www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο
CBA

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ & ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

CONSUMERS & BORROWERS’ ASSOCIATION

Λεωφόρος Συγγρού 19, 11743 Αθήνα  ã Ταχ. Θυρίδα 10, 17503 Αθήνα ã  Τηλ. 9848900, Fax 9841934

Ε-mail: cbagr@mail.com ã  Αποφ. Πρωτοδ. Αθηνών 892/99 ã  ΑΦΜ 099455880

Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν

20 Δεκεμβρίου 2000

Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

κ. Κωνσταντίνο Σημίτη

Κοινοποίηση: κ. Πρόεδρο Δημοκρατίας, κ. Πρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 κ. Πρόεδρο Βουλής, κ. Πρόεδρο Ευρωκοινοβουλίου

 Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο

 κ. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

 κ.κ. Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων

 κ.κ. Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης

 Ελληνες Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, Πρέσβεις Ευρωπαϊκών Χωρών 

 Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διοικητές Τραπεζών, Προέδρους Επιμελητηρίων

 Banking Federation of the European Community, Δικηγορικούς Συλλόγους

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με ιδιαίτερη λύπη είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε σε σας και να διαμαρτυρηθούμε γιατί, παρά τις προοπτικές για καλύτερες ευκαιρίες και ημέρες μέσα στην Ευρώπη της προόδου στις οποίες έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι Ελληνες, το καρτέλ του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει ομοιόμορφα ανεύθυνες πολιτικές, πρακτικές και κριτήρια χορηγήσεων δανείων που, σε συνδυασμό με παράνομες ενιαίες τοκογλυφικές μεθοδεύσεις και με το πλήθος επίδικων καταχρηστικών όρων των αδιαπραγμάτευτων συμβάσεων, παράγουν αναπτυξιακή καχεξία, αμέτρητες εμπλοκές και υπερχρεωμένα θύματα που, αναπόφευκτα, έχουν γίνει και είναι καταδικασμένα να μείνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

 Το σημαντικό αυτό κομμάτι των Ελλήνων που ο κ. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας έχει υπολογίσει προεκλογικά σε 400.000 οικογένειες δανειοληπτών, εξακολουθούν να ζουν με το φάσμα της οικονομικής και ηθικής εξόντωσης από τις τοκογλυφικές απαιτήσεις των τραπεζών, περιμένοντας την νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης για να ανοίξει ο δρόμος σε ουσιαστικές ρυθμίσεις που δεν έκαναν οι τράπεζες, παρά τα δύο κύματα οδηγιών-ευχολογίων του κ. Παπαντωνίου προς αυτές.

 Στις 30.11.2000 η Βουλή διαπίστωσε πάλι ότι υπάρχει ανάγκη νέας νομοθετικής παρέμβασης για να υποχρεωθούν οι τράπεζες να σταματήσουν επί τέλους αυτό τον ανεπίτρεπτο εμπαιγμό των πολιτών, του νόμου, της Βουλής αλλά και της Κυβέρνησής σας. Όμως, και ενώ ο κ. Υπουργός κατέθεσε τροπολογία με ανανέωση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι 31.3.2001, οι τράπεζες συνεχίζουν τους πλειστηριασμούς, η παρανομία των οποίων άρχισε να επιβεβαιώνεται και από αποφάσεις Δικαστηρίων. Αρνούνται να δεχθούν την ύπαρξη οποιουδήποτε προβλήματος νομιμότητας στις συναλλαγές και συνεχίζουν αδιάφορες τις ίδιες πρακτικές. Η απάντησή μας μέχρι στιγμής ήταν να καταθέσουμε τις πρώτες μηνύσεις για τοκογλυφία και άλλες ποινικά κολάσιμες πράξεις σε βάρος πολλών τραπεζιτών, των ορκωτών λογιστών τους και άλλων. Και θα υπάρξει και συνέχεια μέχρις ότου οι πολίτες να δώσουν το πλήρες εφ' όλης της ύλης μήνυμά τους σε όλες τις τράπεζες.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Και άλλη φορά είχαμε την ευκαιρία να σας επισημάνουμε ότι ο νόμος 2789/2000 που προτάθηκε από τον κ. Παπαντωνίου είναι απόλυτα άδικος και εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των τραπεζών. Είναι δε ο νόμος αυτός και σε πλήρη αντίθεση με την προσωπική δημόσια δέσμευση σας (δηλώσεις 9.12.1999) για την ρύθμιση του προβλήματος των πανωτοκίων. Οι δανειολήπτες αισθάνονται εμπαιγμό αφού ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας εισηγήθηκε νομοθετική ρύθμιση αντίθετη με την δημόσια δέσμευσή σας και με αντισυνταγματικές εξαιρέσεις των περισσοτέρων από τους άμεσα ενδιαφερόμενους για την ρύθμιση αυτή.

Μάταια περιμέναμε Κυβερνητική παρέμβαση στις τράπεζες να συμμορφωθούν με την νομιμότητα και την ηθική τάξη και να απόσχουν από κάθε πλειστηριασμό μέχρι την νέα νομοθετική ρύθμιση. Τα δικαιώματά των είναι εξασφαλισμένα με εμπράγματες ασφάλειες και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή κίνδυνος για μερικούς ακόμη μήνες. Οι τράπεζες δεν έχουν καμία εξαίρεση από τις διατάξεις περί της οφειλόμενης καλής πίστης. Ομως, κάθε Τετάρτη έχουμε καταιγισμό πλειστηριασμών που πλέον θα προσβληθούν και αυτοί στα Δικαστήρια.

Μάταια περιμέναμε την προσωπική σας παρέμβαση στο χειρισμό την νέας ρύθμισης δεδομένου ότι, για κάθε Ελληνα πολίτη και μετά τις δύο παταγωδώς αποτυχημένες απόπειρες, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γ.Παπαντωνίου είναι αποδεδειγμένα πλέον πολιτικά αναξιόπιστος να χειρισθεί εκ νέου ο ίδιος το ίδιο πρόβλημα. Ο ίδιος μας έχει αποκαλέσει "μπαταχτζήδες", έναν τουρκόφωνο προσβλητικό χαρακτηρισμό που σε καμία περίπτωση δεν μας ανήκει και που του τον έχουμε επιστρέψει σαν απαράδεκτο. Οπως δε δήλωσε στην Βουλή, προτίθεται να καλέσει την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για διαβουλεύσεις, παραγκωνίζοντας έτσι για μια ακόμα φορά τους φορείς των πελατών των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων που είναι θεσμοθετημένοι σύμβουλοι του Κράτους και οι οποίοι εξακολουθούν να περιμένουν να τους δεχθεί ο συγκεκριμένος Υπουργός στη συνάντηση που του ζήτησαν πριν από δέκα πέντε μήνες!

Η σκοπιμότητα της συνέχισης της συνεργασίας των Ελλήνων επιχειρηματιών και καταναλωτών με τις Ελληνικές τράπεζες βρίσκεται πλέον υπό επανεξέταση από μηδενικής βάσης ενόψει της χρόνιας αυτής αθλιότητας και των εναλλακτικών λύσεων που υπάρχουν πλέον στην Ευρωπαϊκή αγορά. Σαν πολίτες, επιθυμία και ευχή μας ήταν να μην οδηγηθούμε σε μετωπική σύρραξη με τις Ελληνικές τράπεζες η οποία μπορούσε να αποφευχθεί εφόσον αποδεικνυόταν και στην πράξη ότι υπάρχει σοβαρή και αξιόπιστη πρόθεση για λειτουργία με συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και μόνιμων ισορροπιών μεταξύ των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των δύο κοινωνικών εταίρων. Δυστυχώς, όλα τα στοιχεία συνηγορούν για το διαμετρικά αντίθετο.

Το τραπεζικό σύστημα, όμως, είναι δημιούργημα του Ελληνικού Λαού ο οποίος νομιμοποιείται να το κρίνει διαρκώς και, εάν είναι απαραίτητο, να κάνει κάθε αναγκαία διορθωτική παρέμβαση δεδομένου ότι η απόλυτη και καθολική εμπιστοσύνη του Λαού είναι απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο της επιτυχίας κάθε τράπεζας αλλά ακόμα και της ίδιας της ύπαρξής της. Δυστυχώς, χάρις στις ενορχηστρωμένες αλαζονικές και προκλητικές συμπεριφορές των τραπεζών και στους βαρύτατα ατυχείς και άτολμους χειρισμούς των Κυβερνήσεών σας, βρισκόμαστε σήμερα σε φάση βαθύτατης κρίσης που νομοτελειακά οδηγεί στην μεταφορά της τραπεζικής ζωής στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη και, ουσιαστικά, στην τελική άρση της εμπιστοσύνης από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Εμείς, οι πολίτες-πελάτες (αλλά και θύματα) των τραπεζών, έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις τόσο για Ευρωπαϊκές τράπεζες όσο και για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για ζωή, εργασία και απρόσκοπτη δημιουργία. Οι τράπεζες δεν έχουν απολύτως καμία εκτός εάν αναζητήσουν νέους πελάτες τόσο ανάμεσα στα εκατομμύρια των επίσημων λαθρομεταναστών στη Χώρα μας όσο και στις Βαλκανικές χώρες.

Μετά τις μηνύσεις που καταθέσαμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη για το σύνολο των προβλημάτων νομιμότητας του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, όπως αυτά καταγράφονται και αναλύονται στο βιβλίο μας "Οι Τράπεζες στο μικροσκόπιο" , σελ. 300, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει άμεσα για τον πλήρη έλεγχο και τερματισμό των καταγγελλομένων παρανόμων πράξεων και παραλείψεων που συνιστούν απειλή για τους Έλληνες πολίτες αλλά και για τους Ευρωπαίους εταίρους των και ευθύνονται για ανυπολόγιστες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, επιχειρήσεις και νοικοκυριά που καταστράφηκαν αδικαιολόγητα από παράνομες, ανήθικες και επικίνδυνες πρακτικές του τραπεζικού συστήματος που λειτουργεί σε συνθήκες καρτέλ.

Εκτός από οικονομικό, το ζήτημα με τις επικίνδυνα ανεύθυνες συμπεριφορές των τραπεζών έχει αναδειχθεί κύρια σαν πρόβλημα προσβολής της αξιοπρέπειας, της τιμής, της νοημοσύνης και σε τελική ανάλυση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Και σαν τέτοιο θα προβληθεί τόσο στην Ελληνική κοινωνία, στη Βουλή, στη Δικαιοσύνη (μαζί με της ποινικές και αστικές πτυχές του) καθώς και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κανένας μας δεν δέχεται να μείνει πολίτης δεύτερης και χαμηλότερης ταχύτητας και κατηγορίας μέσα στην ενωμένη Ευρώπη της προόδου και της ανάπτυξης (η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι παραδείγματα χωρών που αναπτύχθηκαν με ζηλευτά αποτελέσματα) ενώ εμείς μετράμε πολιτικές υποσχέσεις και διαφημιστικά σποτάκια άνευ αντικρίσματος για την δήθεν ισχυρή Ελλάδα των πολιτών, πτωχεύσεις, κλεισμένες επιχειρήσεις, πλειστηριασμούς τραπεζών και τοκογλύφων, διαλυμένες οικογένειες, γραφειοκρατικά εμπόδια, διαπλοκές, μίζες, αυτοκτονίες και αναπηρίες από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Απλά, δεν αντέχουμε άλλο. Και να είστε σίγουρος ότι η δικαιολογημένη απόγνωση των θυμάτων των τραπεζών θα μετατραπεί σε οργή, αγανάκτηση και κατακραυγή ολόκληρου του Ελληνισμού όταν σύντομα θα δημοσιοποιηθούν οι τραγικές ατομικές ιστορίες των εκατοντάδων πολιτών που αυτοκτόνησαν, πέθαναν ή έμειναν ανάπηροι από τραπεζικά αδιέξοδα. Τα θύματα των τραπεζών είναι πολλαπλάσια εκείνων του ναυαγίου της Πάρου. 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τους Γόρδιους Δεσμούς του εθνικού συμφέροντος και της νομιμότητας στην Ελλάδα της Δημοκρατίας τους λύνουν αντίστοιχα οι εκλεγμένοι ηγέτες και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και όχι οι διορισμένοι τραπεζίτες ή η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Και στην περίπτωση των πανωτοκίων, ο Άρειος Πάγος έκανε το καθήκον του στο ακέραιο αλλά η καταδικαστική απόφασή του για τις αθέμιτες χρεώσεις εξουδετερώθηκε νομοθετικά με το άρθρο 12 του ν. 2601/98 υπέρ των τραπεζών. Καθημερινά, τα Δικαστήρια δικαιώνουν τις ενστάσεις των θυμάτων και αναχαιτίζουν τις τοκογλυφικές διεκδικήσεις των τραπεζών εφαρμόζοντας τους νόμους. Η ανάγκη όμως καθενός από τα εκατομμύρια θιγομένων να προσφύγουν ατομικά στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν την τήρηση των νόμων δεν είναι δείγμα ευνομούμενης Χώρας. Η εκλεγμένη Κυβέρνησή σας αδυνατεί να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις, όπως οφείλει, οι περισσότεροι Ελληνες Βουλευτές μόνιμα διαπιστώνουν και φωνάζουν ότι οι τραπεζίτες καταληστεύουν τους πολίτες ενώ κάποιοι από αυτούς που ίσως είναι και μέτοχοι τραπεζών σιωπούν. Ποτέ στην νεότερη Ιστορία μας, τόσοι λίγοι (τραπεζίτες) δεν μπόρεσαν να ασχημονούν έτσι σε βάρος τόσων πολλών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Σύμφωνα με το άρθρο 120, παρ. 2, του Συντάγματος, ο Λαός δικαιούται αλλά και υποχρεούται να παρεμβαίνει κατά συνείδηση και κατά καθήκον για την τήρηση της νομιμότητας. Και κάτω από τις σημερινές συνθήκες των συνεχιζόμενων προκλητικών και αλαζονικών συμπεριφορών των τραπεζών, κρίνουμε ότι η άμεση αυτή παρέμβαση των πολιτών είναι πλέον απόλυτα επιβεβλημένη. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε στις τράπεζες ούτε σε κανέναν άλλο στην Ελλάδα να είναι υπεράνω του νόμου. Και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι εμείς οι πολίτες και θέλουμε, και ξέρουμε και μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα νομιμότητας των συναλλαγών με τις τράπεζες που απέτυχαν να λύσουν οι Κυβερνήσεις σας. Άλλα περιθώρια υπομονής καθώς και ψυχικής και οικονομικής αντοχής δεν υπάρχουν. Κανένας δεν δικαιούται να καταδικάσει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας σε ισόβιο ευτελισμό και τις οικογένειές μας σε μόνιμη οικονομική περιθωριοποίηση  προκειμένου οι τραπεζίτες να έχουν παράνομα υπερκέρδη. Ολες οι ευθύνες για τις σοβαρότατες βλαπτικές συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα από την οργή του Λαού βαρύνουν αποκλειστικά τους ίδιους τους τραπεζίτες αλλά και τη Κυβέρνηση.

Θα θέλαμε τέλος να σας μεταφέρουμε την σημερινή απογοήτευση των εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών προς το πρόσωπό σας που, ενδεχόμενα, να είναι και άδικη αλλά έτσι την εισπράττουν οι δανειολήπτες από την απαράδεκτη συμπεριφορά του Υπουργού σας επί της Εθνικής Οικονομίας στη Χώρα που είναι ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενώ, για τον λόγο αυτό, θα έπρεπε να μην περισσεύει κανένας Έλληνας πολίτης στην εθνική προσπάθεια για να καλυφθούν οι σημαντικές διαφορές από τους άλλους πολίτες της Ευρώπης της δημιουργίας και της πραγματικής προόδου, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των νέων ευκαιριών και της ελπίδας καθώς και του οράματος για τον νέο αιώνα.

Η επιστολή μας αυτή θα δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα.


Με τιμή,

Τάκης Χριστοδουλόπουλος

Πρόεδρος Δ.Σ. 

 


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on www.idx.g