www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο

Π Α Ρ Α Τ Ρ Α Π Ε Ζ Ι Κ Α

Σήμερα ή "τράπεζά" μας άλλαξε. Το λιτό φαγητό βέβαια παραμένει. Η αλλαγή είναι στην τράπεζα. Την αλλαγή τη ζήτησαν και την περιμένουν ανυπόμονα πάρα πολλοί. Ολοι εσείς που είσαστε πελάτες τραπεζών. Ναι, αυτών με τα μακριά χέρια και την κοντή αντίληψη περί εθνικής, κοινωνικής και οικονομικής ευθύνης. Περίπου τέσσερα εκατομμύρια Ελληνες.

Τρίτη, 29 Μαϊου 2001. Επεσε η Πόλη. Αποφράς ημέρα για τους Ελληνες. Η ημερομηνία όμως αυτή έγινε και θα μείνει σαν αποφράς ημέρα για την Ελληνική τραπεζική αθλιότητα. Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας η Συντονιστική Επιτροπή για τα προβλήματα με τράπεζες που εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των οργανώσεων που εκφράζουν τους πελάτες του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της μελέτης ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη δημιουργία της νέας τράπεζας των πολιτών για την οριστική απαλλαγή κάθε από τα προβλήματα και την αθλιότητα που επιφυλάσσουν στους Ελληνες πολίτες οι τράπεζες. Με μεγάλη ανακούφιση και αισιοδοξία άκουσαν οι παρόντες την καλή είδηση.

Προτείνει λοιπόν η Επιτροπή την ίδρυση νέας τράπεζας με επωνυμία "Τράπεζα Ελληνισμού". Τι άλλο θα μπορούσε να είναι το όνομα; Σας δίνουμε τα γενικά χαρακτηριστικά της πρότασης. Ουσιαστικά, μη κερδοσκοπικό διεθνές τραπεζικό ίδρυμα για κάθε Ελληνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τελείως διαφορετικό από τις τράπεζες που ξέρουμε και δεν θέλουμε. Ελληνοκεντρικό, πολυμετοχικό, ισομετοχικό, αναπτυξιακό, υπερσύγχρονο, με ηλεκτρονική επικοινωνία, εξαιρετικά χαμηλού λειτουργικού κόστους. Μια ατμομηχανή ανάπτυξης του πελάτη. Αλλά, αντίθετα με τις συμβατικές τράπεζες, με πλήρη ανάληψη πιστωτικών κινδύνων. Και με βάση ένα προηγμένο μοντέλο σύγχρονης τραπεζικής αντίληψης ήθους, εθνικής, κοινωνικής και ατομικής ευθύνης όλων, με σεβασμό της αξιοπρέπειας και της περιουσίας του πολίτη, με απόλυτη διαφάνεια στόχων, πολιτικής, διοίκησης συναλλαγών, με προσφορά καινοτομικών προϊόντων-υπηρεσιών σε χαμηλές και εξαιρετικά ανταγωνιστικά επιτόκια για τον πελάτη, χωρίς ανατοκισμό τόκων δανείων, χωρίς υποθήκες (εκτός στεγαστικών δανείων), χωρίς τριτεγγυητές, χωρίς παγίδες και τεχνάσματα, χωρίς καταχρηστικούς όρους. Ενα ίδρυμα που θα δίνει τρεις ισολογισμούς αντί για ένα. Οικονομικό ισολογισμό, κοινωνικό ισολογισμό και εθνικό ισολογισμό. Δηλαδή πλήρη αναφορά για την αξία της προσφοράς του. Λόγω του χαμηλού λειτουργικού κόστους, θα υπάρχουν κέρδη. Τη μεγαλύτερη ωφέλεια θα έχουν αποκομίσει πρώτα οι πελάτες-μέτοχοι με τους συμφέροντες όρους συναλλαγών. Αντί μερίσματος που δεν θα υπάρχει. Η πραγματική απόδοση της επένδυσης κάθε μετόχου, δηλαδή οι Δρχ 100.000 θα είναι κάθε χρόνο πολύ πολλαπλάσια του κεφαλαίου. Η συνολική ατομική ωφέλεια καθενός θα είναι μεγάλη από τις συναλλαγές του σαν πελάτη. Ουτε θα χρειάζεται να μπει σε χρηματιστήριο γιατί η κερδοσκοπία έχει μείνει μόνιμα εκτός εικόνας.  Τα υπόλοιπα κέρδη θα διατίθενται σε κοινωνικούς και άλλους εθνικούς σκοπούς.

Τα μετοχικά κεφάλαια θα προέλθουν από τους Ελληνες πολίτες, Δρχ 100.000 από καθένα. Το ξεκίνημα θα γίνει με 65.000 μετόχους, με συνολικό κεφάλαιο 6,5 δις. Το βασικό μέγεθος θα είναι 500.000 μέτοχοι, δηλαδή κεφάλαιο 50 δις ενώ το μέγεθος-στόχος είναι 4 εκατομμύρια Ελληνες με κεφάλαιο 400 δις. Αυτό το μέγεθος αντιστοιχεί στις διαστάσεις των μεγάλων διεθνών τραπεζών και ξεπερνά σχεδόν όλες τις Ελληνικές. Βέβαια, το θέμα δεν βρίσκεται ακόμα στη φάση της επίσημης εξαγγελίας της ίδρυσης την νέας αυτής τράπεζας. Η παράδοση της μελέτης έγινε. Την συνέχεια θα δώσει η ιδρυτική επιτροπή που βρίσκεται στη φάση της σύστασης. Η εξαγγελία αναμένεται το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ξέροντας όλες τις λεπτομέρειες, την φυσιογνωμία του μοντέλου αυτής της τράπεζας, όπως την έδωσε η επιτροπή των ειδικών, που θα έχει σίγουρα λαμπρή πορεία, θα το χαρακτήριζα "ανατρεπτικό, που έρχεται από το μέλλον για να κάνει τη ρήξη και να βάλει το μοντέλο του σημερινού τραπεζικού συστήματος εκεί όπου ανήκει. Στην ιστορία του τόπου. Και μάλιστα στην ιστορία των κακών ημερών αυτού του τόπου που αξίζει καλύτερα. Είναι μια "ρήξη και η ανατροπή" από αυτές που ζητούν αυτοί που ξέρουν την Ελληνική πραγματικότητα πάρα πολύ καλά. Μια απο αυτές τις πολύ ξεχωριστές και δυνατές φωνές είναι και αυτή του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Πολλές ακόμα άσχημες ειδήσεις έφερε στις τράπεζες η αποφράς ημέρα Τρίτη, 29 Μαϊου 2001. Εκτός από το νέο τραπεζικό σχήμα των Ελλήνων πολιτών που θα φέρει τα επάνω κάτω, έπεσαν και άλλες πλευρές από τα τραπεζικά τείχη των εθνικών μας τραπεζιτών. Η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων για τα προβλήματα με τις τράπεζες, ανακοίνωσε πανελλήνια εκστρατεία διαρκείας για την υποβολή μαζικών (ομόδικων) αγωγών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που έχουν θιγεί από την τραπεζική λεηλασία για τη δικαστική διεκδίκηση αποζημιώσεων για πολλές κατηγορίες αδικοπραξιών και παρανομιών σε βάρος τους. Πανωτόκια, τοκοτεχνάσματα, καταστροφές επιχειρήσεων, ζημιές από πλειστηριασμούς που έγιναν για παράνομες τοκογλυφικές απαιτήσεις, ζημιές από παράνομες εκτροπές καταθέσεων σε ζημιογόνα αμοιβαία κεφάλαια, παρανομίες τραπεζών και τραπεζοϋπαλλήλων, αθέμιτες χρεώσεις από τις εταιρίες λίζινγκ και άλλα πολλά, θα περάσουν το κατώφλι των δικαστηρίων, οργανωμένα, με πλήρη οικονομοτεχνική και νομική στήριξη. Το σύνολο του λογαριασμού που θα στείλουν οι Ελληνες στο άθλιο τραπεζικό κατεστημένο είναι πολύ μεγάλο. Ισως 30 τρις. Δέκα φορές δηλαδή περισσότερα από όσα χρωστούν όλοι μαζί οι πελάτες σε όλες τις τράπεζες. Ας πρόσεχαν.

Αποφράς ημέρα η Τρίτη, 29 Μαϊου 2001 και για την Εμπορική. Την ημέρα αυτή, η μετοχή της έκανε βουτιά και έχασε 5,5% ή 80 δις. Το σκάφος του κ. Στουρνάρα δεν αρμενίζει καλά. Δοκάρια το στηρίζουν και προσωρινά. Κι' ας λέγεται... "Blue Chip". Η φωτογραφία που σας δίνουμε σήμερα το επιβεβαιώνει στο ακέραιο. Μένουν κάποιες ακόμα επιβεβαιώσεις από τους Εισαγγελείς που ερευνούν τα κατορθώματα των παλικαριών της εντός και εκτός Ελλάδος. Η έρευνα που ξεκίνησε με την ερώτηση-κεραυνό στη Βουλή -ποιου άλλου- του Γιώργου Καρατζαφέρη, έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η εξαγγελία της θύελλας. Εκει θα χυθεί πολύ μελάνι. Πολύ περισσότερο από την περίπτωση Κοσκωτά που ήταν ερασιτεχνική ιστορία ενός ατόμου. Εδώ μιλάμε για θεσμό. Πολυπρόσωπο θεσμό. Σε έκταση, βάθος και πλάτος. Και με χρώμα. Πράσινο. Βαθύ πράσινο με φόντο τα χιόνια των Ελβετικών Αλπεων. Και των Ελβετικών τραπεζών. Ο σοσιαλησ(ρ)τικός βίος σήμερα έχει πολλά έξοδα. Και τα έξοδα θα πρέπει να βγαίνουν. Ξέρεται που έχει πάει το κόστος ανα τετραγωνικό στην Πεντέλη. Στα ύψη. Θέλεις να φτιάξεις μια βιλλίτσα των χιλίων τετραγωνικών για την τριμελή σου οικογένεια και τις πέντε φιλιππινέζες και το κόστος του οικοπέδου, της άδειας, της κατασκευής, των εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία και των άλλων εισφορών, των "γνωστών" στα δημοσιοϋπαλληλικά ταμεία, ξεπερνά τα 2,5 δις. Σας φαίνονται πολλά. Ισως, αλλά με "κωλόσπιτα" θα ασχολούμαστε τώρα, όπως είπε και ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος για το σοσιαλιστικό φτωχικό της Αγράμπελης. Οι τσέπες και τα ασφαλιστικά ταμεία του λαού έδωσαν πολλά αλλά στον θεσμό αλλά χρειάζονται και άλλα. Για ακόμα περισσότερο "βάθεμα και πλάτεμα του σοσιαλισμού στα κοινωνικά (διάβαζε κομματικα) στρώματα". Ομορφος κόσμος, πασοκικά πλασμένος. Ας προσέχαμε.

 

Ομως, η πρωτοπορία αυτή της Εμπορικής δεν απειλείται, παρόλο ότι ο ανταγωνισμός είναι οξύτατος. Το άλλο σκάνδαλο που σας έχουμε προαναγγείλει έρχεται. Παρόλο όμως ότι εμπλέκεται σχεδόν ολόκληρη μια μικρή Ελληνική πόλη σε πρωτοφανή υπόθεση παρατράπεζας, η υπεροχή της Εμπορικής δύσκολα θα ανατραπεί. Υπομονή λίγες εβδομάδες ακόμα. 

Και επειδή έρχεται η εποχή για τα μπάνια του λαού και επειδή εσείς ανησυχείτε εάν θα κάνει μερικά μπάνια και η συμπαθής τάξη των μεγαλοτραπεζιτών, θα σας πούμε ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Αντίθετα είναι πολύ δύσκολο ένας σκληρά και φιλόδραχμα εργαζόμενος Ελληνας τραπεζίτης να κάνει μερικές βουτιές να δροσιστεί. Ενας από αυτούς, μάζεψε τα περισσεύματα από την υπερκατανάλωση της μικρής του οικογένειας και πήρε εδώ και αρκετά χρόνια ένα σκαφάκι να πηγαίνει λίγο παραέξω. Δεν μιλάμε για κόττερο σαν αυτά της διαπλοκής που φωτογράφησε ο Πάγκαλος στη Τζιά. Μιλάμε για ένα ξύλινο με πανιά, γιατί το πετρέλαιο στοιχίζει. Βέβαια, δεν διάλεξε το πιο φτηνό του μαγαζιού. Αυτό που πήρε είναι μεγαλούτσιο, κόστισε μόνο 2 δις (εάν τυχόν ενδιαφέρεται κανένας δανειολήπτης, σήμερα το ίδιο κάνει καινούργιο απο την Φιλανδία 3,5 δις). Εχει χώρο και για το πλήρωμα. 25 άτομα πλήρωμα. Και εδώ έρχεται το δράμα του τραπεζίτη, ισχύς του οποίου είναι η αγάπη των πελατών της τραπέζης του. Τι τράπεζα δηλαδή, όμιλος άλφα κατηγορίας είναι. Πάει λοιπόν σε κάποια απόμερη πλευρά κάποιου λαϊκού νησιού και έρχεται η ώρα να κάνει και αυτός μια βουτιά. Πρέπει όμως να είμαστε και προσεκτικοί. Πέφτουν τότε στο νερό μερικοί βατραχάνθρωποι και ψάχνουν τον βυθό της γύρω περιοχής. Τώρα τι ψάχνουν, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Πάντως όχι για υποβρύχια των δανειοληπτών. Και αυτά μας τα έχουν βγάλει στον πλειστηριασμό. Οταν διαπιστωθεί ότι η ευρύτερη περιοχή είναι ασφαλής, τότε κάνει την πολυπόθητη βουτιά του ο συμπαθής τραπεζίτης του μόχθου. Οχι, δεν είναι αυτός ο στιχουργός του γνωστού άσματος "Θα τα κάψω τα λεφτά μου, θα τα κάψω". Αυτός καίει άλλα πράγματα. Ελληνικές οικογένειες, Ελληνικές επιχειρήσεις, Ελληνικές περιουσίες, Ελληνικές ελπίδες, Ελληνική ψυχή. Ισως όμως φθάνει η ώρα να του κόψουν αυτή την πυρομανία. Ποιοί θα το κάνουν; Οι πελάτες του που ετοιμάζονται να στείλουν τον λογαριασμό του στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Και το έργο θα αποτελειώσει όταν λειτουργήσει η Τράπεζα Ελληνισμού. Καιρός είναι. Και θα είναι για το καλό του. Τα μπάνια στις ακτές του Παλαιού Φαλήρου και του Αλίμου που πάμε και όλοι εμείς είναι καλύτερα, ασφαλέστερα και στοιχίζουν πολύ λιγότερο. 

 


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr