www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο
Παρουσίαση νέων εκδόσεων   

“ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ”

Ενωση Καταναλωτών & Δανειοληπτών, τηλ. 9848900, σελ. 300

Το βιβλίο αυτό της Ενωσης Καταναλωτών & Δανειοληπτών που μόλις εκδόθηκε από την ίδια έχει μία πανελλήνια και ίσως παγκόσμια πρωτιά. Παραλήπτης του πρώτου αντίτυπου που βγήκε από το τυπογραφείο, ήταν ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προς τον οποίο υποβλήθηκε ως αναλυτική τεκμηρίωση της μηνυτήριας αναφοράς της Ενωσης για τα φερόμενα ως «προβλήματα νομιμότητας» των τραπεζών στην Ελλάδα.

Περιστασιακή κριτική στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν ασκήσει κατά καιρούς πολλοί. Για πρώτη φορά όμως έχουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη και αποκαλυπτική καταγραφή όλων των «παθογόνων» στοιχείων του συστήματος με τεχνοκρατική μεν αντικειμενικότητα αλλά και έντονα ανθρωποκεντρική προσέγγιση που στοχεύουν στην ενημέρωση του καταναλωτή επάνω σε κινδύνους που εμπεριέχονται στις συναλλαγές με τις Τράπεζες αλλά και στην άσκηση πίεσης στις τελευταίες για εκσυγχρονισμό της στάσης και των πρακτικών τους απέναντι στον πολύτιμο κοινωνικό τους εταίρο που λέγεται «πελατεία». Μία σημαντική περιοχή κριτικής σε βάρος της πολιτικής των τραπεζών κατά τα τελευταία χρόνια είναι η πλήρης στροφή προς την άκρατη κερδοσκοπία και η πλήρης εγκατάλειψη του ρόλου ευθύνης για ουσιαστική και ενσυνείδητη συμβολή στη δύσκολη προσπάθεια του μεγάλου μέρους του παραγωγικού δυναμικού της Χώρας για οικονομική ανάπτυξη.

Με στόχο την προληπτική προστασία του συναλλασσόμενου, ο αναγνώστης ξεναγείται στις τραπεζικές συναλλαγές με τρόπο απλό και κατανοητό, χωρίς δυσνόητους τραπεζικούς όρους, με στόχο να αισθάνεται πλέον σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα «τι θα πρέπει να ξέρω για να προστατευθώ από τις τράπεζες». Την κατατοπιστική εισαγωγή στη σημερινή πραγματικότητα του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ακολουθεί η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τον αναγνώστη - αλλά προφανώς και για την Εισαγγελία - παρουσίαση του συνόλου των φερόμενων ως «προβλημάτων νομιμότητας» των Τραπεζών που έχουν ταξινομηθεί σε 24(!) θεματικές ενότητες, πολλές από τις οποίες αγγίζουν και τον ποινικό κώδικα και ιδιαίτερα της τοκογλυφίας που είναι πλέον κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη 10 ετών.

Ακολουθεί μία αναφορά στις διάφορες κατηγορίες τραπεζικών εργασιών, την καταναλωτική πίστη, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις (βιομηχανία, εμπόριο, βιοτεχνία, κ.ά.), προς αγρότες ενώ καλύπτονται σύγχρονα προϊόντα όπως το λήζινγκ και το φάκτορινγκ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίκαιρη αναφορά στους κινδύνους της υπερχρέωσης της Ελληνικής οικογένειας από προϊόντα καταναλωτικής πίστης που αποτελούν πλέον τον κύριο στόχο των προσπαθειών ανάπτυξης εργασιών των τραπεζών. Για πρώτη φορά, παρουσιάζεται ένας εύχρηστος πίνακας με τη χρήση του οποίου κάθε οικογένεια μπορεί να κάνει έναν ασφαλή αντικειμενικό προσδιορισμό των μέγιστων ορίων συνολικής χρέωσης, ανάλογα με το εισόδημά της. Τονίζεται ότι η προληπτική αντιμετώπιση του κινδύνου τέτοιας υπερχρέωσης αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο στο διετές πρόγραμμα προστασίας του καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για όσους πλησιάσουν την επικίνδυνη ζώνη της εμπλοκής λόγω καθυστέρησης στις πληρωμές δόσεων προς τις τράπεζες, υπάρχει λεπτομερής καθοδήγηση σε όλες τις φάσεις της άμυνας μέσα και έξω από τα Δικαστήρια, ενώ ο αναγνώστης ενημερώνεται για τον μηχανισμό του «μαυροπίνακα» των τραπεζών καθώς και για τον καινούργιο θεσμό του Τραπεζικού Μεσολαβητή για τον οποίο ασκείται δριμύτατη κριτική. Μία ακόμη ευχάριστη έκπληξη για τον αναγνώστη αλλά και ιδιαίτερα δυσάρεστη για τις τράπεζες είναι η ανακοίνωση του θεσμού του Τραπεζικού Διεκδικητή που καθιερώνει η Ενωση σαν εναλλακτική και αποτελεσματική επιλογή των θιγόμενων πελατών των τραπεζών.

Ο καταιγισμός του αναγνώστη με οδηγίες συνεχίζεται με πολύτιμες συμβουλές επάνω σε πολλά πρακτικά θέματα και καταλήγει σε ένα μοναδικό ντοκουμέντο: τη λίστα με 150(!) παγίδες τους τραπεζικού συστήματος για τους συναλλασσόμενους. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη και αποκαλυπτική καταγραφή που αφήνει άναυδο τον αναγνώστη για την ευρηματικότητα των τραπεζών και κάποιων στελεχών τους σε επιλήψιμες μεθοδεύσεις σε βάρος της πελατείας.

2

Για τους αναγνώστες που ανήκουν στον νομικό κόσμο αλλά και για τον μη ειδικό, υπάρχουν συσχετισμοί των πράξεων των τραπεζών με την ισχύουσα νομοθεσία, πολλοί από τους οποίους αναδεικνύονται για πρώτη φορά, όπως η πληθώρα των καταχρηστικών όρων που εντοπίζεται στις συμβάσεις των τραπεζών ενώ παρουσιάζονται πολλές αλλά άγνωστες στην Ελλάδα αποφάσεις δικαστηρίων άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα για καταχρηστικούς όρους.

Ενα κεφάλαιο διατέθηκε στην παρουσίαση επιλεγμένων πραγματικών ιστοριών τραπεζικής αθλιότητας, όπως τιτλοφορείται, που δίνουν το μέτρο της υπερβολής στο οποίο μπορεί εύκολα να φθάσει το τραπεζικό σύστημα και τα στελέχη του. Στα φαινόμενα αυτά ακραίων συμπεριφορών των τελευταίων, δίδεται μία πολύ εύστοχη ερμηνεία με την αναφορά στο κλασσικό πλέον πείραμα του Αμερικανού καθηγητή κοινωνικής ψυχολογίας Milgram.

Πέραν όμως από την αυστηρή κριτική που ασκείται σε βάρος του «αμετανόητα τριτοκοσμικού», όπως χαρακτηρίζεται, τραπεζικού συστήματος, η Ενωση Καταναλωτών & Δανειοληπτών παραθέτει ένα συγκροτημένο κατάλογο αιτημάτων προς τις τράπεζες και την Πολιτεία που, κατά την άποψή της, θα συμβάλλουν αποφασιστικά όχι μόνο στην άρση των αδικιών σε βάρος των εκατομμυρίων Ελλήνων πελατών τους αλλά και θα αποκαταστήσουν τις μακροχρόνιες ισορροπίες στις σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών κοινωνικών εταίρων.

Η αποκαλύψεις μέσα από τις απλογραμμένες σελίδες του βιβλίου αυτού διαδέχονται η μία των άλλη, επιφυλάσσοντας μία έκπληξη στον αναγνώστη σχεδόν σε κάθε κεφάλαιο. Κατά τη δική μας αξιολόγηση, η «μητέρα» όλων των των αποκαλύψεων της Ενωσης είναι τα δύο «χρυσοφόρα τεχνάσματα των τραπεζών» με τα οποία οι τελευταίες φέρονται ότι έχουν εισπράξει αθέμιτα και από τους δανειολήπτες τόκους πέραν των νομίμων αλλά και έχουν πληρώσει στους καταθέτες τους μειωμένους τόκους. Οπως φαίνεται, πέραν από τη δικαστική διερεύνηση του τεράστιου αυτού θέματος που ήδη έχει δρομολογηθεί με την μηνυτήρια αναφορά της Ενωσης, τίθεται πλέον θέμα αναδρομικής αποζημίωσης των θιγέντων με ποσά που εκτιμούνται σε τρισεκατομμύρια δεδομένου ότι πρόκειται για αδιαφανείς και άγνωστες μεθοδεύσεις όλων σχεδόν των τραπεζών που συνεχίζεται εδώ και πολλές δεκαετίες. Η «αδιαφανής και παθογόνος» αυτή κατάσταση, όμως, δεν κατάφερε να ξεφύγει τον εντοπισμό της από το μικροσκόπιο της Ενωσης Καταναλωτών & Δανειοληπτών. Το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημιώσεων των θιγέντων καταθετών και δανειοληπτών μεσω της Ενωσης είναι ένα ακόμη ισχυρότατο κίνητρο να γίνει κανείς άμεσα μέλος της.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί σταθμό στο κίνημα προστασίας του καταναλωτή και ευχάριστη έκπληξη υπευθυνότητας με τον αποτελεσματικό τρόπο που υποτάσσει την προφανή βαθιά γνώση της Ενωσης στα τραπεζικά θέματα καθώς και την απλουστευμένη αλλά επιστημονική καταγραφή της συναλλακτικής πραγματικότητας στην υπηρεσία της προστασίας του καταναλωτή. Τέτοιες προσπάθειες επιβεβαιώνουν έμπρακτα τη μεγάλη αναγκαιότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα του οργανωμένου κινήματος προστασίας του καταναλωτή. Κρίνοντας από το πρώτο δείγμα αποκαλυπτικής γραφής της Ενωσης Καταναλωτών & Δανειοληπτών, θα πρέπει να περιμένουμε συνέχεια σε τέτοιες εκδόσεις και δραστηριότητα ανάλογου επιπέδου από την νεοσύστατη αυτή Ενωση. Η έκδοση αυτή απευθύνεται και ενδιαφέρει κάθε συναλλασσόμενο με τράπεζες, καταθέτη, δανειολήπτη και καταναλωτή, κάθε επιχειρηματία, επενδυτή, αγρότη καθώς επίσης και δικηγόρους, δικαστικούς, πολιτικούς δημοσιογράφους και, βέβαια, τα στελέχη, τους υπαλλήλους και τους μετόχους των τραπεζών.

Το βιβλίο αυτό θα πωλείται σύντομα στα βιβλιοπωλεία και ήδη διατίθεται από την ίδια την Ενωση στην τιμή των Δρχ 7.500. Πληροφορίες και εγγραφές μελών στο τηλέφωνο 9848900.

 


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr