www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΛΦΑΕΝΑ" (23-9-2000)

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ

ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ - ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

 

Ο μέσος Έλληνας πολίτης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τοκογλυφία είναι μια σκληρή πραγματικότητα τόσο βαθιά ριζωμένη σ' αυτή την κοινωνία που κανένας πλέον δεν προβληματίζεται ούτε ενοχλείται για τις σαρωτικές επιπτώσεις που έχει μόνιμα για τα θύματα, τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις τους. Σήμερα, οι τοκογλύφοι δρουν ανενόχλητοι ενώ το Κράτος τους παρέχει πολλές και χρήσιμες υπηρεσίες μεσω των Δικαστηρίων, των ΔΟΥ, των συμβολαιογράφων, των τραπεζών και του Χρηματιστηρίου. Το βασικό τους εργαλείο, η μεταχρονολογημένη επιταγή, συνεχίζει να αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο διαστροφής της νομικής έννοιας του αξιόγραφου όψεως που, όμως, κανένας υπεύθυνος δεν τολμά να αποκαταστήσει γιατί θα συναντήσει την αντίδραση των τραπεζών και των διαπλεκομένων που τις προστατεύουν.

ΚΛΑΔΟΣ ΜΕ ΡΑΓΔΑΙΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Τα θύματα της τοκογλυφίας είναι πάρα πολλά και έχουν αυξηθεί ραγδαία μέσα στα τελευταία χρόνια με την τραπεζική ασυδοσία αλλά και με την λειτουργία πολλών καζίνο που διαρκώς δημιουργούν νέα "πελατεία". Οι τοκογλύφοι είναι επίσης πάρα πολλοί ενώ ήδη έχουν μπει στον επίλεκτο και εξαιρετικά κερδοφόρο αυτό κλάδο της Ελληνικής (παρα)οικονομίας και Αλβανοί επαγγελματίες. Η επίσημη ονομασία του κλάδου είναι "δευτερογενής αγορά χρήματος" (η πρωτογενής αγορά είναι βέβαια οι τράπεζες). Τα θύματα είναι αμέτρητα και αυξάνουν με γρήγορους ρυθμούς, όσο αυξάνουν οι μαύρες λίστες του τραπεζικού συστήματος (Τειρεσίας) όπου είναι ήδη είναι καταχωρημένοι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Ελληνες για "δυσμενή στοιχεία οικονομικής συμπεριφοράς". Ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης μας διαβεβαιώνει ότι είναι αποφασισμένος να προτάξει πλέον τα θέματα της ποιότητας στη ζωή του πολίτη προβάλλοντας και το ψηφοθηρικό σύνθημα "πρώτα ο πολίτης". Δυστυχώς όμως γι' αυτόν αλλά και πολύ περισσότερο για τους Ελληνες πολίτες, η πραγματικότητα και ως προς την τοκογλυφία δεν αφήνει περιθώρια έστω και λίγης ελπίδας. 

Ο βρόγχος του χρέους στις τράπεζες και στους τοκογλύφους πνίγει σήμερα περισσότερο όσο ποτέ τον επαγγελματία, τον μικρομεσαίο έμπορο και βιοτέχνη, τον αγρότη, τον επιχειρηματία, τον ξενοδόχο αλλά και τα νοικοκυριά που οδηγούνται με βεβαιότητα στην υπερχρέωση από την αβεβαιότητα για την εργασία και το εισόδημα (πλην βέβαια των προνομιούχων δημοσίων υπάλλήλων), τις σειρήνες της καταιγιστικής διαφήμισης και την απληστία και τα υπερκέρδη των τραπεζών, των τοκογλύφων και των μονοπωλίων. Οι μεγάλες πόλεις ασφυκτιούν στον κλοιό του χρέους με πρωταθλήτρια την Πάτρα που ακολουθείται στενά από την Τρίπολη, μία πόλη στην οποία οι τράπεζες και οι τοκογλύφοι έχουν κάνει πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από αυτή που θα είχαν κάνει οι τουρκικές ορδές του Δράμαλη, εάν δεν είχαν εμποδισθεί. Οπως είναι γνωστό, με τον ανατοκισμό που πλέον ισχύει στην Ελλάδα με το άρθρο-ντροπή 12 του ν. 2601/99, οι τόκοι των τραπεζικών δανείων πολλαπλασιάζουν την οφειλή πολύ περισσότερο από τις χρεώσεις των τοκογλύφων. Το άρθρο αυτό αποτελεί όνειδος για τον Ελληνισμό και αυτή τη χώρα για δύο σοβαρότατους λόγους. Ενα, γιατί έκανε τον ανατοκισμό των τραπεζών υποχρεωτικό δια νόμου, για πρώτη φορά μετά την εποχή που τον είχε καταργήσει για τελευταία φορά ο Ιουστινιανός, δηλαδή πριν 1500 περίπου χρόνια. Τέτοια διάταξη δεν υπάρχει στη νομοθεσία καμιάς Ευρωπαϊκής χώρας. Και δύο, γιατί συνιστά πολιτειακό πραξικόπημα διότι στην ουσία εξουδετέρωσε τις αποφάσεις 8 και 9/1998 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τα πανωτόκια, καταφέρνοντας ένα χωρίς προηγούμενο πλήγμα στην αρχή της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Η αρχή της ανεξαρτησίας της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας αποτελεί το θεμέλιο του πολιτεύματος αυτής της Χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Οπως γνωρίζουν όλοι οι Ελληνες, το άρθρο αυτό το ψήφισε ολομόναχη η Κυβέρνηση Σημίτη με εισηγητή τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννο Παπαντωνίου με απόντες λίγους μόνο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

 

ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ

Το βασικό εργαλείο της τοκογλυφίας ήταν και παραμένει η "μεταχρονολογημένη επιταγή". Πρόκειται για άλλο ένα «επίτευγμα» των Τραπεζών οι οποίες την καθιέρωσαν στις συναλλαγές γιατί υπηρετεί αποκλειστικά τα κερδοσκοπικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας για της καταστροφικές συνέπειες στους πολίτες. Πρόκειται για μία ανεπανάληπτη διαστροφή του ρόλου της επιταγής στις συναλλαγές. Ενώ ο νομοθέτης την θέλει  σαν αξιόγραφο πληρωμής όψεως και την συναλλαγματική σαν τέτοιο προθεσμίας, οι Τράπεζες αξιοποίησαν την προτίμηση των συναλλασσομένων για την επιταγή που είχε παλιότερα αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για έλλειψη υπολοίπου και ήταν απαλλαγμένη από το χαρτόσημο 0.6%. Ετσι, η επιταγή καθιερώθηκε και σαν αξιόγραφο προθεσμίας αλλά ακόμα και σαν μέσο εγγύησης. Αργότερα, το ευρηματικό Ελληνικό Κράτος επέβαλε και τέλος χαρτοσήμου στις επιταγές όψεως για να μην χάνει το έσοδο, κάτι που δεν θα έκαναν εύκολα ούτε τριτοκοσμικά κρατίδια. 

Από το 1994 που ίσχυσε ο νόμος 2251 για την προστασία του καταναλωτή, η κάλυψη ανοικτών εμπορικών λογαριασμών και αντίστοιχων πιστωτικών υπολοίπων από τους προμηθευτές με μεταχρονολογημένες επιταγές των οφειλετών είναι ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ (αρθρο 2, παρ. 7, εδ. κα). Η απαγόρευση αυτή όμως δεν άλλαξε τίποτε διότι οι Τράπεζες εξακολουθούν όχι μόνο να δέχονται τέτοιες επιταγές για ενέχυρο δανείων αλλά και να τις απαιτούν σαν απαραίτητη προϋπόθεση για τις περισσότερες χορηγήσεις. Απλά, και σε αυτή τη περίπτωση, ο νόμος δεν τηρείται.

Η απαίτηση αυτή έχει οδηγήσει στο παράγωγο καταστρεπτικό φαινόμενο των επιταγών «ευκολίας» των οποίων γίνεται χρήση σε τεράστια έκταση. Κάθε επιχειρηματίας που ζητά βραχυπρόθεσμο δάνειο και η Τράπεζά του ζητά απαραίτητα επιταγές τρίτων για ενέχυρο, προσφεύγει σε άλλον έμπορο με το ίδιο πρόβλημα και ανταλλάσσουν επιταγές ίδιου ποσού και «λήξης» οπότε ο καθένας δίνει στη Τράπεζά του τις επιταγές του άλλου, σε πλήρη ικανοποίηση του συστήματος και των κριτηρίων των Τραπεζών, χωρίς να υπάρχει μεταξύ των οποιαδήποτε πραγματική συναλλαγή και τιμολόγηση.

ΚΑΙ ΠΙΑΤΣΕΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ

Αξιοποιώντας το αναιτιώδες της επιταγής και, μέχρι πρότινος, το αυτεπάγγελτης δίωξης ποινικό χαρακτήρα της μη πληρωμής με την εμφάνιση, οι τοκογλύφοι έχουν στηρίξει τις «εργασίες» τους επάνω σε αυτή. Σήμερα, όλες οι Τράπεζες με επικεφαλής τις Τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο, παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες προς του τοκογλύφους, τις δραστηριότητες των οποίων τα διευθυντικά στελέχη συνήθως γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν θυρίδες για φύλαξη των επιταγών, είσπραξή των κατά τη «λήξη» με πίστωση των λογαριασμών των και κάλυψη των αναγκών των για πολλές αναλήψεις μεγάλων ποσών την ίδια ημέρα, συνήθως, από λογαριασμούς ...ταμιευτηρίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε κεντρική πλατεία γνωστού νότιου προαστίου των Αθηνών που ανθεί η τοκογλυφία, υπάρχουν υπαίθρια καφενεία που αποτελούν τον χώρο εργασίας πολλών τοκογλύφων. Σε καθημερινή βάση, «οι τοκογλύφοι της γειτονιάς» δέχονται τους πελάτες τους, παραλαμβάνουν επιταγές «για σπάσιμο», υπολογίζουν τον τόκο επι τόπου, σηκώνονται και μπαίνουν στα καταστήματα των Τραπεζών της πλατείας για να κάνουν την ανάληψη και την τοποθέτηση των επιταγών στη θυρίδα, απολαμβάνοντας τις καλές υπηρεσίες των κρατικών και μή Τραπεζών που τους εξασφαλίζουν και το απόρρητο των συναλλαγών. Τέτοιες συναλλαγές μπορεί να γίνονται αρκετές φορές κάθε ημέρα από κάθε τοκογλύφο. Μία απλή έρευνα και συσχετισμός των επισκεπτών των θυρίδων που κάνουν και πολλές αναλήψεις μεγάλων ποσών την ίδια ημέρα αρκούν για να εντοπισθούν οι «πελάτες» αυτοί και οι παράνομες δραστηριότητες τους που καλύπτουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των βιοτεχνών, των μικροεμπόρων και άλλων επιτηδευματιών για τους οποίους οι πόρτες των Τραπεζών είναι μόνιμα κλειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι τοκογλύφοι καλύπτουν συστηματικά κάθε περιοχή, «συνεργαζόμενοι» με τον μεγαλύτερο αριθμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι οργανωμένοι σε «κοινοπραξίες»  και στις συναλλαγές εμφανίζονται άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών που δεν φυλακίζονται λόγω ηλικίας. Στην αγορά της τοκογλυφίας έχει ήδη μπει και η Αλβανική μαφία στην Ελλάδα η οποία δίνει δάνεια μόνο σε πολίτες που έχουν παιδιά και συνήθως δεν «συναλλάσσεται» με επιταγές αλλά διασφαλίζει την είσπραξη των απαιτήσεων με την απειλή «εξαφάνισης» ενός παιδιού του ασυνεπή οφειλέτη, προσφέροντας μάλιστα στον τελευταίο το δικαίωμα να επιλέξει πιο από τα παιδιά του θα επιζήσει (!!!).

Είναι γνωστό ότι στις Δυτικές κοινωνίες, δεν υπάρχουν συναλλακτικές διαστροφές τέτοιας έμπνευσης και έκτασης σαν αυτές της Ελληνικής αγοράς. Φαινόμενα σαν τις μεταχρονολογημένες επιταγές, τις Τράπεζες που είναι κλειστές για το μεγαλύτερο μέρος ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, τη θεσμοθετημένη αυτή δευτερογενής αγορά χρήματος που προσφέρουν οι τοκογλύφοι καθώς και όλους τους άλλους ιδιότυπους Ελληνικούς μηχανισμούς είναι περιττά και εντελώς άγνωστα. Στις χώρες αυτές, δεν γίνεται καμιά προσπάθεια μετακύλισης των πιστωτικών κινδύνων όπως επιδιώκουν όλοι στην Ελληνική αγορά με επικεφαλής τις Τράπεζες διότι, απλούστατα, και οι κίνδυνοι αυτοί αφερεγγυότητας αναλαμβάνονται από τους κλάδους ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων των ασφαλιστικών εταιριών. Οι χορηγήσεις των Τραπεζών γίνονται με εκχώρηση ασφαλισμένων απαιτήσεων των δανειοληπτών με παράλληλη εκχώρηση του δικαιώματος των τελευταίων για ασφαλιστική αποζημίωση. Ο λόγος που οι Ελληνικές ασφαλιστικές Εταιρίες δεν προσέφεραν μέχρι πρόσφατα τέτοιες καλύψεις είναι γιατί οι μεγαλύτερες από αυτές είναι θυγατρικές μεγάλων Τραπεζών που έχουν κάθε λόγο (και κάθε δυνατότητα επιβολής της βούλησής των) να προτιμούν τους πιστωτικούς κινδύνους να αναλαμβάνουν οι πολίτες (δανειολήπτες και εγγυητές) και όχι οι ίδιες (Τράπεζες και θυγατρικές ασφαλιστικές).

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ

Τον Ιούνιο 1999 τροποποιήθηκε το άρθρο 404 του Ποινικού Νόμου για την τοκογλυφία που έγινε κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Σαν κακούργημα πλέον, δεν απαιτείται έγκληση για να ασκηθεί δίωξη αλλά αυτή γίνεται αυτεπάγγελτα από τις διωκτικές και Εισαγγελικές αρχές. Δυστυχώς όμως, στο χρονικό διάστημα από τότε, η σημαντική αυτή τροποποίηση δεν πέρασε στην πράξη με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να έχουμε ελάχιστες αυτεπάγγελτες διώξεις για τοκογλυφία. Πρόκειται για μεγάλο έλλειμμα στο έργο των διωκτικών αρχών αλλά και των στελεχών των τραπεζών που έχει σαν αποτέλεσμα τόσο οι Ελληνες όσο και οι Αλβανοί τοκογλύφοι να κάνουν κυριολεκτικά "περίπατο" μέσα από τις "πιο έξυπνες" υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως τα Δικαστήρια, τις Εφορίες και οι τράπεζες. Θα δώσουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα: Αλβανός τοκογλύφος προσφέρεται να δανείσει Ελληνα μικρομεσαίο ένα ποσό με εγγραφή υποθήκης σε ακίνητο. Προσλαμβάνει Ελληνα δικηγόρο που πρόθυμα θα υποβάλλει, μαζί με το θύμα, ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις στη ΔΟΥ ότι στον μεταξύ των δανεισμό δεν υπάρχει …τόκος (άρα και φορολογητέα ύλη) και στη συνέχει εμφανίζεται στο Δικαστήριο όπου ο Δικαστής, με βάση την συναίνεση του θύματος, θα εγκρίνει την εγγραφή της υποθήκης. Ενας καλός συμβολαιογράφος θα κάνει κάποιο συμβόλαιο και, στη συνέχεια, ο Αλβανός θα κάνει ανάληψη το ποσό από την κρατική τράπεζα η οποία έχει την τιμή να τον έχει πελάτη, θα το δώσει στο θύμα και έτσι θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή, αφού θα έχει περάσει μέσα από τρεις εκλεκτές (και υποτίθεται έξυπνες) υπηρεσίες του Κράτους. Η ΔΟΥ παίρνει τις δηλώσεις και τις αρχειοθετεί χωρίς να σκεφθεί να ελέγξει το "πόθεν έσχες" του Αλβανού που βέβαια δεν έχει κανένα λόγο να κάνει ποτέ φορολογική δήλωση εισοδήματος. Πιθανόν το σκεπτικό να είναι ότι δεν έχουν "άνωθεν οδηγίες" όπως έχουν για τα τεκμήρια ακόμα και μικρών αυτοκινήτων και για τα άλλα φοροεισπρακτικά τεχνάσματα. Ο Δικαστής έχει μπροστά του έναν ευγενέστατο Ελληνα δικηγόρο και, εφαρμόζοντας το γράμμα του νόμου, δεν έχει κανένα λόγο να ζητήσει και μία βεβαίωση της ΔΟΥ ότι το ποσό που "ανθρωπιστικά" δανείζει ο Αλβανός έχει νόμιμη προέλευση και έχει φορολογηθεί (για περίπτωση νόμιμης εισαγωγής κεφαλαίων από την Αλβανία δεν θα πρέπει να γίνεται ούτε κάν λόγος). Ο δικηγόρος θα πάει μεν στο τέλος της ημέρας κουρασμένος στο σπίτι του, αλλά απόλυτα ικανοποιημένος για την συμβολή του στη εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης και για την παχυλή αμοιβή που εισέπραξε ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι δικαιωματικά υπερήφανος για τα εκλεκτά μέλη του. Ο συμβολαιογράφος θα αισθάνεται τυχερός που υπάρχουν πλέον ηλεκτρονικοί υπολογιστές που αυξάνουν την παραγωγικότητα του κλάδου και έτσι αντιμετωπίζεται με επιτυχία ο αυξημένος φόρτος για συμβόλαια. Ο Διοικητής της καλής κρατικής τράπεζας θα εκθειάσει τα επιτεύγματα της διοίκησής του στην επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων, θα χειροκροτηθεί και θα ελπίζει δικαιωματικά σε κομματική αναβάθμιση. Ολοι τους ήταν υπέροχοι…

ΞΕΠΛΥΜΑ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ξέπλυμα δεν είναι μόνο η νομιμοποίηση βρώμικου χρήματος που προέρχεται κύρια από την διακίνηση ναρκωτικών αλλά και το εγχώριο "μαύρο" χρήμα που παράγεται και από την τοκογλυφία. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όμως όχι μόνο δεν τηρεί τις κείμενες διατάξεις για τον εντοπισμό και αναφορά των ύποπτων συναλλαγών αλλά παρέχει με πλήρη γνώση των στελεχών του μεγάλη γκάμα υπηρεσιών και προϊόντων στους καλούς τους πελάτες που γνωρίζουν ότι είναι τοκογλύφοι. Θυρίδες για την φύλαξη των μεταχρονολογημένων επιταγών, λογαριασμοί για την κατάθεση και είσπραξή τους, πληροφορίες φερεγγυότητας για τα υποψήφιους πελάτες-θύματα, επενδύσεις στο χρηματιστήριο για την νομιμοποίηση του τοκογλυφικού χρήματος και άλλα πολλά, όλα στην υπηρεσία της εκλεκτής αυτής πελατείας. Τα στελέχη αυτά των τραπεζών που αδιαφορούν γι' αυτήν την κατάσταση με πλήρη γνώση τους ότι πρόκειται για παράνομες συναλλαγές και ξέπλυμα εγχώριου βρώμικου χρήματος αλλά επιμένουν να παραβαίνουν το καθήκον του παραβιάζοντας και τον ποινικό κώδικα (άρθρο 259 περί παράβασης καθήκοντος που τιμωρείται με δύο χρόνια φυλακή), είτε από φόβο μήπως ενοχληθεί η εργοδότρια τράπεζα που θα χάσει τον καλό πελάτη, είτε από την αδιαφορία του "βολεμένου" νεοέλληνα. Εάν γινόταν ολοκληρωτική Εισαγγελική διερεύνηση όλου του θέματος αυτού σε όλη την Ελλάδα, δεν θα ήταν έκπληξη για μάς εάν κατέληγε και σε διώξεις χιλιάδων στελεχών των τραπεζών. Για καλή τους τύχη όμως, ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει άλλες προτεραιότητες, το μεγαλύτερο τμήμα της Αστυνομίας έχει μεγάλο φόρτο γραφικής δουλειάς μέσα στα τμήματα ενώ το ΣΔΟΕ που κάνει και επιτυχίες κατά καιρούς, καταδιώκει τα τυροπιτάδικα και τις καφετέριες των νησιών μήπως και ξεχάσουν να χτυπήσουν στην μηχανή λίγες εκατοντάδες δραχμές. Εμείς θα θέλαμε να δούμε το ΣΔΟΕ να εξορμήσει συστηματικά και οργανωμένα ενάντια στους τοκογλύφους και το βρώμικο χρήμα τους που ευγενώς -και βέβαια όχι αφιλοκερδώς- φιλοξενεί το τραπεζικό σύστημα. Έχουν όλοι τους υποχρέωση να τηρηθεί η νομιμότητα και τα συμφέροντα του "κυρίαρχου" λαού. Αυτή είναι η δουλειά τους και γι' αυτό πληρώνονται.

Ολα τα παραπάνω δεν είναι αποκαλύψεις από κάποιες μακροχρόνιες τεχνοκρατικές έρευνες. Είναι καταστάσεις που γνωρίζει και ζει καθημερινά ένα μεγάλο τμήμα του λαού αυτής της Χώρας και που συνθέτουν την θεσμοθετημένη αθλιότητα στην οποία οι Κυβερνήσεις είχαν και εξακολουθούν να έχουν χρόνια αχρωματοψία ενώ οι περισσότεροι επιτηδευματίες της πολιτικής μετριότητας που μας έχουν επιβάλλει οι μηχανισμοί των κομμάτων δεν έχουν ούτε ενδιαφέρον ούτε το ανάστημα να εναντιωθούν σε οτιδήποτε θίγει βάναυσα τον πολίτη, την αξιοπρέπεια και τα νόμιμα συμφέροντά του. Αυτή η κατάσταση όμως δεν πάει άλλο. Και εάν δεν την βλέπουν ή δεν θέλουν να την αλλάξουν οι πολιτικοί, θα την αλλάξει ο λαός.

 


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr