www.otsm.idx.gr - Οι Τράπεζες Στο Μικροσκόπιο
ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΦΟΡΗΤΗΣ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑΣ

 

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 στην Αττική και η Ελλάδα με επί κεφαλής την Κυβέρνηση και τον Κρατικό μηχανισμό έχει ξαναγυρίσει στην προ του σεισμού μοιρολατρία απέναντι στον κίνδυνο που, σ’ αυτή την περιοχή της γης, είναι και μεγάλος και μόνιμος. Εμείς περιμέναμε ότι σήμερα θα ήταν σε πλήρη εξέλιξη πανεθνική κινητοποίηση για ουσιαστική και σύγχρονη οργάνωση και ετοιμότητα. 

Εξαίρεση σ’ αυτούς που εύκολα ξέχασαν αποτελούν οι χιλιάδες οικογένειες που έχασαν ανθρώπους ή και τα σπίτια τους. Είναι αυτοί που η τύχη κλήρωσε για να πληρώσουν πολύ ακριβά την ατυχία να είναι Ελληνες. Ηδη ετοιμάζονται να περάσουν τον δεύτερο χειμώνα στα κοντέϊνερς της κρατικής φιλανθρωπίας που μας έχει πείσει όλους ότι ειδικά αυτοί οι συγκεκριμένοι συμπατριώτες μας ήσαν ατομικά άτυχοι και έπρεπε να πληρώσουν το κόστος της ατυχίας τους, που το καλό Κράτος έχει φροντίσει να περιορίσει σημαντικά. «Και σκηνές έχουμε, και γήπεδα, και συσσίτια, και σπιρτόσπιτα, και πολιτικούς να σας επισκέπτονται συχνά και να σας παρηγορούν για την ατυχία σας έχουμε» μας λένε οι υπεύθυνοι. Εκείνο όμως που δεν έχει αυτή η Πολιτεία είναι η πρόβλεψη και η προετοιμασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Ο περσινός σεισμός αλλά και οι πρόσφατες πυρκαγιές το αποδεικνύουν. Εκείνο που έχουμε και σε μεγάλη επάρκεια μάλιστα είναι οι συνταγές της παρηγοριάς του πολίτη-θύματος για την καταστροφή, τις δικαιολογίες για το καταστροφικό φαινόμενο του τύπου «αυτό γίνεται και στο εξωτερικό», 200.000 δρχ. βοήθημα ανά πληγείσα οικογένεια καθώς και τηλεοράσεις που ζουμάρουν μέσα στα χαλάσματα και σε πείθουν ότι η Χώρα διαθέτει ηρωϊκούς πυροσβέστες που μπορούν να σε σώσουν όταν σε πλακώσουν μερικές πλάκες της πολυκατοικίας. Καλό είναι αυτό αλλά ο πολίτης προτιμά να μην πέσει το σπίτι του. Εχουμε και έναν Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας που πράγματι κάτι σωστό έχει κάνει με τους αντισεισμικούς κανονισμούς των κτιρίων αλλά, πέρα από αυτό, δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός, δεν υπάρχει επιτελική σκέψη, δεν υπάρχει θέληση και πάθος για ουσιαστικό αποτέλεσμα. Παντού υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι και αυτό τα λεει όλα. Εμείς λέμε ότι απέναντι στον σεισμό, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ίσοι και προστατευμένοι, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά. Σε τελική ανάλυση, και το ζήτημα αυτό είναι θέμα σεβασμού της ζωής, της αξιοπρέπειας και της περιουσίας του πολίτη. Και θα πρέπει να γνωρίζει το Κράτος και οι άρχοντες ότι ο πολίτης πλέον γνωρίζει τι του παρέχεται και τι του κρύβουν. 

ΗΠΑ : ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Σε λίγες ημέρες, από 17-22 Σεπτεμβρίου 2000 οργανώνεται ένα πολύ σημαντικό συνέδριο στο Σηάτλ των Ηνωμένων Πολειτιών για την εθνική διαχείριση κινδύνων από σεισμούς. Στο εξαήμερο αυτό συνέδριο συμμετέχουν εκατοντάδες εκπρόσωποι ομοσπονδιακών και πολιτειακών υπηρεσιών, μη-κυβερνητικών οργανισμών, μάνατζερς που έχουν ευθύνη για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί και πολλοί άλλοι εμπειρογνώμονες και ερευνητές. Το συνέδριο αυτό οργανώνεται από το Συμβούλιο Σεισμικής Πολιτικής των Δυτικών Πολιτειών (WSSPC) που περιλαμβάνει δέκα τρείς δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, μία του Καναδά καί άλλες περιοχές που είναι ένας μη-κυβερνητικός οργανισμός με σκοπό την βελτίωση την κατανόησης του σεισμικού κινδύνου από τον πληθυσμό, την βελτίωση της γενικής ετοιμότητας για σεισμούς καθώς και την διάδοση των μεθόδων και τεχνολογιών περιορισμού των καταστροφικών συνεπειών των σεισμών. Το Συμβούλιο αυτό χρηματοδοτείται κυρίως από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Δηλαδή, με απλά λόγια, το Κράτος εκεί έχει δημιουργήσει για πολλά σημαντικά ζητήματα στα οποία η επιστημονική γνώση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αυτόνομους αλλά χρηματοδοτούμενους μη-κυβερνητικούς φορείς οι οποίοι μελετούν τα προβλήματα, όπως αυτό των κινδύνων απο σεισμούς, και κάνουν προτάσεις και εισηγήσεις στην Κυβέρνηση η οποία τα υλοποιεί. Στη Χώρα μας, όλα αυτά τα κάνουν «πριν από ‘μας, για μας» λίγοι δημόσιοι υπάλληλοι μαζί με τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας. Και βέβαια, το αποτέλεσμα είναι το αναμενόμενο. Η αφόρητη μετριότητα του δημοσίου κυριαρχεί και στο θέμα αυτό ενώ, μόνιμα και επαναλαμβανόμενα, οι σεισμοί σκοτώνουν ανθρώπους και καταστρέφουν περιουσίες.

Μεταξύ των άλλων, στο συνέδριο αυτό θα παρουσιασθούν και θα συζητηθούν οι πρόσφατες διεθνείς εμπειρίες από του σεισμούς στην Τουρκία, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν. Θα γίνει συγκριτική ανάλυση και μελέτη των μέτρων προετοιμασίας και του αποτελέσματος προκειμένου να αυξηθεί η γνώση για την αντιμετώπιση των σεισμών. Το γενικό σύνθημα αυτών των οργανώσεων είναι ότι «μπορεί να μην μπορούμε να αποτρέψουμε τους σεισμούς, μπορούμε όμως να σώσουμε ζωές και να προστατεύσουμε περιουσίες». «Ολοι μπορούμε να ωφεληθούμε από τα διδάγματα κάθε σεισμού σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, λένε οι Αμερικανοί ειδικοί. Η αναγνώριση της πραγματικότητας ότι κάποιες φυσικές καταστροφές θα ξανασυμβούν και ότι κάποιες παράμετροι ασφαλείας θα μας «προδώσουν» δεν σημαίνει ότι προκαλεί και τις αναγκαίες προσπάθειες για τον περιορισμό των ζημιών. Ούτε ο ρόλος των Κρατικών αρχών και οι πολιτικές τους σε θέματα όπως η πολεοδομία, η χωροταξία, οι αντισεισμικοί κτιριακοί κανονισμοί και μέτρα ετοιμότητας του πληθυσμού, ούτε οι πρωτοβουλίες των ιδιωτών για ασφαλιστική κάλυψη και οικογενειακή ετοιμότητα είναι ανεπτυγμένα σε επαρκή βαθμό. Απαιτείται η ευρύτερη συναίνεση των πολιτών για την δημιουργία και την συντήρηση πίεσης για καλύτερες πολιτικές αντισεισμικής προστασίας, ασφαλέστερους κτιριακούς κανονισμούς και περιορισμό των συνεπειών των σεισμών. Και όταν η κ. Βάσω Παπανδρέου και οι άλλοι υπουργοί μας λένε ότι πυρκαγιές, σεισμοί και άλλες φυσικές καταστροφές συμβαίνουν και στο εξωτερικό θα πρέπει να μας λένε και τι επίπεδο προετοιμασίας και ετοιμότητας έχουν εκεί και τί έχουμε εδώ για να είναι έντιμη η αναφορά και η σύγκριση. 

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δικά μας ερώτημα είναι απλά: Γιατί εμείς δεν μπορούμε να έχουμε μία ανάλογη οργάνωση απέναντι στους κινδύνους από σεισμούς; Δεν υπάρχει κανείς σ’ αυτό τον τόπο που να έχει το σθένος να παραμερίσει τα πολιτικά και μικροκομματικά συμφέροντα σε ένα τέτοιο ζωτικής σημασίας θέμα και να ξεκινήσει μία επαναστατική πρωτοβουλία πολιτών που θα επιβάλλουν στο Κράτος να κάνει αυτά που αυτό δεν θα κάνει ποτέ λόγω ανικανότητας, όσα χρόνια και αν περάσουν; Γιατί η τύχη του Ελληνα πολίτη θα πρέπει να εξακολουθεί να κρέμεται από τον κάθε βολεμένο δημόσιο υπάλληλο της μονιμότητας και της μετριότητας (στην καλύτερη περίπτωση); Πόσες και ποιες διώξεις έχουν ασκηθεί σε βάρος κατασκευαστών αλλά και των υπαλλήλων πολεοδομίας για κτίρια που κατέρρευσαν και άδειες που δόθηκαν; Πόσοι και ποιοι έχουν τελικά ευθύνες; Είμαστε σε καλύτερη ετοιμότητα για τον επόμενο σεισμό μετά την εμπειρία από τον περσινό στην Αττική; Ερωτήματα που σίγουρα θα μείνουν αναπάντητα τουλάχιστον για τις σημερινές γενεές.

Στις φιλόξενες αυτές σελίδες της ΑΛΦΑΕΝΑ για την αδέσμευτη φωνή του πολίτη-καταναλωτή θα βρείτε και μία συνοπτική παρουσίαση τους ολοκληρωμένου θεσμού ασφαλιστικής κάλυψης κινδύνων από σεισμούς που ισχύει στην Νέα Ζηλανδία, μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Ο ανεξάρτητος αυτός θεσμός αποτελεί ένα πρώτης τάξεως υπόδειγμα για μελέτη και εφαρμογή και στην Ελλάδα. Κάτι ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με το θέμα της ασφάλισης και πιθανότατα να έρθει κάποιο νομοσχέδιο στη Βουλή. Ελπίζουμε ότι θα γίνουν επι τέλους και κάποια βήματα προς τα εμπρός, έστω και αποσπασματικά (έτσι, χωρίς πρόγραμμα)!

 


Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα        Δάνεια: Αρχική Σελίδα        Δάνεια: Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr