www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο

CBA

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ & ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

CONSUMERS & BORROWERS’ ASSOCIATION

Λεωφόρος Συγγρού 19, 11743 Αθήνα  ã Ταχ. Θυρίδα 10, 17503 Αθήνα ã  Τηλ. 9848900, Fax 9841934

Ε-mail: cbagr@mail.com ã  Αποφ. Πρωτοδ. Αθηνών 892/99 ã ΑΦΜ 099455880

Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν

18 Ιανουαρίου 2001

Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

κ. Κωνσταντίνο Σημίτη

Κοινοποίηση: κ. Πρόεδρο Δημοκρατίας, κ. Πρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 κ. Πρόεδρο Βουλής

 Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο

 κ. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

 κ.κ. Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων

 κ.κ. Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης

 Πρεσβείες Χωρών Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε συνέχεια της επιστολής που σας απευθύναμε την 20.12.2000 για τα σοβαρότατα προβλήματα νομιμότητας και νοοτροπίας των τραπεζών, η οποία παραμένει ακόμα αναπάντητη, και συμπληρωματικά με το αίτημα για προσωπική σας παρέμβαση που σας έχουμε υποβάλλει, σας ενημερώνουμε ότι κρίνουμε απόλυτα επιβεβλημένη την άμεση σύσταση και λειτουργία στην Ελλάδα των παρακάτω ανεξάρτητων Αρχών για την αποτελεσματική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και της αγοράς με στόχο την ουσιαστική προστασία του καταναλωτή που σήμερα είναι κυριολεκτικά ανυπεράσπιστος.

1)                   Ανεξάρτητη αρχή εποπτείας χρηματοπιστωτικών, ασφαλιστικών, επενδυτικών, ασφαλιστικών και άλλων συναφών προϊόντων, κατά το πρότυπο της Financial Services Authority του Ηνωμένου Βασιλείου (αναλυτικές πληροφορίες στο http://www.fsa.gov.uk/

2)                   Ανεξάρτητη αρχή εποπτείας των υπόλοιπων συναλλαγών στην αγορά κατά το πρότυπο του Office of Fair Trading του Ηνωμένου Βασιλείου (www.oft.gov.uk)

3)                   Ανεξάρτητο και αποτελεσματικό γραφείο του Συνηγόρου των πελατών τραπεζών (Banking Ombudsman) κατά το πρότυπο του Ηνωμένου Βασιλείου δεδομένου ότι ο θεσμός του Τραπεζικού Μεσολαβητή που έχει εμφανισθεί αποτελεί παράρτημα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, λειτουργεί με αποσπασμένα τραπεζικά στελέχη και έχει ήδη απορριφθεί από τους καταναλωτές σαν αναξιόπιστος ενώ έχει καταγγελθεί στις Εισαγγελικές Aρχές η απάτη που ενδεχόμενα συνιστά η εμφάνιση και προβολή του ως δήθεν ανεξάρτητου

4)                   Ανεξάρτητο Εποπτικό Συμβούλιο Αυτοελέγχου των Διαφημίσεων κατά το πρότυπο του Assiciation de Autocontrol de la Publicidad (AAP) της Ισπανίας σε αντικατάσταση των Επιτροπών κρίσεων της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος και των νομοθετημένων αρμοδιοτήτων εποπτείας των διαφημίσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης που, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη (διαθέτουμε πλήρες αποδεικτικό υλικό), δεν εξασφαλίζουν τον επιβαλλόμενο βαθμό αξιοπιστίας για τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων που απαιτούνται για τις συχνές περιπτώσεις παραπλανητικών και αντιδεοντολογικών διαφημιστικών μηνυμάτων. 

. / .

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το νέο μοντέλο της οικονομίας της αγοράς και το παράγωγο αποτέλεσμα της πλήρους ασυδοσίας των προμηθευτών προϊόντων και υπηρεσιών -χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες που έχουμε αναγκασθεί να μηνύσουμε για τοκογλυφία και πλήθος άλλων παρανόμων πρακτικών- απαιτούν την δημιουργία νέων αυτόνομων φορέων εποπτείας και προληπτικών ελεγκτικών διαδικασιών που είναι απόλυτα απαραίτητοι για τον σεβασμό του καταναλωτή αλλά και για την αποτροπή της μεταφοράς της συναλλακτικής ζωής στην Δικαιοσύνη.

Με την ευκαιρία σας επισημαίνουμε ότι η θωράκιση των συμφερόντων του καταναλωτή εξακολουθεί να είναι πολλαπλά προβληματική, οι θεσμικοί μηχανισμοί του Ν. 2251/94 είναι σχεδόν ανενεργοί, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή υπολειτουργεί χωρίς ηγεσία, τα θέματα προστασίας καταναλωτή παραμένουν εκτός διδασκαλίας από το εκπαιδευτικό σύστημα, τα ΜΜΕ (εκτός ελάχιστων γενναίων) αποσιωπούν επιμελώς την φωνή του καταναλωτή θεωρώντας την απειλή για τα έσοδα και τις σχέσεις τους με τους διαφημιζόμενους (όπως τράπεζες, ασφάλειες, κλπ) ενώ το κίνημα και οι ενώσεις των καταναλωτών είναι εγκαταλελειμμένες στην τύχη τους χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση (ενώ το Κράτος ενισχύει γενναία -και καλώς το πράττει- κάθε αθλητικό σωματείο) και με μόνο στήριγμα την Ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτά βέβαια δεν μας αποθαρρύνουν αλλά αντίθετα μας δυναμώνουν για εντατικοποίηση των προσπαθειών για την βελτίωση της θέσης μας ως μόνιμων ουραγών στην Ευρώπη και στα θέματα προστασίας καταναλωτή και της διασφάλισης της επιβαλλόμενης ποιότητας ζωής.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Έχουμε αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα σε ένα Ευρωπαϊκό Κράτος που σέβεται και τιμά τον πολίτη του. Και σε ένα κράτος που να εξασφαλίζει μόνιμες ισορροπίες ανάμεσα στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα των καταναλωτών και των προμηθευτών, κάτω από την επαρκή και αποτελεσματική εποπτεία της Πολιτείας.

 Μετά από δεκαετίες κόπων, ελπίδων, πολιτικών υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα και προσδοκιών χωρίς ημερομηνία λήξεως για μία καλύτερη ατομική τύχη στη Χώρα μας, διαπιστώνουμε ότι ο πολίτης και ο καταναλωτής είναι πάλι υποχρεωμένος να πάρει την μοίρα του και των παιδιών του στα χέρια του από μηδενική βάση, αβοήθητος από το Κράτος και την δημόσια διοίκηση της αφόρητης μετριότητας (με φωτεινή εξαίρεση την Ελληνική Δικαιοσύνη), της εξοργιστικής γραφειοκρατίας και των βιοποριστικά βολεμένων δημοσίων υπαλλήλων. Αυτή την κατάσταση εμείς είμαστε αποφασισμένοι αλλά και σε θέση να την αλλάξουμε. Η προσπάθεια έχει ήδη αρχίσει. Είναι προσπάθεια έξω και πάνω από την σφαίρα της πολιτικής, των κομμάτων, των δημοσίων σχέσεων, των προεκλογικών υποσχέσεων και των ψηφοθηρικών συσχετισμών. Είναι προσπάθεια στη σφαίρα του πολίτη-καταναλωτή που δαπανά πολλές δεκάδες τρισεκατομμύρια κάθε χρόνο στην αγορά για προϊόντα, υπηρεσίες αλλά και για φόρους και απαιτεί σεβασμό της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του από όλους. Το ζήτημα δεν είναι τόσο οικονομικό ή νομικό όσο πρωταρχικά ηθικής τάξεως.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Βοηθείστε όχι γιατί έχετε υποχρέωση να το κάνετε ούτε επειδή η Σύμβαση του Άμστερνταμ προβλέπει ρητά υψηλό επίπεδο προστασίας του Ευρωπαίου καταναλωτή αλλά επειδή οι Ελληνες το αξίζουν. Γιατί Έλληνας σημαίνει πρώτα από όλα αξιοπρεπής και υπερήφανος πολίτης.

 

Η επιστολή μας αυτή θα δοθεί άμεσα στα ΜΜΕ ενώ οι συγκεκριμένες προτάσεις μας αυτές θα παρουσιασθούν δημόσια από την εκπομπή "ΑΥΤΟΨΙΑ" το Σάββατο 20.1.2001, 8 μμ., από το EXTRA Channel.

Με τιμή,


Τάκης Χριστοδουλόπουλος

Πρόεδρος Δ.Σ. 

 


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on www.idx.g