www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο

ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΙΚΑ

Σήμερα το τραπέζι μας είναι πολύ πλούσιο. Εχει ψωμί, νερό και ήθος. Τα δύο πρώτα είναι απαραίτητα για την ζωή κάθε θηλαστικού. Το τρίτο, παρόλο λίγο δύσπεπτο, είναι απόλυτα απαραίτητο για τη ζωή κάθε ανθρώπου. Αυτοσερβιριστείτε. Και θαυμάστε τι ηθικού μεγαλείου τραπεζίτες έχει αυτή η τραπεζοευλογημένη χώρα.

Οταν τελειώσετε το διάβασμα θα διερωτηθείτε και εσείς, όπως και εγώ, μήπως βρισκόμαστε στον Χρυσό Αιώνα του Σημίτη και δεν το έχουμε προσέξει! Τα χρυσά πέφτουν βροχή. Χρυσοί οι δίσκοι της Λαίδης Αντζυ και του Λε-Πά στην Τουρκία. Χρυσό βρίσκουν οι Καναδοί στην Χαλκιδική. Χρυσή η φιλία Γεωργάκη-Τζέμ. Χρυσές και οι παραγγελίες οπλικών συστημάτων της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ. Χρυσή η πολιτιστική επίθεση Σημίτη που έφθασε ξανά στον Ινδό ποταμό, αιώνες μετά τον Μ. Αλέξανδρο. Οι χρυσοί Αθηναίοι φιλόσοφοι των τηλεοπτικών παραθύρων διδάσκουν τους Πανέλληνες καθημερινά. Οι είλωτες των Ελληνικών πόλεων -κάποιοι τους λένε λαθρομετανάστες- χτίζουν την Ελλάδα του Χρυσού Αιώνα του κ. Σημίτη. Εγιναν τόσο πολλοί που τώρα γίνεται και απογραφή για να μας λυθεί η περιέργεια ποιοί είναι πλέον οι περισσότεροι. Οι αυτόχθονες Ελληνες ιθαγενείς ή οι εισαγώμενοι Ελληνες. Απορώ πως ο γνωστός θεσμικός παράγων δεν θεμελίωσε ακόμα ΠΑΕ για τον Παναλβανικό θρύλο. Θα είχε 100,000 θεατές κάθε Κυριακή στις κερκίδες και αρκετά εκατομμύρια θεατές σπίτια στην διευρυμένη Αλβανία μέσω δορυφορικών πιάτων αγορασμένων στις πιάτσες της πλατείας Βάθης χωρίς ΦΠΑ.

Εκεί που το μεγαλείο είναι αξεπέραστο, είναι στα θέματα ηθικής. Το έχει υπενθυμίσει πολλές και ο κ. Ρέππας. Σε θέματα ήθους, η ισχυρή Ελλάδα του κ. Σημίτη είναι το κάτι άλλο. Κορυφή και οι τραπεζίτες στα θέματα ήθους. Μαθαίνω ότι αντιπροσωπεία τραπεζιτών από το Τατζικιστάν πρόκειται να έρθει στην Αθήνα για να ζητήσει τις παρεμβάσεις του Ελληνικού Τραπεζικού Ινστιτούτου και στη χώρα τους. Ναι, χάρις στον Πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Θ. Καρατζά, έγινε και αυτό το νέο τέμενος του Ελληνισμού. Είναι τόσο εθνικά ευεργετικός ο εμπνευσμένος παγκόσμιος ρόλος του Ινστιτούτου που, όπως μας διαβεβαιώνει ή ίδια η Ενωση, "το σύνολο των δαπανών για τις παρεμβάσεις στο εξωτερικό καλύπτονται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους".  Ηθος, όραμα και άψογη διαχείρηση πόρων είναι το κάτι άλλο και στις τράπεζες. Σεμινάρια θα γίνουν και με Αλβανούς, Ρουμάνους και Πολωνούς τραπεζομαθητές. Ευτυχώς, η Ελληνική τραπεζική τέχνη θα διασωθεί στους αιώνες των αιώνων, αμήν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ανησυχείτε όσο Πρόεδρος είναι ο Καρατζάς. Οι Ελληνικές τράπεζες είναι φώς. Ηθος και φώς. Μόνο οι αντάρτες "πανωτοκίστας" και ο Γ. Καρατζαφέρης φωνάζουν ακόμα!

Είμαστε ηθική υπερδύναμη. Τώρα κάνουμε και εξαγωγές ήθους και τεχνογνωσίας! Ακούστε και θαυμάστε: "Για την Ουκρανία, προβλέπεται σχεδιασμός από το Ινστιτούτο αυτό και διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Αθήνα για Retail Banking" και "Bank Risk Management". Οχι παίζουμε. Γίναμε ινστρούχτορες της αγοράς καταναλωτικής πίστης και στην Ουκρανία. Τώρα, τι αγορά είναι αυτή με μηνιαίο εισόδημα 30 δολλαρια τον μήνα κάθε άτομο δεν ξέρω. Ισως υπάρχουν και άλλοι, οι πλούσιοι της μαύρης θάλασσας στους οποίους θα κατευθύνουμε το μάρκετινγκ. Βλέπω πολύ μαύρο και πολλά θαλασσοδάνεια. Οχι, το retail δεν έχει καμια σχέση με τα ρετάλια της αριστεράς. Ολοι οι σύντροφοι με την πλουτοκρατία είναι. Οσο για το Risk Management που σημαίνει "διαχείρηση κινδύνων", αυτό εκεί μάλλον θα πρέπει να το διδάσκουν στρατιωτικοί.

 

Τώρα, περί ήθους το ανάγνωσμα. To 1996 έγινε στην Αθήνα ένα συνέδριο πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Μια Δελφική συνάντηση. Ενα συνέδριο για να τιμηθούν τα 20χρονα από την ίδρυση της Τράπεζας Εργασίας και ο ιδρυτής της μακαρίτης Κ.Καψάσκης. Θέμα του το επιχειρηματικό ήθος. Συντονιστής, ο τότε διευθυντής του Οικονομικού Ταχυδρόμου και σημερινός Ευρωβουλευτής δημοσιογράφος κ.Γ. Μαρίνος. Κύριοι ομιλητές ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμος, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι. Λαδόπουλος, ο τότε Πρόεδρος της Τράπεζας Εργασίας κ. Ξεν. Νικήτας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ίδιας τράπεζας κ. Α. Μπίμπας, ο διανοούμενος και συγγραφέας κ. Μάριος Πλωρίτης και ο βιομήχανος κ. Θ. Παπαλεξόπουλος της Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν. Για το συνέδριο, ο ιστορικός Οικονομικός Ταχυδρόμος έβγαλε μια ειδική έκδοση με εισαγωγικό άρθρο του Γ. Μαρίνου. Την έκδοση αυτή την είχα φύλαξει προσεκτικά και την έχω διαβάσει πολλές φορές. Αντιγράφω μερικά πολύ ενδιαφέροντα αποσπάσματα. Και μερικές μοναδικές ατάκες. Πολύ θα ήθελα να κάνω σφηνάκια σχόλια αλλά κρατιέμαι. Τα κουφώματα που ακούγονατι μιλάνε άλλωστε καλύτερα μόνα τους.

"Το κρίσιμο θέμα δεν είναι η ηθική διάσταση της χρηματοοικονομικής αλλά το επιχειρηματικό ήθος στην άσκησή της". Ποιός το είπε αυτό; Μα ο Λ. Παπαδήμος που στην άσκηση του εποπτικού έργου του αγωνίζεται καθημερινά να εντοπίσει κανένα απο τα κακώς κείμενα των τραπεζών. Καλώς λοιπόν των έχουμε μηνύσει για παράβαση καθήκοντος και άλλα τινά. "Στην Τράπεζα Εργασίας πιστεύομε ότι έχουμε δημιουργήσει εταιρικό ήθος".... Ξεν. Νικήτας που σήμερα είναι στη Eurobank που έχει απορροφήσει την Εργασίας. Εμείς είχαμε πάντα διαφορετική άποψη και τον έχουμε μηνύσει για τοκογλυφία. Οσο για το τραπεζικό ήθος, "πήραμε, δεν θα ξαναπάρουμε".

Παπαδήμος: Οι λέξεις "ήθος" και "ηθική" δεν φαίνεται να έχουν κεντρική θέση στην επαγγελματική οικονομική ορολογία. Και ότι "είναι έντονη η αίσθηση, συχνά η πεποίθηση, ότι στην χώρα μας υπάρχει πρόβλημα ήθους, ηθικής συμπεριφοράς. Ελλειμμα που παρατηρείται, δυστυχώς όχι σπάνια, στον επιχειρηματικό και οικονομικό τομέα (και στον τραπεζικό θα πρόσθετα εγώ) και έχει ενίοτε αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην επαγγελματική και προσωπική ζωή, αλλά και στις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων και στην ευημερία της χώρας". Ξεν. Νικήτας: "Η επιδίωξη του κέρδους με καταπάτηση του κοινωνικού συμφέροντος δεν αποτελεί ηθική συμπεριφορά". Στον Καρατζά να το πει αυτό. Οι γονείς του Παναγιωτάκη και όλοι εμείς οι υπόλοιποι πελάτες των τραπεζικών "ιδρυμάτων" το έχουμε γευθεί αυτό. 

Μπίμπας: "Μετά από μακροχρόνιες συζητήσεις έγινε αποδεκτό ότι η Τράπεζα "νομικώς" ανήκει στους μετόχους, "ηθικώς" όμως ανήκει στους καταθέτες. Και τούτο γιατί οι καταθέτες είναι: πρώτον αριθμητικά πάντα περισσότεροι από τους μετόχους, δεύτερον, εμπιστεύονται πάντα περισσότερα χρήματα από τους μετόχους και, τρίτον και σπουδαιότερο, σε κάθε τράπεζα πάντα οι καταθέτες είναι ο αθώος και ανυποψίαστος παράγων". Και ο δανειολήπτης το θύμα θα πρόσθετα εγώ. 

Παπαλεξόπουλος: "Σήμερα το επιχειρηματικό ήθος πρέπει να βρίσκεται σε επίπεδα ανώτερα καθαρά νομικών υποχρεώσεων, και συγκεκριμένα στο επίπεδο των διάχυτων απαιτήσεων της κοινωνίας, άρα να εκφράζεται με ελεύθερες επιλογές πολιτικής και πρωτοβουλιών της ίδιας της επιχείρησης". Το τραπεζικό ήθος βρίσκεται απο τις αρχές της δεκαετίας του '80 πολύ κάτω από το επίπεδο των καθαρά νομικών υποχρεώσεων. Δηλαδή βουτηγμένο στην παρανομία. Και γι' αυτό φωνάζουμε.

Πλωρίτης: "Οπως κατά Αντρέ Μαλρώ "δεν γίνεται πολιτική με την ηθική, αλλά δεν γίνεται και δίχως ηθική", έτσι δεν γίνονται και επιχειρήσεις χωρίς ήθος. Και αν αληθεύει ότι χωρίς καλή οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει καλή πολιτική, το ίδιο αληθεύει και το ότι χωρίς ήθος δεν μπορεί να υπάρξει καλή οικονομία". Πολύ καλό.

Μαρίνος: "Υπήρξα από το 1974 κοινωνός των προθέσεων του Καψάσκη να δημιουργήσει μια ιδιωτική τράπεζα, όπου θα κυριαρχούσε το εταιρικό ήθος, δηλαδή ο αλληλοσεβασμός πελατών, μετόχων και εργαζομένων. Οπου θα προτασσόταν ο κοινωνικός ρόλος της Τράπεζας και όπου οι εργαζόμενοι και διοικούντες θα υπήρχαν για να υπηρετούν τον πελάτη και το κοινωνικό σύνολο. Και όπου δεν θα υπήρχαν μεγάλοι μέτοχοι που θα έλεγχαν την τράπεζα, αφού κανένας δεν θα μπορούσε να κατέχει παραπάνω από το 2,5% του αριθμού των μετοχών". Εμείς διαπιστώνουμε ότι ο Λάτσης που προέκυψε αργότερα και σάρωσε και τις μετοχές και το ήθος και τον κοινωνικό ρόλο. Παρατηρεί ο κ. Γ. Μαρίνος, πάντα τον Ιούνιο 1996 αλλά εξ' ίσου επίκαιρα: "Αυτές τις μέρες, όπου οι πάντες ζούμε μέσα στη ζοφερή ατμόσφαιρα των καταγγελιών και των δικαστικών διώξεων για παράνομες και ανήθικες συναλλαγές μεταξύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και κάποιων πολιτικών μας, αυτή η ημερίδα και η πνευματική συνεισφορά των συντελεστών της, που κι εμπράκτως αποδεικνύουν την σημασία του ήθους σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, συνεπώς και στην επιχειρηματική δραστηριότητα, όχι μόνο είναι υπέρ ποτέ επίκαιρη, αλλά υποδεικνύει ως μόνη λύση των αδιέξοδων πλέον προβλημάτων της χώρας μας την γνωστή και από την αρχαία ακόμα ελληνική μυθολογία υποχρέωση της από μέρους μας επιλογής του δρόμου της αρετής, αντί της κακίας.

"Κι απομένει να δούμε", συνεχίζει ο ίδιος, "ποιός θα αναδειχθεί σε Ηρακλή για να καθαρίσει τους σταύλους του Αυγεία, που ασφαλώς δεν θα ήταν δυνατόν και δεν θα μπορούσαν να τους βρωμίζουν τα όποια ανήθικα και αδίστακτα επιχειρηματικά συμφέροντα, αν η πολιτική ηγεσία της χώρας μας (αλλά και η σιωπώσα συνήθως - πλήν εξαιρέσεων - πνευματική ηγεσία) δεν αποδεχόταν να εξαγοράζεται όχι μόνο για να ευνοήσει τους δωροδοκούντες για άνομη προτίμηση, αλλά δυστυχώς και για την απλή διεκπεραίωση απόλυτα νομίμων υποθέσεων ή για την έντιμη και αδέκαστη απονομή δικαιοσύνης". Ελλάδα διαχρονικών Ελλήνων, λέμε εμείς.

Νικήτας: "Θέλω να επισημάνω ότι, στο ανταγωνιστικό μας περιβάλλον, το ήθος των επιχειρηματικών φορέων πρέπει να αξιολογείται με βάση τις ενέργειες και τη συμπεριφορά των φορέων αυτών στην εξυπηρέτηση και του κοινωνικού συμφέροντος και όχι μόνο του ατομικού συμφέροντος. Η τεράστια ταχύτης αλλαγής τόπου των κεφαλαίων και η μεγιστοποίηση του κέρδους με τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας είναι ένα μεγάλο ηθικό και κοινωνικό πρόβλημα της εποχής. Ως σήμερα οι Αμερικανοί λέγανε ότι είναι καλό για την General Motors είναι καλό για την Αμερική. Δυστυχώς, σήμερα, η General Motors παράγει περισσότερα αυτοκίνητα στο εξωτερικό παρά στις ΗΠΑ με τις γνωστές συνέπειες. Αυτές είναι η "θεοποίηση" του ατομικισμού με εξοστρακισμό κάθε έννοιας κοινωνικού συμφέροντος ακόμα και όταν διακυβεύονται ύψιστα αγορά. Πολύ συχνά, αρκετοί απαθείς παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και εκφράζουν άποψη που έχει προηγούμενα φιλτραριστεί μεσω του, κατά τη γνώμη τους, ίδιου συμφέροντος. Ενός συμφέροντος που είναι και αμφίβολο". 

Και συνεχίζει: "Επικεντρώνοντας την προσοχή μου στο πιστωτικό σύστημα πρέπει να τονίσω ότι μεταξύ τραπεζών και συναλλασσομένων με αυτές, είναι αναγκαία η εδραίωση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνη που δεν θα περιορίζεται στο οικονομικό αντίτιμο της συνεργασίας, στον προσδιορισμό δηλαδή του κόστους της αμφίδρομης σχέσεως αλλά θα επεκτείνεται στον τρόπο της αμφίδρομης σχέσεως με τον οποίο θα υλοποιείται η συνεργασία αυτή. Η διαφάνεια, η συνέπεια, η ειλικρίνεια, είναι συστατικά στοιχεία της σχέσεως αυτής".

Και καταλήγει: "Η Τράπεζα Εργασίας, που μόλις συμπλήρωσε 20 χρόνια απί την ίδρυσή της, επιδίωξε να στηριχθεί σε αρχές, που η κάθε μία από αυτές και όλες μαζί συνιστούν πρότυπο επιχειρηματικού ήθους. Η κρίση, για το άν πέτυχε ή όχι και στον τομέα αυτό και μέχρι ποίου βαθμού, ανήκει φυσικά σε άλλους. Ανήκει στους περίπου 600.000 πελάτες της, στους περίπου 20.000 μετόχους της, στους 2.000 εργαζόμενους. Ανήκει στο κοινωνικό σύνολο." Τα είπε όλα ο εκλεκτός αυτός τραπεζίτης που σήμερα είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank-Ergasias (τι αποκαλυπτικός τίτλος κι΄αυτός! Ποιός εργάζεται ποιόν δεν λεει, άλλα αυτό είναι γνωστό). Με την ηθική ηγεσία του κυρίου αυτού η τράπεζα ήταν συμπτωματικά για αρκετά χρόνια στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κερδοφορίας. Το επίπεδο ήθους ανέβηκε, ως γνωστόν, κατακόρυφα μετά την απορρόφησή της από την γνωστή και μη εξαιρετέα για το μοναδικό επιχειρηματικό ήθος της τράπεζα Eurobank του κ. Σ. Λάτση. Τον άξιο Πρόεδρό της κ. Ξ. Νικήτα έχουμε μηνύσει για τοκογλυφία που είναι κακουργηματική πράξη που επισύρει μέχρι δέκα χρόνια φυλακή καθώς και για άλλες ποινικά κολάσιμες πράξεις. Τέτοιο ήθος πρέπει πάντα να αναγνωρίζεται και να τιμάται δεόντως. 

Ο Α. Μπίμπας ήταν ακόμα ποιό σαφής: "Θα αναφέρω μερικές έννοιες για το ήθος σε σχέση με τον πελάτη. Η εξυπηρέτηση, η εχεμύθεια, η εμφάνιση, η προθυμία είναι ένα μέρος του τρόπου με τον οποίο εκδηλώνεται ο σεβασμός μας και το ήθος μας προς τον πελάτη-συνεργάτη μας". (ΣΗΜ. σας ξαναδιαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται περί πλάκας, αντιγράφω ότι ακριβώς είπε!). Ακούστε και άλλα: "Η φιλία και η αξιοπρέπεια, η υπομονή και η ευγένεια, η ευαισθησία και η ευπρέπεια, η σοβαρότητα και η προσήνεια με την οποίαν υποδεχόμαστε κάθε άνθρωπο που μπαίνει στα καταστήματά μας είναι μία άλλη όψη του ήθους της τραπέζης μας".

Υπάρχει και συνέχεια αρχών και ήθους: "Η συλλογική αντιμετώπιση των θεμάτων και προβλημάτων που αναφύονται, η φιλοσοφία του εμείς και ποτέ του εγώ, είναι αυτό που καταξιώνει την τράπεζα και το ήθος της. Η προσπάθεια για συνεχή βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών και ο υγιής ανταγωνισμός είναι ήθος. Κατάφωτη παραβίαση αυτού, είναι η χορήγηση πιστώσεων χωρίς τραπεζικά κριτήρια και δημιουργία κερδών με ανορθόδοξους τρόπους. Το ήθος της τραπέζης προσδιορίζεται και από την ευπρεπή εμφάνιση, την κοσμιότητα, τον τρόπο και τον τόνο της ομιλίας των εργαζομένων σ' αυτήν, ακόμα και από τον τρόπο που ζουν και φέρονται στον ιδιωτικό τους βίο, στην κοινωνική τους ζωή.

Συνεχίζει όμως ακράτητος: "Το εταιρικό ήθος επιβάλλει τη συνεχή βελτίωση των όρων εργασίας του προσωπικού, την επιμόρφωσή του και γενικά την αναβάθμιση του ρόλου του στην παραγωγική διαδικασία της επιχειρήσεως, όπως επίσης και την πρόσλήψή του με αξιοκριτικά κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες. Η επιχείρηση που επιτρέπει ή διευκολύνει, λόγω της οργανωτικής δομής της, την ιδιοτέλεια στους ανθρώπους της, στερείται ήθους. Ο εξαναγκασμός των εργαζομένων να εκτελέσουν αποφάσεις ή να κάνουν πράγματα που αντίκεινται στην ηθική και την συνείδησή τους, είναι καταστρατήγηση του ήθους της επιχειρήσεως.

Εχει και συνέχεια: "Οι, οποιασδήποτε μορφής, διακρίσεις που μπορεί να γίνονται μεταξύ των εργαζομένων στην επιχείρηση και η πληρωμή υψηλών αμοιβών, που δεν δικαιολογούνται από την οικονομική της κατάσταση, την πολιτική μισθών και αμοιβών και τις ικανότητες αυτών που τις λαμβάνουν, είναι έλλειψη επιχειρηματικού ήθους. Αλλά οι μέτοχοι προσδιορίζουν το ήθος μιας τραπέζης". Και έκλεισε με κάτι που είχε πει στους εργαζόμενους ο ίδιος ο ιδρυτής Κ. Καψάσκης. "Η κερδοφορία μιας τραπέζης είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας πελατών, μετόχων και εργαζομένων. Για μια μικρή πολυμετοχική τράπεζα που δεν προστατεύεται από κυβερνητικούς παράγοντες ή μεγαλομετόχους, η κερδοφορία αυτή είναι ο ίσκιος της ποιότητάς της και το αποτέλεσμα του ήθους της".

Θα συνεχίσουμε τον ύμνο στο απύθμενο Ελληνικό μεγαλείο σε τραπεζικό ήθος την επόμενη εβδομάδα και θα καταλήξουμε στην απονομή των ετήσιων τραπεζικών βραβείων του "Πράσινου Γκισέ" της Ακαδημίας των Δανειοληπτών από τις Μπραχάμες. Υπομονή. Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει.

ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΣ

 


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr