www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο

Π Α Ρ Α Τ Ρ Α Π Ε Ζ Ι Κ Α 

Σήμερα η "τράπεζά" μας έχει πολύ ελαφρύ φαγητό λόγω καύσωνα αλλά κύρια λόγω της μόνιμης λιτότητας που μας έχει επιβληθεί από την χορτάτη νομενκλατούρα της πράσινης λαίλαπας. Στο τραπέζι μας, όπως και σε όλων των άλλων Ελλήνων, θα υπάρχει πλέον μόνιμα και μεγάλη πιατέλα καθημερινής καυτής προπαγάνδας που ξεκίνησε από τα ΔΟΛιανά και φαίνεται ότι θα μας την σερβίρουν για πολύ καιρό ακόμα. 

Προπαγάνδα με "όραμα" παγκοσμιοποίησης (του φασισμού) σε μόνιμους ρυθμούς και υψηλούς τόνους έδιναν απλόχερα οι Χίτλερ-Γκαίμπελς. Σκληρή προπαγάνδα με αντιδεξιό μένος σερβίρει πλέον με "αγανάκτηση" το δίδυμο Σημίτης-Λαλιώτης. Εμείς όμως δεν πρέπει να τρωμε ότι μας βάζουν στο πιάτο. Πιο πιάτο δηλαδή, εδώ όλα μας τα δίνουν και μασημένα, απλά προς χώνεψη. Τι να πιστέψουμε, ποιο είναι το καλό μας, τι είναι το σωστό για τη Χώρα μας, για μάς και τα παιδιά μας; Ποιοι είναι οι καλοί, ποιοι οι κακοί και ποιοι οι άσχημοι; Για το καλό μας οι τράπεζες μας κλείνουν τις επιχειρήσεις, μας παίρνουν τα σπίτια με παράνομους πλειστηριασμούς και μας αφήνουν άνεργους. Φταίμε όμως εμείς που δεν καταλαβαίνουμε την αληθινή έννοια της προόδου, του εκσυγχρονισμού, της αρπαχτής του κατεστημένου, του κατεστημένου της αρπαχτής και της δήθεν "ανάγκης" να ψηφίζουμε μόνιμα το ΠΑΣΟΚ για να ολοκληρώσει το έργο της "αλλαγής" και της τοποθέτησης της "επάρατης δεξιάς στο χρονοντούλαπο της ιστορίας" και τα άλλα φαιδρά που έχουν ακουστεί σ' αυτόν τον τόπο την τελευταία εικοσαετία.

Ποτέ άλλοτε στη Χώρα μας τόσο λίγοι δεν έχουν δουλέψει τόσους πολλούς για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα ράντζα και τα εθνικά φακελάκια είναι ακλόνητο καθεστώς στα νοσοκομεία, η εθνική μιζοληψία είναι καθεστώς στους εθνικά υπερήφανους λειτουργούς του δημοσίου και όχι μόνο, το αλαλούμ και οι αυτοσχεδιασμοί στην παιδεία δεν εννοούν να κοπάσουν, οι κλέφτες μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι στα σπίτια μας ενώ η αστυνομία καταγράφει τις καταγγελίες μας μόνο για τις ανάγκες της "υπηρεσίας" σε στατιστικά στοιχεία, η ανεργία πάει σύννεφο, η απορία όλων μας για το τι θα γίνει με τις συντάξεις και το όλο ασφαλιστικό πλανάται χωρίς απάντηση σε όλη την επικράτεια, ο κίτρινος τύπος είναι "ελεύθερος" να επιτελέσει το λειτούργημά του όπως μας διαβεβαιώνει ο κ. Ρέπας, το CNN και ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος αποκαλούν ανοιχτά τα Σκόπια σαν "Μακεδονία" και ο Γιωργάκης το καταπίνει υπερήφανα εξηγώντας ότι "δεν έχουμε συλλάβει το μέγεθος της εξυπνάδας της εξωτερικής του πολιτικής", ο Πάγκαλος χειροκροτεί αλλά και στολίζει τον Σημίτη εναλλάξ, ο Γείτονας συνεχίζει να περιφέρεται στα κανάλια εξηγώντας τα ανεξήγητα και δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα. Και μέσα σ' όλον τον εθνικό παροξυσμό, μόνο ένας εθνικός χώρος είναι πηγή σταθερότητας, αισιοδοξίας και ελπίδας. Το τραπεζικό σύστημα των κ.κ. Σημίτη, Παπαντωνίου, Καρατζά, Παπαδήμου, Λάτση, Κωστόπουλου, Σάλλα και των άλλων βαρόνων του χρήματος, του ήθους, της νομιμότητας και της ελπίδας αυτού του λαού για ένα καλό σήμερα και ένα καλύτερο αύριο, παρόλο που οι δείκτες επιμένουν να δείχνουν μόνιμα προς τα κάτω.

Ακούγοντας την ρετρό έκρηξη του κ. Σημίτη στη Βουλή για τα κοινωνικά φρονήματα και τα άλλα δεινά του που τέλειωσαν με την αποχώρηση της "επάρατης δεξιάς" από την εξουσία, αμέσως απόρησα ποιος ευθύνεται για την καθιέρωση των "τραπεζικών φρονημάτων" και των πανωτοκίων σε βάρος τριών περίπου εκατομμυρίων Ελλήνων που έχουν μπει στο περιθώριο της αξιοπρέπειας, της ίσης ευκαιρίας στην εργασία και στη δημιουργία. Βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ. Και το παλιό και το νέο ή εκσυγχρονιστικό. Γιατί σας ενοχλούσαν, κύριοι, τα κοινωνικά φρονήματα και δεν σας ενοχλεί η συντριπτική από κάθε πλευρά σημερινή κατάσταση με τις λίστες του Τειρεσία με τα δυσμενή στοιχεία που προέρχονται τόσο από την παγκόσμιας πρωτοτυπίας χρήση των μεταχρονολογημένων επιταγών που εξυπηρετούν μόνο τραπεζίτες και τοκογλύφους, όσο και από τα παράνομα πανωτόκια και τα άλλα τοκοτεχνάσματα των τραπεζών. Σε ποια άλλη χώρα ή φυλή του κόσμο, χαρτοσημαίνονται οι μεταχρονολογημένες επιταγές που δίδονται για ενέχυρο στις τράπεζες; Μόνο στην Ελλάδα, κ. Σημίτη, και αυτό είναι επίτευγμα των τραπεζών και των διοικητών των που εσείς διορίζετε κατά την απόλυτη κρίση σας με τα γνωστά αξιοκρατικά σας κριτήρια. Περισσότερη ευαισθησία για τα προβλήματα του πολίτη και λιγότερη προσοχή στην προπαγάνδα τύπου Λαλιώτη θα ωφελούσε όλους. Με την προπαγάνδα δεν λύθηκε ποτέ κανένα πρόβλημα πουθενά.

Αυτά τα λέω σαν εισαγωγή στο κύριο θέμα μας που είναι, όπως πάντα, ο ηθικός κόσμος των τραπεζών. Μέσα λοιπόν σ' αυτό το εθνικό μεγαλείο της ισχυρής Ελλάδας του Σημίτη (σκεφθείτε πως θα ήταν η ισχυρή Ελλάδα του Αρσένη - Ευάγγελε Γιαννόπουλε σε... ευγνωμονούμε που στήριξες Σημίτη στην εκλογή αρχηγού), ανοίγεις το ραδιόφωνο και ακούς αυτή την επιθετικά πειστική γυναικεία φωνή που σου λέει: "Ομολογήστε το, θέλετε την κάρτα τάδε της τράπεζας δείνα, τώρα". Και εκεί, εσύ ο μακροχρόνια και χωρίς καμία ελπίδα άνεργος,  παίρνεις ανάποδες και της φωνάζεις: "Kυρά μου δεν ομολογώ τίποτα, δεν θέλω ούτε την κάρταν σου ούτε την περίφημην (έτσι με χτυπητά νί στο τέλος) Τράπεζάν (πάλι με νί) σου, και άσε με ήσυχο! Από μένα, τόκο με 20% και εξάμηνο υποχρεωτικό δια νόμου Παπαντωνίου ανατοκισμό, δεν θα δείς ποτέ". Και εκεί αλλάζεις γαλαξία. Το όνομα της τράπεζας, σας το είπα ήδη.

Και εκεί πραγματικά ομολογώ στον εαυτό μου ότι θέλω να δω την ημέρα που, εκατομμύρια οργανωμένοι καταναλωτές, θα αποφασίζουμε και θα λέμε στα συγκεκριμένα ΜΜΕ ότι την διαφήμιση αυτή την κρίνουμε προσβλητικά επιθετική, πέραν των ορίων της καλώς εννοούμενης ενημέρωσης και θα τους ζητούμε να μην την παίζουν γιατί εάν συνεχίζουν, δεν θα βλέπουμε το κανάλι ή θα ακούμε τον σταθμό τους. Αυτή πρέπει να είναι η αντίδραση του ενεργού καταναλωτή στην ενεργό προσβολή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειάς του. Δυστυχώς, όμως την ημέρα αυτή δεν την βλέπω να έρχεται σύντομα.

Για όλους τους δανειολήπτες έχω καλά νέα. Η τρίτη στη σειρά (ν)τροπολογία του Γιάννου για τα πανωτόκια που τόσο δημοκρατικά "ζήτησε" (άλλο είναι το σωστό ρήμα αλλά συγκρατούμαι) από τη Βουλή να εγκρίνει, όπως και έγινε, είναι πια νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δημοσιεύτηκε στο φύλλο εφημερίδας της Κυβέρνησης με αριθμό 94 (τεύχος πρώτο) της 9ης Μαϊου 2001.  Πριν δε μπει η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους, το υπέργαψαν ακόμα και οι Μ. Χρυσοχοϊδης, Υπουργός Δημοσίας Τάξης και ο Χ.Βερελής, Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Μεταφορές πλούτου απο τους πολλούς σε λίγους βλέπω, δημόσια τάξη στις τράπεζες όμως καμία. Τώρα, βέβαια, οι καλές Ελληνικές τράπεζες και οι άξιοι λειτουργοί των θα μπορέσουν να πάρουν ανάσα από το φόρτο των πλειστηριασμών ώστε να κάνουν κανένα μπανάκι το καλοκαίρι σε κανένα νησί. Τα μπάνια των τραπεζιτικών που έλεγε και ο μεγάλος. Και η ιστιοπλοΐα των τραπεζιτικών. Και η ορειβασία των τραπεζιτικών. Τόσα χρόνια δεν προλάβαιναν να πάρουν ανάσα. Ολα κάνουν καλό, ηρεμούν τα νεύρα για να μπορέσουν να συνεχίσουν το εθνικό έργο τους. Να πάρουν για λογαριασμό των φτωχών τραπεζών και τα υπόλοιπα ακίνητα που ανήκουν ακόμα σε κάποιους ιδιώτες. Εμείς τους συνιστούμε να προσέχουν γιατί υπάρχουν και κίνδυνοι.

Σαν καλοί σοσιαληστ(ρ)ικοί εργοδότες, οι καλές Ελληνικές τράπεζες φροντίζουν και για την ψυχαγωγία του εκλεκτού προσωπικού τους. Τους έχουν οργανώσει δραστηριότητες που εκτονώνουν την πίεση από την καταπίεση των πελατών και την αφαίρεση της αξιοπρέπειας και της περιουσίας των υπέρ των σκοπών των ευαγών αυτών ιδρυμάτων. Η Πίστεως τους προσφέρει ιστιοπλοϊκά σκάφη για ξένοιαστες βόλτες στις ελληνικές θάλασσες. Ο ανταγωνισμός όμως είναι μεγάλος. Η Εμπορική του κ. Στουρνάρα έχει και αυτή σκάφη. Ενα απο αυτά ονομάζεται "Blue Chip". Ονομα και πράγμα η Εμπορική. Οι υπέροχοι υπάλληλοι της ίδιας τράπεζας έχουν και τον "Πολιτιστικό Ομιλο Τραπεζοϋπαλλήλων Εμπορικής" που οργανώνει πολιτιστικές εκδρομές. Στις αρχές Ιουνίου, προφανώς για να εορτάσουν το Αγιο Πνεύμα που προφανώς έχει υπάρξει πολύ γενναιόδωρο με όλους τους, πάνε τετραήμερο στο Λονδίνο. Και βέβαια με ευκολίες. 6 μήνες από 31.000 τον μήνα. Οπως έχουν ειδικά, πολύ χαμηλά επιτόκια για τις πιστωτικές τους κάρτες. Ο πολιτισμός και τα ειδικά προνόμια των ολίγων εκλεκτών σ' αυτόν τον τόπο πάνε πάντα μαζί.

Αυτή την εποχή, οι αδικημένη και εξαιρετικά "συμπαθής" αυτή τάξη συνανθρώπων μας και τα κεκτημένα τους απειλούνται. Και απεργούν, ασκώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο και ιερό δικαίωμά τους. Κατά μια δε περίεργη σύμπτωση, όλες οι απεργίες τους είναι κολλητές με τα Σαββατοκύριακα. Εκαναν λοιπόν απεργία την Πέμπτη-Παρασκευή 17-18 Μάη για: την διατήρηση και ενίσχυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, τη δημιουργία του ενιαίου ταμείου ασφάλισης όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, την προστασία και βελτίωση των μισθών μας και τις 35 ώες δουλειάς-επτάωρο-πενθήμερο χωρίς ελαστικότητες. Οι περισσότεροι πολίτες αυτής της χώρας και ειδικά οι δανειολήπτες που καταληστεύτηκαν από τις συμπαθείς τάξεις των τραπεζιτών και τραπεζοϋπαλλήλων αισθάνονται εύνοια της τύχης να έχουν μια δουλειά. Οσο όσο. Οσες ώρες και να θέλει ο εργοδότης. Και χωρίς ασφάλιση, σαν τους λαθρομετανάστες. Και χωρίς ιστιοπλοΐα και πολιτιστικές δραστηριότητες. Χωρίς καμία ελπίδα για σύνταξη. Πλήρης εκσυγχρονισμένη ξεφτίλα.

Εβγαλε και η τραπεζομάνα ΟΤΟΕ ανακοίνωση που είναι μνημείο αντίφασης. Την υπογράφει ο πρόεδρός της σύντροφος Δημήτρης Κουσελάς, αποτυχών υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας (ευτυχώς μετά από αγώνες των δανειοληπτών και για λίγες εκατοντάδες ψήφους ξαναβγήκε ο πραγματικά άξιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Γιαννακόπουλος που πρωτοστάτησε στη μάχη μέσα στη Βουλή τον περασμένο μήνα, κόντρα στον Γιάννο, και τελικά αρνήθηκε να του δώσει την ψήφο του). Ο κ. Κουσελάς που ζήτησε την ψήφο του λαού της Μεσσηνίας για να συμβάλλει στην εφαρμογή του "προγράμματος" του ΠΑΣΟΚ (σημείωση για τον δαίμονα του τυπογραφείου: τα εισαγωγικά στη λέξη "προγράμματος" είναι απολύτως απαραίτητα). Τώρα όμως, ο εκλεκτός αυτός και παρά λίγο βουλευτής βλέπει τα πράγματα τελείως διαφορετικά και μάχεται ενάντια τις πολιτικές της Κυβέρνησής του (που είναι δυστυχώς και δικιά μας). Λέει λοιπόν τώρα ο κ. Κουσελάς: "Αποφάσισε ο κλάδος των Τροαπεζοϋπαλλήλων -(Σημ. αυτό το κεφαλαίο Τ στις τράπεζες και τους υπαλλήλους των ποτέ δεν το καταλάβαμε, μας θυμίζει κάτι το ...Θείο) να δώσει δυναμική απάντηση στην προκλητική και αδιάλλακτη στάση των Διοικήσεων των Τραπεζών, οι οποίες για μια ακόμα φορά εμφανίστηκαν με απαιτήσεις, που είχαν στόχο τη διάλυση του ωραρίου εργασίας και συναλλαγών στις Τράπεζες και την εξαθλίωση των εργαζομένων με την καθήλωση των εισοδημάτων τους". Και διαβάστε τώρα, εσείς οι μη προνομιούχοι εργαζόμενοι και άνεργοι, δανειολήπτες και μή, θύματα πλειστηριασμών των τραπεζών και μή, για ποια αιτήματα γίνεται ο αγώνας τους. 

Α. Ικανοποιητικές αιτήσεις, που θα συμπεριλαμβάνουν:

-         Την απώλεια που υπέστησαν τα εισοδήματα των εργαζομένων κατά το έτος 2000

-         Την εξέλιξη του πληθωρισμού κατά το έτος 2001

-         Τη συμμετοχή μας στην αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού ΑΕΠ κατά το έτος 2000. Το 3,8% που προτείνουν οι Τράπεζες (πάλι κεφαλαίο εδώ) όχι μόνο δεν βελτιώνει, αλλά και δεν προστατεύει το εισόδημά μας

-         Τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 35 ώρες, χωρίς μείωση των αποδοχών\, καθώς και ρύθμιση των ειδικών ωραρίων που υπάρχουν σήμερα όπως Τarget, Dealing room, μηχανογράφηση, κλπ

-         Τη ρύθμιση σημαντικών θεσμικών θεμάτων (Σημ. αυτό να το προσέξετε ιδιαίτερα) που αφορούν στην ενίσχυση των προσωπικών και στεγαστικών δανείων, στην διευκόλυνση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, στην εξάλειψη των διακρίσεων στην υπηρεσιακή εξέλιξη ανδρών και γυναικών κ.α.)

Β. Δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων το οποίο θα λειτουργεί με τη μορφή ΝΠΙΔ ή Σωματείου, διοικούμενο από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και χωρίς την παρέμβαση του κράτους, κατά το πρότυπο των Ταμείων ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ & ALPHA BANK. Το ταμείο αυτό θα χορηγεί επικουρική και συμπληρωματική (κύρια) σύνταξη στους ασφαλισμένους, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του καταστατικού του.

Και ο κ. Κουσελάς προσθέτει και την εξής απίστευτη συνδικαλιστική κορώνα-απειλή που εμένα προσωπικά με γέμισε φόβο και δέος: "Απευθυνόμαστε τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στις Διοικήσεις των Τραπεζών και επισημαίνουμε ότι, η ικανοποίηση των αιτημάτων μας τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου μας αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή πορεία του Πιστωτικού Συστήματος (και εδώ κεφαλαία) και για τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται". Ολοι εμείς, τα εκατομμύρια θύματα των τραπεζών και των άξιων υπαλλήλων τους, κάνουμε έκκληση σε κάθε αρμόδιο και μη, τον Πλανητάρχη κ. Μπούς, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον ΟΠΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον κ. Σημίτη, την αναπληρωματική Μις Υφήλιο, τον κ. Καρατζά, τους μάγους όλων των φυλών της Αφρικής, τον κ. Κάρατζιτς, τους θεραπευτές της Ινδονησίας, την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και κάθε υπεύθυνο παράγοντα σ' αυτόν τον πλανήτη να κάνουν ότι μπορούν για να μην ικανοποιηθούν τα αιτήματα-απειλές του κ. Κουσελά και της ΟΤΟΕ για να απαλλαγούμε επι τέλους από το επάρατο "Πιστωτικό Σύστημα" και την συμβολή του στην οικονομική μας ανάπτυξη. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε άλλο. Μέχρις εδώ ήταν. 

Ενας άλλος εκλεκτός φορέας τραπεζοϋπαλλήλων, η Νέα Συνδικαλιστική Κίνηση εργαζομένων στην Εμπορική τράπεζα κάνει και αυτοκριτική. Παραδέχεται ότι υπάρχουν κλεμμένα αποθεματικά των ταμείων από τις τράπεζες και το κράτος, όπως όλοι οι φίλοι της στήλης πολύ καλά γνωρίζουν. Σε ανακοίνωσή τους ζητούν "να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της Κυβέρνησης.... για να επιστραφούν τα κλεμμένα από την εργοδοσία και το κράτος αποθεματικά των ταμείων". Τόσο χρόνια, κύριοι, που είσαστε όταν οι ίδιοι συνεργούσατε στην μεγάλη αυτή κλοπή, την μεγαλύτερη σε βάρος αυτού του ταλαίπωρου λαού από την σύσταση του Κράτους της νεώτερης ιστορίας μας;

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε στο Πρωτοδικείο Αθήνας δικαστική μάχη θύματος εταιρείας χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) που προσπαθεί να πάρει και ένα σπίτι αφού πληρώθηκε ήδη πολλαπλάσιες φορές την αξία του εξοπλισμού που είχε πάρει μικρομεσαίος επιχειρηματίας για να κάνει τη δουλειά του. Το καλό αυτό πιστωτικό ίδρυμα ζητάει υπερβολικά μεγάλα ποσά που πραγματογνώμονας που κλήθηκε να ελέγξει την νομιμότητα της απαίτησης σε βάρος του θύματος γνωμάτευσε ότι αυτός έχει εξοφλήσει κάθε συμβατική υποχρέωσή του και έχει πληρώσει περίπου 4 εκατομμύρια παραπάνω. Ιδια συμπεράσματα έχουν βγει και σε ελέγχους άλλων πελατών του λήζινγκ. Προκύπτει ότι πρόκειται για γενική μεθόδευση που πιθανότατα θα ανοίξει νέες διεκδικήσεις των θυμάτων για επιστροφές των παράνομα χρεωθέντων. Εσείς ήδη είσαστε ενήμεροι για το θέμα και θα έχετε πρώτοι αποκαλυπτικές πληροφορίες για την πορεία του νέου αυτού εκρηκτικού θέματος στον ωραίο χώρο των Ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Ομορφος κόσμος, πασοκικά πλασμένος. Για μια Ελλάδα νέα. Αυτά έλεγε τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ, τα άκουσαν τα εκατομμύρια των Αλβανοσλαβορουμάνων και λοιπών αμαρτωλών και αρματωλών πασών των Ρωσιών και προτίμησαν να έλθουν στη χώρα μας αντί να πάνε κάπου αλλού. Η παραπλανητική διαφήμιση πάντα είχε και τις αρνητικές της πλευρές. Και επειδή επρόκειτο για προπαγάνδα και όχι για απλή πολιτική διαφήμιση, θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά. Δεν ξέραμε, τουλάχιστον δεν ρωτάγαμε!

 


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr