·           Ελληνας του εξωτερικού επέστρεψε στην πατρίδα με τις οικονομίες του, έκανε μια δωρεά αξονικού τομογράφου στο κρατικό νοσοκομείο της περιοχής του, έκανε και μία επένδυση σε θερμοκήπια, έπαθε μια ζημιά από φυσικά αίτια, δεν αποζημιώθηκε από την ασφάλεια και η τράπεζα του πήρε το σπίτι και όλη την περιουσία του. Τώρα ζει ερημίτης και ερημοσπίτης σε σκηνή στην εθνική οδό και σιτίζεται από άλλους δανειολήπτες. 

·           Κτηνοτρόφος στην Εύβοια με τέσσερα παιδιά. Ο πατέρας του πυρπολήθηκε μαζί με τα πρόβατά του μετά από αφόρητες πιέσεις και απειλές της τράπεζας για κατάσχεση των ζωντανών. Ο ίδιος κάνει αιμοκάθαρση κάθε εβδομάδα και έπαθε εγκεφαλικό όταν η τράπεζα του πήρε την περιουσία.

·           Βιοτέχνης, πρώην ναυτικός της ποντοπόρου ναυτιλίας με δύο ναυάγια δήλωσε στην τηλεόραση ότι γλίτωσε δύο φορές τον πνιγμό αλλά τελικά τον έπνιξε κρατική τράπεζα που του έκλεισε την επιχείρηση και λεηλάτησε την περιουσία του

Μια διαφήμιση απορρυπαντικού λέει: "Χαμογελά η Ελλάδα όταν βλέπει την μπουγάδα της". Εμείς οι πελάτες των τραπεζών λέμε: "Κλαίει ο Ελληνισμός όταν βλέπει τις τράπεζές του". Κλάψτα Χαράλαμπε. Τέτοιο κλάμα είχε να κάνει ο λαός αυτός από την εποχή του Ξανθόπουλου. Ο μόνος που φαίνεται να είναι υπερήφανος για όλα αυτά και για την ισχυρή Ελλάδα που δημιουργεί είναι ο κ. Σημίτης.

Εμείς τα ξέραμε σε γενικές γραμμές αυτά. Και γι' αυτό είχαμε στείλει στον Πρωθυπουργό μία επιστολή τον Δεκέμβριο του 2000 όπου μεταξύ των άλλων του λέγαμε:

"Μάταια περιμέναμε την προσωπική σας παρέμβαση στο χειρισμό την νέας ρύθμισης δεδομένου ότι, για κάθε Ελληνα πολίτη και μετά τις δύο παταγωδώς αποτυχημένες απόπειρες, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γ.Παπαντωνίου είναι αποδεδειγμένα πλέον πολιτικά αναξιόπιστος να χειρισθεί εκ νέου ο ίδιος το ίδιο πρόβλημα. Ο ίδιος μας έχει αποκαλέσει "μπαταχτζήδες", έναν τουρκόφωνο προσβλητικό χαρακτηρισμό που σε καμία περίπτωση δεν μας ανήκει και που του τον έχουμε επιστρέψει σαν απαράδεκτο. Οπως δε δήλωσε στην Βουλή, προτίθεται να καλέσει την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για διαβουλεύσεις, παραγκωνίζοντας έτσι για μια ακόμα φορά τους φορείς των πελατών των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων που είναι θεσμοθετημένοι σύμβουλοι του Κράτους και οι οποίοι εξακολουθούν να περιμένουν να τους δεχθεί ο συγκεκριμένος Υπουργός στη συνάντηση που του ζήτησαν πριν από δέκα πέντε μήνες!

Εκτός από οικονομικό, το ζήτημα με τις επικίνδυνα ανεύθυνες συμπεριφορές των τραπεζών έχει αναδειχθεί κύρια σαν πρόβλημα προσβολής της αξιοπρέπειας, της τιμής, της νοημοσύνης και σε τελική ανάλυση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Και σαν τέτοιο θα προβληθεί τόσο στην Ελληνική κοινωνία, στη Βουλή, στη Δικαιοσύνη (μαζί με της ποινικές και αστικές πτυχές του) καθώς και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κανένας μας δεν δέχεται να μείνει πολίτης δεύτερης και χαμηλότερης ταχύτητας και κατηγορίας μέσα στην ενωμένη Ευρώπη της προόδου και της ανάπτυξης (η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι παραδείγματα χωρών που αναπτύχθηκαν με ζηλευτά αποτελέσματα) ενώ εμείς μετράμε πολιτικές υποσχέσεις και διαφημιστικά σποτάκια άνευ αντικρίσματος για την δήθεν ισχυρή Ελλάδα των πολιτών, πτωχεύσεις, κλεισμένες επιχειρήσεις, πλειστηριασμούς τραπεζών και τοκογλύφων, διαλυμένες οικογένειες, γραφειοκρατικά εμπόδια, διαπλοκές, μίζες, αυτοκτονίες και αναπηρίες από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Απλά, δεν αντέχουμε άλλο. Και να είστε σίγουρος ότι η δικαιολογημένη απόγνωση των θυμάτων των τραπεζών θα μετατραπεί σε οργή, αγανάκτηση και κατακραυγή ολόκληρου του Ελληνισμού όταν σύντομα θα δημοσιοποιηθούν οι τραγικές ατομικές ιστορίες των εκατοντάδων πολιτών που αυτοκτόνησαν, πέθαναν ή έμειναν ανάπηροι από τραπεζικά αδιέξοδα. Τα θύματα των τραπεζών είναι πολλαπλάσια εκείνων του ναυαγίου της Πάρου. 

Σύμφωνα με το άρθρο 120, παρ. 2, του Συντάγματος, ο Λαός δικαιούται αλλά και υποχρεούται να παρεμβαίνει κατά συνείδηση και κατά καθήκον για την τήρηση της νομιμότητας. Και κάτω από τις σημερινές συνθήκες των συνεχιζόμενων προκλητικών και αλαζονικών συμπεριφορών των τραπεζών, κρίνουμε ότι η άμεση αυτή παρέμβαση των πολιτών είναι πλέον απόλυτα επιβεβλημένη. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε στις τράπεζες ούτε σε κανέναν άλλο στην Ελλάδα να είναι υπεράνω του νόμου. Και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι εμείς οι πολίτες και θέλουμε, και ξέρουμε και μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα νομιμότητας των συναλλαγών με τις τράπεζες που απέτυχαν να λύσουν οι Κυβερνήσεις σας. Άλλα περιθώρια υπομονής καθώς και ψυχικής και οικονομικής αντοχής δεν υπάρχουν. Κανένας δεν δικαιούται να καταδικάσει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας σε ισόβιο ευτελισμό και τις οικογένειές μας σε μόνιμη οικονομική περιθωριοποίηση  προκειμένου οι τραπεζίτες να έχουν παράνομα υπερκέρδη. Ολες οι ευθύνες για τις σοβαρότατες βλαπτικές συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα από την οργή του Λαού βαρύνουν αποκλειστικά τους ίδιους τους τραπεζίτες αλλά και τη Κυβέρνηση".

Εμείς του τα είπαμε έγκαιρα και ξεκάθαρα. Και εκείνος δεν μας άκουσε. Προτίμησε να ακούσει τους τραπεζίτες. Δίκαια λοιπόν ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε προ ημερών ότι αισθάνεται μοναξιά με τον Πρωθυπουργό. Εμείς τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν είναι μόνοι τους. Εχουν και τους τραπεζίτες. Αλλά και ούτε εμείς αισθανόμαστε μοναξιά χωρίς αυτούς. Γιατί είμαστε πολλοί. Πάρα πολλοί. 10.900.000 μείον τους λαθρέλληνες, τους δύο αυτούς κυρίους και τους τραπεζίτες τους. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Εδώ και τώρα. Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ τελικά δεν ανέτειλε σ' αυτή τη χώρα. Ωρα να αναζητήσουμε για καινούριους ήλιους. Αστραφτερούς και με διάρκεια. Οχι ντενεκέδες ξεγάνωτους.

 


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr