www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Για τις μηνύσεις για τοκογλυφία

Αναζητούν επίμονα αντίγραφα

(λέξεις 1.140)

Ολοι εμείς που χρόνια τώρα ζούμε από κοντά τις μόνιμες παράνομες αρνήσεις των περισσοτέρων τραπεζών να παρέχουν στους πελάτες τους όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που προβλέπονται από την νομοθεσία καθώς και από τον Κώδικα Τραπεζικής Δεοντολογίας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, γνωρίζουμε πολύ καλά δύο πράγματα:

Ενα, ότι τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα σε κάθε δανειολήπτη που καλείται και πιέζεται να υπογράφει περιοδικά δηλώσεις αναγνώρισης του υπολοίπου της οφειλής του. Εαν αρνηθεί, αυτό είναι λόγος καταγγελίας της σύμβασης. Εάν υπογράψουν, δηλώνουν ότι έλαβαν γνώση της κίνησης του λογαριασμού (ενώ στην πραγματικότητα σκόπιμα δεν τους χορηγούνται επαρκή προς τούτο στοιχεία για να μην μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε έλεγχο), ότι τα έλεγξαν και μετά από σύγκριση με τα βιβλία τους συμφωνούν με την κίνηση και αποδέχονται το υπόλοιπο της οφειλής, όπως το έχει υπολογίσει η τράπεζα.

Και δύο, ότι ειδικά για τους δανειολήπτες σε επίδικη φάση, τα στοιχεία αυτά είναι απόλυτα απαραίτητα για την ουσιαστική και δικονομική τους άμυνα. Εντούτοις, οι τράπεζες μόνιμα αρνούνται την παροχή των, όπως τους καθοδηγούν με εμπιστευτικές οδηγίες οι νομικοί τους σύμβουλοι. Πολλοί διευθυντές λένε στους ενδιαφερόμενους "να πάς στα Δικαστήρια να ζητήσεις ότι θέλεις, εμείς δεν δίνουμε τίποτα".

Βέβαια, η άρνηση αυτή είναι παράνομη και ποινικά κολάσιμη αλλά μόνο ελάχιστοι δανειολήπτες τόλμησαν να προχωρήσουν σε μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος (άρθ. 259 Π.Κ.) και υπεξαγωγή εγγράφων (άρθ. 222 Π.Κ.) σε βάρος του Διοικητή της τράπεζας και του διευθυντή του Καταστήματος. Ολοι φοβούνται ότι μία τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει την οργή της τράπεζας που, με τις μονομερείς όρους της σύμβασης που έχει επιβάλει, μπορεί να τους καταστρέψει ακαριαία και να τους οδηγήσει στον πλειστηριασμό κάθε περιουσιακού στοιχείου.

Ομως, "η ζωή είναι ρόδα και γυρίζει" λεει η λαϊκή σοφία. Και φαίνεται ότι ήρθε η ώρα που γύρισε και για τους διορισμένους άρχοντες των τραπεζών, αυτούς που πηγαινοέρχονται με τις λιμουζίνες και τους οδηγούς που τους ανοίγουν την πόρτα να ανέβουν και να κατέβουν, τους κλητήρες που ακινητοποιούν το ασανσέρ μισή ώρα πριν πάνε στο γραφείο για μην τους καθυστερήσουν στην είσοδο, και που, για την τραπεζική σοφία τους αμείβονται με 5-6 εκατομμύρια τον μήνα με φόρους και έξοδα πληρωμένα, ακόμα και εάν δεν ξέρουν καλά τη δουλειά. Πίττα εξουσίας μοιράζεται και ανακατανέμεται και κάθε μαχητής σύντροφος δικαιούται το ανακυκλούμενο μερίδιό του. Δυστυχώς όμως γι' αυτούς, οι μηνύσεις τους έφεραν στην θέση του αμυνόμενου και σύντομα οι κλήσεις από τους ανακριτές θα τους βάλουν στην θέση του απολογούμενου ενώ θεωρείται απίθανο ότι τελικά θα αποφύγουν να κάτσουν στο σκαμνί του κατηγορουμένου με κατηγορίες ακόμα και σε βαθμό κακουργήματος δεδομένου ότι έχουν μηνυθεί κύρια για τοκογλυφία που τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Είναι ποιόν λογικό να ανησυχούν και να αγωνιούν για το περιεχόμενο των μηνύσεων, πριν κάν ακόμα κληθούν από κάποιο ανακριτή και πριν τους ασκηθεί κάποια δίωξη.

Οπως και οι δανειολήπτες όταν αρχίζουν σε βάρος τους οι ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης, αισθάνονται την ανάγκη να έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν την επίθεση της τράπεζας. Οταν, όμως, οι δανειολήπτες τα ζητούν από τις τράπεζες, αυτές αρνούνται να τα δώσουν ή τα δίνουν ελλιπή χρεώνοντας χρήματα που μπορεί να φθάσουν ακόμα και 400.000 δρχ. Και οι δανειολήπτες σύρονται στα δικαστήρια χωρίς τα στοιχεία που προβλέπει γι' αυτούς ο νόμος, δηλαδή, ουσιαστικά ανυπεράσπιστοι απέναντι στην τράπεζα που επικαλείται την δανειακή σύμβαση με το πλήθος των τυπωμένων μονομερών, παράνομων και καταχρηστικών όρων που ο δανειολήπτης τους πρωτοείδε αφού πρώτα τους υπέγραψε γιατί το τυπωμένο έντυπο της σύμβασης είναι "έγγραφο της τράπεζας που δεν επιτρέπεται να βγαίνει έξω".

Τώρα, όμως, που ο αμυνόμενος είναι ο "κύριος Διοικητής" ή ο "κύριος διευθυντής του καταστήματος", το τραπεζικό μεγαλείο, η "κουλτούρα της νομενκλαλτούρας" και το "κοινωνικό και ηθικό ανάστημά τους" (το τελευταίο είναι σχήμα λόγου βέβαια), επιβάλλει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορούν οι σκαπανείς αυτοί της οικονομικής, κοινωνικής, περιφερειακής και εθνικής ανάπτυξης (πρόκειται πάλι για σχήμα λόγου βέβαια) να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους δανειολήπτες που ο ίδιος ο πολυχρονεμένος "πασάς" της οικονομίας (πρόκειται βέβαια για σχήμα λόγου) σε άπταιστα ευρωτουρκικά έχει αποκαλέσει "μπαταχτζήδες" (πρόκειται βέβαια για αυθεντικό χαρακτηρισμό του κ. Παπαντωνίου). Επειδή λοιπόν πρόκειται για παιδιά κάποιου ανώτερου (σοσιαλιστή) Θεού, πρέπει να πάρουν όλα τα στοιχεία για τις σε βάρος τους καταγγελίες, εδώ και τώρα, έστω και εάν δεν τα δικαιούνται σύμφωνα με την δικονομία. Για να μάθουν τι τους καταμηνύεται, από ποιόν και γιατί. Για να βάλουν τους πιο ακριβοπληρωμένους (από την τράπεζα, δηλαδή από την τσέπη των μετόχων) να γυρίσουν τα επάνω κάτω για να μην διωχθούν και να μην καταδικασθούν.

Και τι νομίζεται ότι έκαναν; Έβαλαν... μέσο. Ετσι φαίνεται γίνονται οι δουλειές στην ισχυρή Ελλάδα του κ. Σημίτη. Κάποιος δικηγόρος από μια απο τις τράπεζες που μηνύθηκαν και που προφανέστατα αγωνιά ιδιαίτερα για τις κατηγορίες σε βάρος του Προέδρου και των διευθυντών της, πλησίασε φορτικά κάποιον εξωτερικό συνεργάτη μας και του ζήτησε αντίγραφο της μήνυσης που, φυσικά, δεν δικαιούται επίσημα τουλάχιστον στην φάση αυτή. Επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή των νομικών υπηρεσιών της τραπέζης αυτής στον οποίο είχαμε απευθυνθεί στο παρελθόν όταν διευθυντές καταστημάτων αρνιόντουσαν  παράνομα την παροχή στοιχείων σε δανειολήπτες τα οποία βέβαια ποτέ δεν πήραν ούτε και μετά την παρέμβαση του κυρίου αυτού, όπως συγκεκριμένα αναφέρεται και στη μήνυση. Του είπαμε ότι εάν θέλει αντίγραφο της μήνυσης, θα έπρεπε να το ζητήσει από εμάς, τους μηνυτές, αντί να το ζητά δια της τεθλασμένης οδού γιατί εμείς "χορηγούμε πλήρη στοιχεία" χωρίς δυστροπίες και τα άλλα γνωστά καμώματα των τραπεζών.

Επειδή εμείς έχουμε πολύ διαφορετικές αντιλήψεις περί ευθύτητας, υπευθυνότητας και ανθρωπιάς και επειδή η καθημερινή επαφή μας με την πολύπλευρη τραπεζική αθλιότητα που καταδυναστεύει τους πολίτες-πελάτες δεν μας έχει αλλοτριώσει το ήθος και την τιμιότητά μας, τους φωνάξαμε και τους δώσαμε ένα πλήρες αντίγραφο των σαράντα εφτά σελίδων της μήνυσης σε βάρος τους. Και ενώ αυτοί θα χρέωναν τουλάχιστον 50.000 για το αντίγραφο, εμείς δεν τους χρεώσαμε τίποτα γιατί δεν εγκρίνουμε ούτε την αισχροκέρδεια αλλά ούτε και την εκμετάλλευση του αδυνάτου, δηλαδή της αλαζονικής και αγέρωχης αυτής τράπεζας, όπως άλλωστε είναι όλες και που ίσως πολύ σύντομα θα λέμε ότι "ήταν όλες". 

 

Τους κάναμε δε και ένα Χριστουγεννιάτικο δώρο. Τους δώσαμε και ένα αντίγραφο μιας πολύ ενδιαφέρουσας συστημένης και ενυπόγραφης επιστολής της τράπεζας αυτής προς την Ενωση Καταναλωτών & Δανειοληπτών που απαντούσε σε κάποιες ερωτήσεις που τους είχαμε θέσει τον Μάϊο 2000. Οπως σίγουρα θα διαπίστωσαν με μεγάλη τους (και εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη), στο κείμενο της επιστολής αυτής υπάρχει ουσιαστικά η πλήρης βεβαίωση-ομολογία της τραπέζης που πιστοποιεί ότι η αδιαφανής τοκογλυφική μεθόδευση στην οποία στηρίζεται κύρια η κατηγορία μας για τοκογλυφία όχι μόνο αποτελεί πραγματικότητα για την συγκεκριμένη τράπεζα αλλά είναι μια "τακτική που ακολουθείται πλέον της εικοσαετίας". Με την ενυπόγραφη αυτή δήλωση των τριών μόνο σειρών της τράπεζας, το έργο της Δικαιοσύνης έχει απλοποιηθεί στο επίπεδο του αυταπόδεικτου των καταγγελλομένων. Παραπάνω από είκοσι χρόνια πηγαινοερχόταν η στάμνα στην πηγή χωρίς πρόβλημα. Τώρα όμως έγινε θρύψαλα. Χρόνια τους Πολλά. Το εάν θα είναι και καλά, θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη.

 


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr